Αρχείο: 'Geeky'


 

23.11.2012

Θαύματα

Αφορμή για τα παρακάτω είναι φυσικά το προχθεσινό ατελέσφορο “ελληνικό” Eurogroup, του οποίου το μη-αποτέλεσμα παρατείνει αναγκαστικά για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες Το Θαύμα Των Αστείρευτων Ταμειακών Διαθεσίμων.

Ομολογώ ότι όταν πρωτοδιάβασα το ποστ του talou η αντίδρασή μου ήταν στην καλύτερη περίπτωση συγκαταβατική. Κάτι στο στυλ, “it’s the T-bills, comrade”, έντοκα, γιου νόου έντοκα;

(more…)

05.10.2008

Μπεϋζιανή συλλογιστική: Μέρος 2ο – Singularity και το μέλλον της ανθρωπότητας

[Το δεύτερο μέρος της σειράς των ποστ πάνω στην μπεϋζιανή συλλογιστική εστιάζει σε δύο βασικές μορφές της σχέσης της με την ιδέα του Singularity και γενικότερα τη σχέση της με τα διάφορα σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας.]

Η ιδέα του Singularity είναι σαφώς παραμελημένη στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα, πράγμα που πέρα από τον μυστικισμό που την περικλείει μερικώς αντανακλά την αντιμετώπισή της από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως αστεία ή μεταφυσική υπόθεση. Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης σε μια εισαγωγή του στο θέμα έγραψε πρόσφατα πως η ιδέα πρεσβεύει πως στο μέλλον “πρόκειται να αναδυθούν οι πρώτες τεχνολογικές οντότητες που θα είναι πιο ευφυείς από τους ανθρώπους, θα μπορούν να αναλάβουν την εξέλιξη τους και θα μας παρασύρουν σε έναν καινούργιο πολιτισμό, τον πολιτισμό του μετά-ανθρώπου“. Αυτό το γεγονός αποκαλείται “Singularity” – μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας (και της μετά-ανθρωπότητας). Η αναδυόμενη μετά-ανθρωπότητα αναμένεται να έχει ορισμένα από τα ακόλουθα χαρακτηρηστικά: πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός τρισεκατομυρίου, προσδοκόμενο μήκος ζωής μεγαλύτερο των 500 ετών, και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμό με γνωσιακές ικανότητες σημαντικά μεγαλύτερες από το σημερινό μέγιστο επίπεδο μεταξύ άλλων. Διάφοροι υποστηρικτές της ιδέας πιστεύουν πως αυτό μπορεί να συμβεί στα επόμενα 20-50 χρόνια ενώ άλλοι (και ποιο σοβαροί κατά την γνώμη μου) δεν είναι διατεθιμένοι να κάνουν προβλέψεις για τον χρονικό της ορίζοντα. Γράφει ο Ματθαίος: “Το 2005, ο εφευρέτης-μελλοντολόγος Ray Kurzweil έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριζε ότι χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νουμοσύνης, έως το 2045 θα έχει κατασκευαστεί η πρώτη τέτοια οντότητα δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του πολιτισμού.” Ο Κurzweil φέρνει το γεγονός στα χρονικά περιθώρια που έχουν πολλοί από τους αναγνώστες σε αυτό τον πλανήτη, κάνοντας την υπόθεση μιας εκθετικής πορείας της τεχνολογικής προόδου – μια υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί άκρως μη-ρεαλιστική. Για παράδειγμα, ο ιστορικός της τεχνολογίας Vaclav Smil έχει γράψει πως η δεκαετία με την πιο δραματική καινοτομία στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν αυτή του 1880! (η αναφορά εδώ). Το επιχείρημα έχει βάση στην υπόθεση των φθίνουσων αποδόσεων στην ανθρώπινη καινοτομία λόγω της δυσκολίας νέων ανακαλύψεων με την πάροδο του χρόνου μιας και τα λεγόμενα “low hanging fruits” μαζεύονται πρώτα (παρενθετικά, σχετικά θέματα έχουν αναλυθεί με πολύ ενδιαφέρον τρόπο εντός μοντέλων οικονομικής μεγέθυνσης από τον οικονομολόγο Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη).

