Αρχείο: 'Dem horserace'


 

03.06.2008

Η χοντρή κυρία μαδάει τη μαργαρίτα στα καμαρίνια

, 5:40 pm 
Απόψε τελειώνουν οι προκριματικοί με τις εκλογές σε Ν. Ντακότα και Μοντάνα και το σασπένς είναι αρκετό για να δικαιολογήσει άλλο ένα γενναίο ξενύχτι. Η εικόνα έχει περίπου ως εξής:

Οι Ντεμς έκλεισαν (μέχρι νεωτέρας) το θέμα Μίσιγκαν-Φλόριντα, σε μια θυελλώδη (και ατυχώς αλαϊβμπλόγκιστη) συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο. Και το έκλεισαν με τρόπο που άφησε τους πάντες ικανοποιημένους: τον Ομπάμα γιατί επιβεβαιώθηκε ότι είναι το αφεντικό του κόμματος, γιατί τα γκολπόστ του χρίσματος, που έπαιζαν μεταξύ 2.026 και 2.210 εκλεκτόρων, τοποθετήθηκαν τελικά στους 2.117, και γιατί φάνηκε ενωτικός με τις παραχωρήσεις που έκανε. Τη Χίλαρι γιατί ο ακάματος αγώνας της για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων απανταχού της γης δικαιώθηκε εν μέρει και γιατί της έμεινε κι ένας λόγος να συνεχίσει να γκρινιάζει – αν το επιθυμεί. (περισσότερα για τη λύση εδώ).

Την επομένη, η φίλη μας κατήγαγε περιφανή νίκη ιν δι γκρέητ στέητ οβ Πουέρτο Ρίκο (τι στέητ, τι τέριτόρι… αν μας ψηφίζουν μετράνε). Αλλά αν οι 40 μονάδες της διαφοράς ήταν απροσδόκητα πολλές, οι μόλις 384.000 ψηφίσαντες δεν της επέτρεψαν ιδιαίτερους λεονταρισμούς για καθαρή νίκη στη λαϊκή ψήφο (επιφανείς χιλαρίστας ήλπιζαν σε συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων – φευ).

Και μόλις ξημέρωσε Δευτέρα μπήκαν πάλι σε λειτουργία τα concessiόμετρα. Η κουστωδία Κλίντον επέστρεψε από το Σαν Χουάν χωρίς μια στάση – έστω για το γαμώτο – σε Ντακότα και Μοντάνα, στελέχη της καμπάνιας ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και η αποψινή ομιλία της Χίλαρης σε φίλους, δωρητές και αγριεμένες κυρίες του upstate θα γίνει όχι από κάποιο εκλογικό battleground, αλλά από το πολιτικό της σπίτι, τη Νέα Υόρκη. Ό,τι κι αν λέει ο σπινταρισμένος Τέρι Μακόλιφ, αυτές είναι ενδείξεις μιας καμπάνιας στα τελευταία της. Καμιά έκπληξη λοιπόν που έχουν φουντώσει οι φήμες ότι η χοντρή κυρία θα τραγουδήσει απόψε. Είναι το σενάριο που είχα προβλέψει για την 20η Μαΐου: ο Ομπάμα θριαμβεύει, η Χίλαρι ανακοινώνει το τέλος της καμπάνιας της και καλεί τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν το νέο υποψήφιο.

Υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν να αμφιβάλλω λίγο:

α) Παρά το ευρύ consensus (στο οποίο συμμετέχει και η καμπάνια Κλίντον), δεν είναι βέβαιο ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει και τις δύο αποψινές αναμετρήσεις. Η μοναδική πρόσφατη δημοσκόπηση σρις δύο πολιτείες, από την χαμηλής αξιοπιστίας ARG, έδειξε τέρατα: +4 ο Ομπάμα στη Μοντάνα, +26 η Χίλαρι στη Ν. Ντακότα! Με τους περισσότερους δημοσκόπους να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Νοέμβριο και να αποφεύγουν τα τηλεφωνήματα προς τα γενικώς αδιάφορα plains states, δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη. Αν η ARG επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα συνιστά ανατροπή των παγιωμένων δημογραφικών/regional προσδοκιών (άσχετα αν αυτά θα είναι τα πρώτα primaries που γίνονται στα Plains – οι άνετες νίκες Ομπάμα σε κείνη τη γειτονιά ήταν όλες σε caucuses), θα χαλάσει το πάρτι του Ομπάμα, και θα δώσει στη Χίλαρι έναν ακόμα λόγο να επιμείνει. [upd: το μοντέλο του poblano (πλέον Nate Silver) προβλέπει +18 Ομπάμα στη Μοντάνα και +5 Ομπάμα στη Ντακότα – the stuff reputations are made of]

