Αρχείο: April, 2005


 

30.04.2005

The Nukular Pastoral

, 9:01 am

Τέτοιες μέρες ήταν, πριν 19 χρόνια, που έσκασε το Τσέρνομπιλ. Πάσχα πάλι. Θυμάμαι την καταιγίδα της Μεγάλης Πέμπτης, τις διαψεύσεις της κρατικής τηλεόρασης (χίλιες φορές τα λαγωνικά του Σταρ!) και της τότε κυβερνήσεως, την ίδια ώρα που τα διεθνή μήντια βούιζαν ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στο ροζ συννεφάκι που ερχόταν απ’ τα Βορειοανατολικά. Και μετά από λίγες μέρες θυμάμαι τα μπεκερέλ, το ιώδιο-131 και το καίσιο-137, τις ουρές έξω απ’ το Δημόκριτο, το γάλα από τη Νέα Ζηλανδία, τα no-no ζαρζαβατικά, τη ραδιενεργή Ντιναμό Κιέβου. (more…)

Ο προβοκάτορας συνεχίζει στο blog του. Και τα βάζει με τη νοσηρή μόδα των βιβλίων, που μετατρέπουν τους νέους μας σε ακοινώνητους, παθητικούς δέκτες (thanks kuk!) Καλό Πάσχα amigos.
Δεν είναι συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας (δεν ξέρω ποια λέξη να βάλω σε εισαγωγικά). Ο Steven Johnson, συγγραφέας του Emergence και συνιδρυτής του αδικοχαμένου Feed, κάνει χαλάστρα στην καμπάνια των adbusters. Οι αρχές μιας ενδιαφέρουσας υπόθεσης.
Τι να κάνει άραγε η ξενιτεμένη;

24.04.2005

Ρεβιζιονισμος: The Mongol Devastation

, 2:17 am

Η ιδέα ότι ο Β’ Παγκόσμιος και ο Ψυχρός Πόλεμος συναντήθηκαν στη Χιρόσιμα και το Ναγκασάκι δεν είναι φρέσκια. Στο προβοκατόρικο Der Brand, ο Jörg Friedrich τοποθετεί τη συνάντηση αυτή λίγους μήνες νωρίτερα, στους βομβαρδισμούς της Δρέσδης και του Αμβούργου. Το βιβλίο δεν έχει ακόμα μεταφραστεί από τα γερμανικά, αλλά η συζήτηση έχει ήδη ανάψει, με αφορμή και το σχετικό άρθρο του Friedrich στο Sign and Sight, επ’ ευκαιρία της 60ης επετείου του τέλους του Β’ ΠΠ.

Bridging the digital divide, forgetting evolution

, 1:04 am

Μεγάλο buzz στη μπλογκόσφαιρα για την πρόσφατη έρευνα του τμήματος ψυχιατρικής του King’s College με θέμα “πώς να δημιουργήσετε buzz στη μπλογκόσφαιρα.” Το email, λέει, ρίχνει το IQ περισσότερο κι απ’ το μπάφο! Τους ερευνητές της Λόνδρας, πρόλαβαν για λίγες μόνο μέρες κάποιοι συνάδελφοί τους από το Μόναχο, οι οποίοι έκαναν την ground-breaking παρατήρηση ότι τα παιδάκια που έχουν υπολογιστή στο σπίτι αποδίδουν χειρότερα στο σχολείο από αυτά που δεν έχουν. “Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες κι έχουμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε,” η κλισέ κραυγή απελπισίας για τον επερχόμενο Μεσαίωνα του google: ένα δισεκατομμύριο δικτυωμένες κινητές βιβλιοθήκες, που περιμένουν μάταια κάποιο νέο βιβλίο.

Ο Engelbart θα τους έλεγε ότι ξαναμαθαίνουμε να σκεφτόμαστε.

22.04.2005

Grand Theft Auto: Vatican City

, 1:58 am

Ήταν το αεροστεγώς σφραγισμένο Κογκλάβιο ο χειρότερος εφιάλτης των μήντια; Όχι, χάρη στις νέες τεχνολογίες της προσομοιώσεως! Με το εφηβικό χιούμορ που τόσο λατρεύει το RT, ο Ed Helms του Daily Show ξεσκίζει την τηλεοπτική κάλυψη των διεργασιών της Καπέλας Σιστίνας. Spoiler ο τίτλος, δεν κρατήθηκα. [4MB video]

Κατά τ’ άλλα οι δεξιοί spinmeisters κάνουν πάρτι με το Βενέδικτο: ο Novak στο NRO πανηγυρίζει το πρόσφατο ξέσπασμα του κατά του ρελατιβισμού. Πρόκειται για τέτοια εκπληκτική σύμπτωση με το ντιμπέιτ που μαίνεται εδώ και κάμποσο καιρό στην Αμερική, που δε θα εκπλαγώ αν το κήρυγμα του Ράτσινγκερ το είχε γράψει ο Karl Rove ή ο Horowitz.