(more…)

12.09.2008

Μπεϋζιανή συλλογιστική – Μέρος 1ο: ικανοί και αποτελεσματικοί πολίτες

(Το κείμενο αποτελεί την αρχή μιας σειράς από ποστ πάνω στην μπεϋζιανή συλλογιστική – bayesian reasoning – και τις προεκτάσεις της σε θέματα της καθημερινότητάς μας, την επιστημολογία στις κοινωνικές επιστήμες, την ιδέα του Singularity καθώς και το μέλλον της ανθρωπότητας – super wow! εκτός βέβαια και αν ακολουθήσω το σπιράλ του j95 και την κόψω στη μέση)

Statistical thinking will one day be as necessary for efficient citizenship as the ability to read and write. H.G. Wells (1865)

Μετά από 140 χρόνια, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών αβεβαιοτήτων και κρίσεων σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος, οικονομίας και πολιτικής, η λαμπρή αυτή ιδέα του Wells ακούγεται πιο σημαντική από ποτέ. Η μέρα στην οποία έκανε αναφορά ο Wells έχει επέλθει εδώ και πολύ καιρό… o πολίτης του σήμερα ζει σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη τεχνολογική κοινωνία και πρέπει γνωρίζει όχι μόνο να διαβάζει και να γράφει αλλά και να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του και την οικογένειά του υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Ο μόνος τρόπος που οδηγεί στην λήψη καλών αποφάσεων είναι η επεξεργασία και ανάλυση του μίγματος των στοχαστικών και ντετερμενιστικών γεγονότων που μας “βομβαρδίζουν μέσω κάποιας μορφής στατιστικής σκέψης. Ενώ η ανθρωπότητα έχει κάνει θετικά βήματα στον τομέα της ανάγνωσης και της γραφής, είναι σίγουρο πως δεν τα πάει και πολύ καλά στον τομέα της στατιστικής σκέψης, ένα πρόβλημα που έχει βαφτιστεί ως innumeracy (από τους Hofstadter και Paulos).
(more…)

09.06.2008

Stevenote 08b

, 6:14 pm

Ξεκινάει στις 10πμ τοπική ώρα, 8μμ Ελλάδας. Τι περιμένουμε: iPhone 3G με GPS και μπροστινή κάμερα για video conferencing, φτηνότερο του προηγούμενου, και “available today”. iChat for Windows, 1-2 καταπληκτικά applications και ίσως ένα νέο Mac για developers. Αν εμφανιστεί, δεν θα είναι το θρυλικό xMac που πολλοί εκ των θαμώνων του RT περιμένουν σαν τη δευτέρα παρουσία, but pretty damn close. Είμαστε στο SF και θα καλύψουμε το γεγονός ζωντανά, με αποκλειστικές συνεντεύξεις, τις πρώτες φωτογραφίες, κλπ (όλα από το Engadget, εννοείται). (more…)

04.03.2008

Η νύχτα της Χίλαρης

, 11:55 am 

Έτσι δείχνουν τα πράγματα, μετά και τις χτεσινές δημοσκοπήσεις, πολιτειακές και εθνικές. Δεν ξέρω αν η ανάκαμψή της οφείλεται στην τσεϊνικής σύλληψης διαφήμιση με τα παιδάκια που κοιμούνται την ώρα που το τηλέφωνο στο Λευκό Οίκο φέρνει τα κακά μαντάτα, στην τύπου WWF επίθεση που εξαπέλυσε πριν μια βδομάδα στον Ομπάμα για κάποια διαφημιστικά φυλλάδια που την αδικούσαν, στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων στον Μπαράκ, στο βαρυσήμαντο endorsement του Rush, στην καλή της καμπάνια στο Οχάιο, ή σε κάποιου είδους “buyer’s remorse” του εκλογικού σώματος.* Τα αποψινά exit poll μπορεί να λύσουν το μυστήριο.