β) Είναι μάλλον απίθανο να αποσυρθεί η Χίλαρι αν ο Ομπάμα δεν έχει ήδη πιάσει το μαγικό 2.117 στο τέλος της βραδιάς. Αυτή τη στιγμή είναι στο -39.5. Ντακότα-Μοντάνα μαζί δύσκολα θα του δώσουν πάνω από 20 εκλέκτορες. Χρειάζεται λοιπόν να έχει 20-25 superdelegates στο τσεπάκι, και μάλιστα έτοιμους να κάνουν declare μόλις κλείσουν οι κάλπες (ή πριν πάει για ύπνο ο Γουλφ Μπλίτσερ τέλος πάντων). Ακούγονται διάφορα για μαζικά endorsements από γερουσιαστές και αντιπροσώπους ακόμα και απόψε το βράδι, υπάρχει και ισχυρό κίνητρο για τέτοιου είδους κινήσεις στο παραπέντε (“μίστερ πρέζιντεντ, εγώ που σας έδωσα το χρίσμα το βράδι των εκλογών…”), αλλά κρατάω μικρό καλάθι.

Safest bet μου φαίνεται το εξής σενάριο: η Χίλαρι κάνει απόψε μια τελευταία προσπάθεια να φέρει τους superdelegates με το μέρος της, καμουφλαρισμένη ως ενωτική ομιλία εορταστική της ιστορικής της καμπάνιας (“από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ τελειώνουμε / οι Αμερικανοί ψήφισαν, ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές εκλογές που δυνάμωσαν το κόμμα / εγώ πήρα τη λαϊκή ψήφο και σας ευχαριστώ, ο Μπαράκ τους εκλέκτορες / εγώ είμαι πιο εκλέξιμη / περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το κόμμα και την επομένη θα είμαστε όλοι ενωμένοι εναντίον του GOP”). Ο Ομπάμα μια ακόμα διακριτικά εορταστική τύπου Όρεγκον. Και την Τετάρτη θα έχει τους superdelegates που χρειάζεται για να πάρει το χρίσμα. Αν τα βρουν με τη Χίλαρη θα πάρει και το endorsement της αυτή την εβδομάδα. Για σόου ενότητας υπάρχει χρόνος.

Ραντεβού το βραδάκι για το τελευταίο λάιβμπλογκ της σεζόν. Οι (τελευταίες) κάλπες στη Ν. Ντακότα κλείνουν στις 4πμ Ελλάδας. Στη Μοντάνα κλείνουν στις 5.

[upd 1:25πμ]: Όλα δείχνουν ότι ο Ομπάμα θα πιάσει σήμερα το μαγικό αριθμό. Το CNN του δίνει 2.006 εκλέκτορες αυτή την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και με δύο ήττες σήμερα θα φτάσει τους 2.118. Το AP επιβεβαιώνει, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοί είναι αυτοί οι 27 superdelegates που έκαναν declare σήμερα. Νωρίτερα, το AP, επικαλούμενο πηγές μέσα στην καμπάνια Κλίντον, έγραφε ότι η Χίλαρη θα ανακοινώσει απόψε κιόλας το τέλος της καμπάνιας της. Ο Μακόλιφ διέψευσε γρήγορα, αλλά με την — άκυρη πλέον — προϋπόθεση ότι ο Ομπάμα δε θα έχει φτάσει τους 2.118. Την ίδια ώρα, ranking χιλαρίστες διέρρεαν επιθυμία της για το VP slot. Καταιγίδα εξελίξεων. Το μόνο που μένει είναι η πρόβλεψη του μάικωλ για τη Ν. Ντακότα.

22.05.2008

Πάμε Ζιμπάμπουε;

, 7:03 pm

Η τελευταία εξωφρενική αναλογία που χρησιμοποιεί η Χίλαρι για να πείσει το κόμμα ότι πρέπει να καθίσει στο συνέδριο τους εκλέκτορες από Μίσιγκαν και Φλόριντα. Προηγήθηκαν: women’s suffrage, civil rights, Gore v. Bush. Αν μη τι άλλο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η φίλη μας δεν πρόκειται να αποσυρθεί ειρηνικά. Όπως εύστοχα σημειώνει κι ο Ιγκλέσιας, δεν υπάρχει τίποτα χρήσιμο που να μπορούν πλέον να πουν ή να κάνουν όσοι έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του Ομπάμα. Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τους ουδέτερους – ακόμα – κομματικούς άρχοντες και πολιτικούς αναλυτές. Μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί ο εμφύλιος είναι οι ίδιοι οι υποστηρικτές της Χίλαρι: Γουέσλι Κλαρκ (ο στρατηγός), Μάντλεν Όλμπραϊτ, Έβαν Μπάι (γερουσιαστής – Ιντιάνα), Νταϊάν Φάινσταϊν (γερουσιαστίνα – Καλιφόρνια), Μπιλ Νέλσον (γερουσιαστής – Ζιμπάμπουε), Εντ Ρεντέλ (κυβερνήτης – Πενσυλβάνια), Πολ Κρούγκμαν και κάποιοι μεγάλοι donors της.