Κι αφού δεν έχουμε λάβει ακόμα απειλητική επιστολή από το Κόμεντι Σέντραλ, ορίστε κι άλλο ένα κλιπάκι θρησκευτικού περιεχομένου από τη γνωστή εκπομπή: Manifestations! Μετά από το περίφημο πλέον τοστ*, η Παναγία αποφάσισε, λέει, να εμφανιστεί και σε ένα.. εχμμ.. oh well
[3.8MB video]

* Προσέξτε τη δεύτερη φωτογραφία. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν ο χρόνος στάθηκε πιο σκληρός στο τοστ ή στην κυρία του.

21.04.2005

19/4/95, Oklahoma City, OK

, 4:26 pm

douglas: #oklahoma: This channel exists for REPORTING info about the bombing, not for chatter. Those with a REPORT ask douglas or Out for a +v. This channel is moderated on purpose. No nick changing, flooding, etc allowed.
acidjazz: CNN suggests- analysts predicted attacks on less guarded facilities in the midwest
Reporter: From the Reuter dispatch: “Cars in the area were set on fire and a large plume of black smoke spread over the city of 450,000 people
Kiran: CNN reports 78 dead.
Reporter: “About half the building was destroyed. It is across the street from the federal courthouse in the city
dwight: it was a car bomb, 17 of the dead kids..
dwight: its on our localradio statn now.l
Reporter: KFOR-TV in Oklahoma City said it received a phone call from someone saying the black Muslim organization of the Nation of Islam had claimed responsibility
Reporter: But the station stressed it had no confirmation that this was an authentic claim
douglas: *RubDuck* NPR “Talk of the Nation” doing the next hour on the bombing
Reporter: It said a second bomb had been found in building after the explosion and police had defused it
dwight: I heard that the FBI had a warrant out for 3 people.
Kiran: The Nation of Islam claim has been going for hours, and is unconfirmed.
Reporter: That’s it for the newish details…
SteveS: local tv says brown chevy pickup truck that was rented at Dallas/Ft Worth airport
jandee: warrants out for three people, two middle eastern islam claims unconfirmed
KSUstu: Any confirms on a #3 bomb?
Reporter: FYI, Waco, Texas is 275 miles south of Ok City

Η μέρα της θηριωδίας των crazies ήταν κι η μέρα που καταλάβαμε ότι κάτι σπουδαίο συνέβαινε στα παλιά χάλκινα καλώδια του τηλεφωνικού μας δικτύου – κάτι που ξεπερνούσε το επαναστατικό ακόμα τότε μοντέλο του CNN. Εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, στριμωγμένοι σε ένα κανάλι του IRC, μοιράζονταν πληροφορίες από τοπικά, εθνικά και διεθνή δελτία ειδήσεων, ζωντανές μαρτυρίες, υποκλοπές ασύρματων επικοινωνιών της αστυνομίας, live video feeds μέσω της μουσειακής πλέον εφαρμογής CuSeeMe, κ.α. Όλα τα logs του #oklahoma (EFNET) εδώ.

The Reality Tape – εκεί όπου κι ο ανθρώπινος πόνος γίνεται υλικό για ramblings περί media.

Θλίψη.

19.04.2005

40 χρόνια φούρναρης…

Κριός, λοιπόν, στο δυτικό ζωδιακό κύκλο ο “νόμος του Moore”, μια που είδε το φως της ημέρας 40 χρόνια πριν σαν σήμερα. Αν και ο χαρακτηρισμός της παρατήρησης του μετέπειτα συνιδρυτή της Intel ως νόμου δεν είναι παρά sensationalist “journalism”, η προορατική αξία του άρθρου είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ειδικά όταν περιέχει το καταπλητκτικό σκιτσάκι όπου οικιακοί υπολογιστές πωλούνται δίπλα σε καλυντικά. Όπως ίσως έχετε ακούσει οι υπολογιστές το 1965 ήταν οικιακοί με την πλέον βαρύνουσα σημασία της λέξης: ο όγκος τους ήταν πάνω-κάτω όσο ένα σπίτι.

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να αφιερώσω περισσότερες λέξεις για το φαινόμενο (την εξέλιξη της μικροηλεκτρονικής, ντε!) που κατά τη γνώμη μου δεν έχει όμοιό του στην ιστορία της ανθρώπινης πάλης απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Αλλά it’s only fitting που η ένδεια χρόνου οφείλεται στην επικείμενη επίσκεψή μου στο άνδρο του Chipzilla την Παρασκευή. Unequaly fitting είναι και το γεγονός ότι η παρουσίαση που έχω αναλάβει να δώσω θα είναι αποθηκευμένη σε ένα TiBook – η θέα του οποίου θα προκαλέσει τα quasi-αστεία σχόλια περί αναμενόμενης ασυμβατότητας από τους υπαλλήλους σκλάβους του The Borg.

Λίγα παραπάνω λόγια από μένα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο καλύτερο Ελληνικό περιοδικό για Macintosh (άλλωστε είναι και το μόνο), τεύχος Φεβρουαρίου. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας, τότε ελάτε εδώ.