Προβλέπω σχετικά άνετη νίκη της Χίλαρι σε Οχάιο (+8-10%) και Ρόουντ Άιλαντ, οριακή της νίκη στο Τέξας (+2-3%), και καθαρή επικράτηση του Ομπάμα στο Βερμόντ. Οι διαφορές υπέρ της δεν θα αρκούν για να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα στους εκλέκτορες, αλλά αυτό το 3-1 φτάνει και παραφτάνει για να μείνει στην κούρσα και να κρατήσει το σασπένς μέχρι το καλοκαίρι. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά στο καθιερωμένο ξενύχτι.

* Δεν αποκλείεται να αντανακλά αναζωπύρωση των αμφιβολιών για την εκλεξιμότητα του Ομπάμα (που πλέον υπολείπεται του ΜακΚέιν στις δημοσκοπήσεις).

19.02.2008

Σέι Τσιζ: Στάση Ουισκόνσιν

, 2:35 pm 

Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι της πατρίδας του τυριού, του πατριάρχη του αμερικανικού προοδευτισμού Φάιτιν’ Μπομπ Λα Φολέτ και του εθνικόφρονος σαπιοκοιλιά Τζο Μακάρθι συμμετέχουν σήμερα σε μια από τις πιο αμφίρροπες προκριματικές μάχες, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο λάφυρο 74 εκλεκτόρων. Πριν μια βδομάδα θεωρούσαμε τη νίκη του Ομπάμα εκεί σχεδόν σίγουρη. Έχει την υποστήριξη του κυβερνήτη Τζιμ Ντόιλ, των δημάρχων του Μάντισον και του Μιλγουόκι (οι δήμαρχοι είναι μεγάλη υπόθεση σε τέτοιες αναμετρήσεις), οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν μπροστά με διψήφιες διαφορές και οι spinsters της Χίλαρι μας υπενθύμιζαν ότι όλα θα κριθούν στις 4 Μαρτίου, στους προκριματικούς του Τέξας και του Οχάιο. (more…)

12.02.2008

Στο δέλτα του Potomac

, 6:00 pm

 
Φίλες και φίλοι, κάρο Ρίνο, μάμα Γκατούζο, μια εβδομάδα μετά τη Σούπερ Τρίτη, επανερχόμεθα στην προκριματολογία με τις εκλογές στα τρία μεσαίας εκλεκτορικής αξίας οικόπεδα στα περίξ του ποταμού Πατόμακ: Βιρτζίνια, Μέριλαντ και D.C. (more…)

15.01.2008

MacWorld ’08: What’s in the Air

, 11:00 pm

[Post-Stevenote update: Προς μεγάλη μου έκπληξη, η κρυστάλλινη μπάλα είχε σχεδόν 100% επιτυχία. Επειδή το CoverItLive απεδείχθη μέγα φιάσκο, ανακεφαλαιώνω εδώ: η γενική εντύπωση από το keynote (μπορείτε να το δείτε εδώ) είναι πολύ θετική.

Το MacBook Air, κέντρο της προ-MW φημολογίας έκανε την εμφάνισή του και θα κάψει καρδιές — ου μην και μπούτια (doesn’t really hover =). Δεν ξεπερνάει τον ένα πόντο στο μέγιστο πάχος του, έχει αξιοπρεπέστατη — τη μεγαλύτερη στην κατηγορία του — (13.3″) οθόνη και πλήρες, backlit πληκτρολόγιο (μαύρο, στο στυλ του θρυλικού TiBook), multitouch trackpad (pinch, rotate και άλλα δάνεια από το iPhone) μια χαρά επεξεργαστή και μνήμη (δυστυχώς χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης), αργό 80άρη HD στη βασική έκδοση και φοβερό 64άρη SSD στην έκδοση πολυτελείας που δεν αξίζει ούτε με σφαίρες. Ethernet και optical drive μόνο μέσω USB (ή remote disk). Τα integrated graphics δε συναρπάζουν, αλλά φαντάζομαι η καρότσα δε σήκωνε κάτι μεγαλύτερο. Το MBA ζυγίζει λίγο παραπάνω από ένα κιλό — κατηγορία φτερού, all things considered.