20.05.2008

Απ’ το Κεντάκι στο Όρεγκον: έντγκειμ τσατ

, 11:54 pm 
Το πολιτικό ενδιαφέρον είναι κατάτι μικρότερο εκείνου της Γιουροβίζιον, μπατ ουότ δε χελ. Προβλέψεις μάικωλ: Χίλαρι +21 στο Κεντάκι (οι κάλπες κλείνουν στις 2 το πρωί Ελλάδας), Ομπάμα +10 στο Όρεγκον (τα γραμματοκιβώτια κλείνουν στις 6 το πρωί!). Πρόβλέψεις πάτσο νιχιλίστα: Χίλαρη στη Λούιβιλ, με πάντσουτ κοτοπουλί.

Edwards to endorse Obama. Δεν περίμενα να συμβεί τόσο γρήγορα. Και λίγες ώρες νωρίτερα, στον Μπλίτσερ, η Χίλαρι εμφανίστηκε αναπάντεχα γενναιόδωρη. -y

09.05.2008

Rush’s sigh of relief: το τέλος της μάχης για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό,* οι Δημοκρατικοί έχουν από προχτές Τετάρτη τον υποψήφιό τους. Ο Ομπάμα δεν χρειάστηκε καν να κάνει το μεγάλο χτύπημα στην Ιντιάνα, που σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη εκείνη τη σκουρωπή νύχτα της Μεγάλης Τρίτης θα ήταν απαραίτητο για να βουλιάξει οριστικά την αντίπαλό του. Πέτυχε κάτι τελικά σημαντικότερο. Κέρδισε καθαρά το παιχνίδι των προσδοκιών που, μετά τη “μεγάλη” νίκη της Χίλαρι στην Πενσυλβάνια, τη — διαβρωτική της εικόνας του Ομπάμα — επιστροφή του Τζερεμάια Ράιτ στην επικαιρότητα και τα τελευταία ευρήματα των δημοσκόπων, είχε μετατοπίσει τα γκολποστ υπέρ του. Όταν οι περισσότεροι προβλέπουν την κατάρρευσή σου, όταν η επιχειρηματολογία του αντιπάλου σου ποντάρει, ουσιαστικά, σε μια τέτοια κατάρρευση, το par for the course γίνεται θρίαμβος.

Τα πρόσφατα απανωτά χτυπήματα του news cycle μάλλον βοήθησαν παρά έβλαψαν τον Ομπάμα, αλλάζοντας αυτό ακριβώς το παιχνίδι των προσδοκιών. Όπως έχει πολλάκις φανεί στον φετινό προκριματικό, οι λογής-λογής ‘γκάφες’, που ο θρύλος θέλει να φτιάχνουν και να γκρεμίζουν καμπάνιες, στην πραγματικότητα αλλάζουν ελάχιστα τις παγιωμένες πλέον δημογραφικές συμμαχίες των υποψηφίων. Οι εντυπωσιακά ακριβείς προβλέψεις του μπλόγκερ poblano, ενός ερασιτέχνη(;) election junky που αδιαφορεί για το news cycle και τη μαύρη τέχνη της ερμηνείας δημοσκοπήσεων και κάνει αναλυτικούς υπολογισμούς βάσει ιστορικών εκλογικών δεδομένων και δημογραφικών, μας ξαναθύμισαν ότι η τηλεδημοκρατία είναι ένας εξαιρετικά νευρικός τιμονιέρης. Το σύμπλεγμα δημοσκόπων-τηλεειδικών είδε (κατασκέυασε;) κακά νέα και δημιούργησε την αφήγηση της πιθανής/προσδοκώμενης (δημογραφικής) κατάρρευσης Ομπάμα. Όταν οι κάλπες ακύρωσαν αυτή την αφήγηση, έσβησαν και τις τελευταίες ελπίδες της Χίλαρι για ανατροπή. (more…)

06.05.2008

Το προ-προ-προτελευταίο λάιβμπλογκ

, 10:53 pm 
Στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν τον πόλεμο της Πενσυλβάνια, οι προκριματικοί των Δημοκρατικών συνέχισαν στην κατιούσα της (ψευδο)σκανδαλολογίας και των old politics. Ο Ομπάμα πάλευε να μαζέψει την καταστροφική λογοδιάρροια του αιδεσιμότατου Ράιτ και να πείσει λευκούς ψηφοφόρους που δεν πολυψήνονται, ενώ η Χίλαρι συνέχισε τη μεταμόρφωσή της σε δεξιό talk show host προκειμένου να εδραιώσει το προβάδισμά της μεταξύ των κρίσιμων swing bigot voters της ευρύτερης Απαλαχίας. Όταν δεν καταριόταν αθώες φοράδες, το κορίτσι μας πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μόνη σχετικά αισιόδοξη νότα οι superdelegates, που αν και εξακολουθούν να φοβούνται τον ίσκιο τους, τουλάχιστον μοιάζουν περισσότερο ανθεκτικοί στο (υποτιμητικό της νοημοσύνης όλων μας) Κλιντονικό spin από τους σοφούς των ΜΜΕ. Κάπου στα ρετάλια της επικαιρότητας βρίσκει λίγο χώρο κι ο ΜακΚέιν. Δεν χρειάζεται περισσότερο — είναι πιο εύκολο να βρει τη μπάλα μακριά από τη μιντιακή σκηνή. (more…)