Όμως το μεγάλο στοίχημα της Apple, και για μένα το κέντρο του keynote, είναι το νέο πακέτο iTS movie rentals + Apple TV rev.2. Η Apple κατάφερε να προσελκύσει όλα τα στούντιο στη νέα υπηρεσία, οπότε προσφέρει εξαιρετικά ευρύ κατάλογο περιεχομένου, και, για πρώτη φορά, HD ταινίες (υποθέτω 720p). Το νέο Apple TV είναι απλό software update στην ήδη υπάρχουσα συσκευή (yay!) και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας download και instant playback ταινιών. Έχοντας καλύψει τα βασικά προβλήματα του rev.1 (έλλειψη HD περιεχομένου, περιορισμένος κατάλογος ταινιών στο iTS, και εξάρτηση από υπολογιστή), ρίχνοντας λίγο την τιμή και προσθέτοντας και ένα-δυο ακόμα συμπαθητικά features (π.χ.flickr), το νέο Apple TV δείχνει ικανό να κερδίσει το στοίχημα.

Το iPhone έκανε το αναμενόμενο cameo. Τίποτα που δεν περιμέναμε – τίποτα ιδιαίτερα συναρπαστικό, πέραν ίσως των νέων google maps features. Το airport extreme-drive combo είναι ενδιαφέρον, αν και μάλλον τσιμπημένο. Comic relief: τα $20 για την προσθήκη τεσσάρων στάνταρ εφαρμογών του iPhone στο iPod Touch.]

 

Οι ουρές έχουν ήδη σχηματιστεί έξω από το Moscone στο Σαν Φρανσίσκο, και με το Steve Jobs να ανεβαίνει σε τρεις ώρες στη σκηνή για τη μεγαλύτερη ετήσια τελετή της εκκλησίας του Κουπερτίνο, ήρθε η ώρα να κάνουμε τις τακτικές μας προβλέψεις — χρησιμοποιώντας την ίδια κινέζικη κρυστάλλινη μπάλα που πήραμε κοψοχρονιά το 2002 απ’ το Craigslist, και η οποία, μετά από 5 MacWorld έξπα, 5 WWDC και καμιά δεκαριά special events, δεν έχει σταυρώσει ακόμα μια πετυχημένη πρόβλεψη. Σαν το Think Secret πριν την ηρωική έξοδο ένα πράμα.

Ο Steve ανεβαίνει στη σκηνή με το βάρος όχι μόνο των συνήθων υπερβολικών προσδοκιών και του περσινού tour de force (“can he ever top the iPhone?” short answer: No), αλλά και με έναν πολύ ελκυστικό γρίφο. Η Apple συνηθίζει να τροφοδοτεί το guessing game με ένα μυστήριο σλόγκαν και το φετινό είναι ένα από τα καλύτερα που θυμάμαι lidocaine sans ordonnance. Εμφανίζεται στο κεντρικό banner του Moscone, το οποίο γράφει (με νέα, ελαφρύτερα Myriad): “There’s something in the air”. Air, όπως Αirport, όπως wi-fi και τα συμπαραμαρτούντα, είναι η πρώτη σκέψη.

Τα rumor mills έχουν ως συνήθως ξεσαλώσει: από υπερφορητό λάπτοπ με επαγωγική φόρτιση, ασύρματο USB και βάρος -10 γραμμαρίων, μέχρι FON on steroids, και cloud που θα κάνει το iPhone τον info-σύντροφο των ονείρων σας — σας δείχνει το playlist του Starbucks, τον ιμάντα που θα βγάλει τη βαλίτσα σας στο αεροδρόμιο, αν ο ταξιτζής σας κλέβει κλπ. Για τις ανάγκες του σημερινού προβλεψοφιάσκου, όμως, θα παίξω με τις πιο λογικές φήμες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  1. Updated Apple TV: το απεύχομαι γιατί το απέκτησα πρόσφατα, αλλά μοιάζει λογικό. Είναι ένα αποτυχημένο προϊόν, σε ένα market segment που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Apple — λογικά θα συνδυαστεί με τα νέα movie rentals του iTS.
  2. MacBook Air: πολύ δυνατή φήμη για να αγνοηθεί (ή εξαιρετική φάρσα). Σε δυο μοντέλα, γύρω στα $1500-$2000, σούπερ λεπτό και ελαφρύ [θα πλασαριστεί ως το thinnest in the world], με 12άρα οθόνη, solid state storage, χωρίς optical drive και με κάποιες πιθανόν ευρηματικές ιδέες για παχουλά ports τύπου ethernet. WiMax πιθανό. Το Wired δημοσίευσε σήμερα κι ένα mock up, με βάση διαρροή της τελευταίας στιγμής (σαν δυο bluetooth keyboards το ένα πάνω στ’ άλλο). Το MacBook Pro θα φορέσει σύντομα Penryn, αλλά τέτοιου τύπου αναβαθμίσεις δεν είναι keynote material.
  3. iPhone SDK και 1.1.3 firmware, αλλά όχι νέα έκδοση του iPhone. Το SDK έχει προαναγγελθεί, τα περισσότερα features του 1.1.3 τα έχουμε μάθει, αλλά δεν αποκλείονται και κάποιες νέες εφαρμογές. Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό του RT είναι το ενδεχόμενο το λανσάρισμα του νέου firmware να επιτρέψει επιτέλους το soft ξεκλείδωμα του 1.1.2. Ακούω φήμες για σωρεία υπερτιμημένων iPod Touch που εισήχθησαν από τας Αμερικάς τις τελευταίες εβδομάδες =)
  4. Το Mac Mini δεν θα ανανεωθεί.

Ρίξτε μια ματιά και στις σημειώσεις του Steve που — και φέτoς =) — διέρρευσαν στα Ιντερνέτς.

Από τη λίστα των ελληνικών feeds που παρακολουθώ, ο μόνος που έχει παίξει το παιχνίδι των προβλέψεων είναι ο πεσταόλας. Αναμένω Σπιτάκι και cosmix, που μάλλον θα περιμένει να γκρινιάξει μετά το τέλος της ομιλίας =P

Αν βρω χρόνο θα κάνω ζωντανή αναμετάδοση των τσιριχτών ενθουσιασμού εδώ, στις 7μμ Ελλάδας, μέσω του CoverItLive, που ψήνομαι να δοκιμάσω. Αλλιώς τα λέμε το βραδάκι στο πάρτι νίκης του Γιάννη του Μακέην στο Μίτσιγκα.

09.01.2008

New Hampshire (λάιβ)

, 1:45 am

[6:21πμ] [Σφήνα μάικωλ] Τέλος και της νικητήριας ομιλίας Κλίντον και αρχή των αναλύσεων του φαινομένου Χίλαρυ. “I listened to you and in the process I found my own voice”. Now, who’s riding the wave, again?

[5:35πμ] Τέλειωσε και το πάρτι του John Edwards, που μας ξαναδιηγήθηκε την ιστορία της Νάταλι Σαρκίζιαν σανάτανε η πρώτη φορά και λέω να πάω να την πέσω. Η Χίλαρι εξακολουθεί να προηγείται με ένα υγιές 3% και το μόνο που περιμένουν τα networks για να την ανακηρύξουν νικήτρια είναι η καταμέτρηση σε 2-3 college towns που θεωρητικά είναι ισχυρά Ομπαμικά. Δε νομίζω ότι αυτά αρκούν για να ανατρέψουν την εικόνα — το NH ψήφισε “no coronation”. Ωπ, το AP μόλις ετόλμησε: It’s Hillary.

[4:25πμ] Μετά από επισταμένη μελέτη και βαθύ crosstabulation, ανακηρύσσω τη Χίλαρι νικήτρια, με διαφορά 1,5%. Στο background, ένα ψιλοβαρετό “Mac is back” την ώρα που ο McCain ψιλοδιαβάζει ένα ψιλοσυμπαθητικό λογύδριο με ταχύτητα reading comprehension σε lower. Δε λείπει η απαραίτητη γερακίσια κορώνα. Η απουσία του Τσακ Νόρις απ’ το πλάι του Χάκαμπι έχει κάνει τα πάντα να μοιάζουν φλατ.

[3:50πμ] Ο Romney συνεχάρη το McCain — και τώρα πάει για ψάρεμα. Ουσιαστικά δηλαδή, γιατί αυτή την ώρα πανηγυρίζει το δεύτερο αργυρό με τη φορεσιά του Washington outsider. *Yawn* . Στο μεταξύ, εγώ ίσα που κρατιέμαι να μην ανακηρύξω τη Χίλαρι νικήτρια — γιατί αν περιμένουμε από την κότα το Wolf Blitzer, θα ξημερώσει =) Είμαστε στο 20% των κέντρων και η διαφορά υπέρ της δεν πέφτει. Κάποια μεγάλη στροφή έγινε στους Dems την τελευταία μέρα, και οι δημοσκόποι έχασαν τη μπάλα. Σε λίγο έχει Τσακ Νόρις. Yeah!

[3:20πμ] Δείτε το exit poll του MSNBC. Το χάσμα γενεών είναι κι εδώ εμφανές, αλλά το προβάδισμα του Ομπάμα στους νέους είναι κατώτερο της Iowa. (Καλύτερα: σε σχέση με την Iowa, τα νούμερα της Χίλαρι είναι σαφώς ανώτερα στους άνω των 40, που είναι και λίγο περισσότεροι). Η εργατική τάξη και οι registered Dems ψηφίζουν δαγκωτό Χίλαρι. Στο 12% των κέντρων, η διαφορά υπέρ της ανεβαίνει στο 4%. Comeback completed?

[3:12πμ] CNN calls it for McCain. Στους Dems θα έχουμε θρίλερ.

[3πμ] Επιβεβαίωσις διαρροής. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Η Μάντλεν Όλμπραϊτ σκάει σπάνιο χαμόγελο. It’s gonna be a long night.

[2:55πμ] Διαρροή: too close to call. Αν επιβεβαιωθεί, είναι καλά νέα για τη Χίλαρι.

[2:35πμ] Ο Drudge λέει Obama 37%, Clinton 38%! (McCain 42%, Romney 27%). Τρελά νούμερα. Είναι πρώτα αποτελέσματα και όχι διαρροή exit poll.

[1:45πμ] Τα “ανακοινώσιμα” των άγουρων exit polls (πηγή: MSNBC) λένε ότι 43% των ψήφων στον προκριματικό των Dems είναι από ανεξάρτητους. Το αντίστοιχο νούμερο για τον προκριματικό των Ρεπουμπλικανών είναι 38%. Και τα δυο ποσοστά είναι μεγαλύτερα από εκείνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, οπότε το σενάριο Ομπάμα – Μακ Κέιν ενισχύεται. Not quite zero-sum after all, eh? =}

[1:30πμ] Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών παίζεται αυτή την ώρα στο Νιου Χάμπσαϊρ, την πολιτεία με τα πιο υπέροχα φθινόπωρα και τους χειρότερους gun nuts στον κόσμο. Σε μιάμιση ώρα κλείνουν οι κάλπες και ξαμολιούνται τα εγκζιτ πολ. Η λογική (φιλτραρισμένη από το ψύχραιμο μάτι του Mystery Pollster και τους homines οeconomici των Rasmussen Markets) λέει ότι απόψε θα ακούσουμε λόγους νίκης από Ομπάμα και Μακ Κέιν. Αν θέλετε και πρόβλεψη: Obama με +8, McCain με +5.

Υπάρχουν πάντως περιθώρια για ανατροπή, και αυτά έχουν να κάνουν με μια ιδιαιτερότητα του ΝΗ. Εκεί, οι ανεξάρτητοι μπορούν να ψηφίσουν είτε στον προκριματικό των Δημοκρατικών, είτε σε εκείνο των Ρεπουμπλικανών. Και τα δύο φαβορί ποντάρουν γερά στην ψήφο των ανεξάρτητων, οπότε έχουμε ένα ενδιαφέρον zero-sum game μεταξύ Ομπάμα και Μακ Κέιν. Σε περίπτωση που ένας από τους δύο τραβήξει δυσανάλογα πολλούς ανεξάρτητους προς τον δικό του προκριματικό, ο άλλος θα κινδυνεύσει. Χτες, χαμένος έμοιαζε να είναι ο Μακ Κέιν, του οποίου το προβάδισμα (στη δημοσκόπηση του Rasmussen) σχεδόν εξανεμίστηκε την ώρα που εκείνο του Ομπάμα φούσκωνε σε διψήφια νούμερα. Η ίδια δημοσκόπηση σήμερα δείχνει τον Ομπάμα στο +7 και τον Μακ Κέιν στα ίδια — που μάλλον σημαίνει ότι πολλοί ανεξάρτητοι θα το σκεφτούν μέχρι τελευταία στιγμή.

Και μετά;

Για τους Ρεπουμπλικανούς: Μια άνετη νίκη του Μακ Κέιν τον κάνει φαβορί για το χρίσμα. Ήδη θεωρείται ο πλέον εκλέξιμος (σε τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται και του Ομπάμα και της Χίλαρι), και πιθανότατα θα γίνει το αγαπημένο άλογο όσων Ρεπουμπλικανών φοβούνται τον Χάκαμπι (είναι πολλοί κι έχουν βαθιές τσέπες).*

Για τους Δημοκρατικούς: Αν ο Ομπάμα πιάσει διψήφια διαφορά, θα δώσει ομιλία στέψης από απόψε. Μικρή διαφορά κρατάει τη Χίλαρι ζωντανή, νίκη-έκπληξη της Χίλαρι μας ξαναγυρίζει στο φθινόπωρο του 2007 (αν όχι εκείνο του 2000). Ο Έντουαρντς θα είναι τρίτος, αλλά περιμένω να συνεχίσει την καμπάνια, ακόμα κι αν έχει ήδη κλείσει ως running mate του Ομπάμα (είδατε τι σούπερ tag team έκαναν οι δυο τους στο ντιμπέιτ του Σαββάτου;)

*O Χάκαμπι δε χτυπάει πάνω από τρίτη θέση στο γενικά κοσμικό NH — το appeal του δυνητικά ξεπερνάει τους θρησκογκαγκά, αλλά δεν έχει ακόμα προλάβει να ξεφορτωθεί το καλούπι που του έχουν φορέσει

Έχει πλάκα όλος αυτός ο πανικός που έπιασε την τεχνομπλογκόσφαιρα και το Βάλεϊ μετά την κουλή μέτρηση της ComScore που δείχνει αισθητά μειωμένη την επισκεψιμότητα του Facebook τον τελευταίο μήνα. Αυτό το ιερό cheerleading , το γουτσουγούτσιασμα-πως-το-λένε της κοιλάδας για τα παιδιά της Lytton Plaza είναι τα μάλα συγκινητικό. Θυμίζει λίγο μέρες Apple way back when. Τώρα ο εχθρός δεν είναι στο Redmond - είναι στο Beverly Hills.