Αρχείο: October, 2005


 
Το Plamegate for Dummies του εισαγγελέα Fitz αφήνει ζεστά πολλά ερωτήματα. Το μεγαλύτερο: πώς διάολο γίνεται ένας εκ των αρχιτεκτόνων της ισχυρότερης παράγκας στον πλανήτη να κάνει τέτοια παιδικά λάθη; Αντικλιμακτικό (θα έλεγα αν δεν περίμενα το επόμενο κεφάλαιο)

25.10.2005

Plamegate / Nigergate

Η υπόθεση Valerie Plame δεν ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα από το Λευκό Οίκο προς κάποιους δημοσιογράφους. Δεν ξεκίνησε καν με το περίφημο άρθρο του πρέσβη Joe Wilson στους NY Times, στις αρχές Ιουλίου του 2003. Οι τελευταίες μέρες της έρευνας του εισαγγελέα Fitzgerald ξαναφέρνουν στο προσκήνιο μια ξεχασμένη και πολύ σκοτεινή ιστορία.

Ρώμη, αρχές του 2001… (τσιρίζουν τα βιολιά του Bernard Hermann) (more…)

Brain drain και ανάπτυξη

Στο PSD blog της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνουν δύο νέες δημοσιεύσεις σχετικές με την συνδρομή του φαινομένου brain drain στην οικονομική ανάπτυξη.
Το άμεσο αποτέλεσμα του brain drain δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση καθώς είναι εύκολα κατανοητό. Προσωπικά κρίνω εξίσου σημαντικό ένα έμμεσο αποτέλεσμα: άτομα με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο δεν γίνονται κομμάτι της πολιτικοποιημένης κοινωνίας και της σφαίρας του δημόσιου διαλόγου, οι αντιλήψεις (perceptions) και συστήματα πιστεύω (belief systems) που αντιπροσωπεύουν δεν ενσωματώνονται στο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεσμική μεταβολή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της ανθρώπινης ευημερίας. Πως μπορεί να διαχωρίσει κανείς τα δύο effects για εμπειρική ανάλυση της βαρύτητας των δύο αποτελεσμάτων είναι αξιόλογο θέμα προς συζήτηση…
(more…)

23.10.2005

Παρωδία Ελευθεροτυπίας: Η Τελευταία Πράξη

Όταν η δημοσιογράφος των New York Times, Judith Miller, έμπαινε στη φυλακή για να προστατέψει το συνεργό της σε μια από τις πιο βρώμικες υποθέσεις της σύγχρονης ιστορίας του Beltway, η εφημερίδα της – μ’ αυτό το αλήστου μνήμης editorial – και ένα σωρό συνάδελφοί της ανά τον κόσμο την αναγόρευαν σε μάρτυρα της ελευθεροτυπίας. Τρεις μήνες αργότερα, η παρωδία φτάνει στη λογική της κατάληξη, η Miller βλέπει την πόρτα και η ελευθεροτυπία βγαίνει περισσότερο ζημιωμένη, παρά κερδισμένη. (more…)

 Sometimes it feels like it is the real world for me. It certainly is a place to escape from reality, thus my addiction. I have learned to put 'puters (and the network) into perspective, but I still get emotional about topics which I discuss on the network, and I probably always will. This is addiction.

Jonathan Alan Solomon, proto-Net junkie (12/08/1982) 

Άνετα η πιο γελοία φωτογραφία της χρονιάς.
Μόνο έναν cost-benefit νενέκο δεν θα τον έλουζε κρύος ιδρώτας διαβάζοντας τη σημερινή επιφυλλίδα - ο Χ.Γ. ετοιμάζεται να αυτοπυρποληθεί. -y

17.10.2005

Το Αμερικάνικο όνειρο…

, 4:42 pm

…γίνεται Ευρωπαϊκός “εφιάλτης”. Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς real estate developers κάνει τολμηρές προβλέψεις για το πως η Αμερική θα ακολουθήσει Ευρωπαϊκά πρότυπα στην αγορά κατοικίας. (more…)

15.10.2005

The Valerie Flame: From the Horse’s Mouth

, 6:06 pm

Στο τελευταίο της ίσως άρθρο για τους New York Times, η οσιομάρτυς των 85 ημερών, Judy Miller, γράφει για το “Scooter” Libby και τη “Valerie Flame”. Τι κρίμα που η μνήμη της την προδίδει στο πιο κρίσιμο σημείο…

Σε παράλληλη δημοσίευση, το post mortem της υπόθεσης Miller, από τρεις ρεπόρτερ των Times. Εξαιρετικά ντοκουμέντα φαυλότητας, με μια στάλα αυτοκριτικής – αλλά και σπάνια ματιά στα ‘γρανάζια της εξουσίας’. Αυτή η ρωγμή μπορεί μόνο να μεγαλώσει.

Καπιταλισμός με συνείδηση!

, 1:54 am

O ιδρυτής και CEO της αλυσίδας Whole Foods, ο πιο διάσημος εν ζωή οικονομολόγος και ο ιδρυτής και CEO της εταιρίας ημιαγωγών Cypress (φημολογούμενα, κατά το άρθρο, ένα από τα “πιο σκληρά αφεντικά στην Αμερική”) συζητούν στο τεύχος Οκτωβρίου του Reason περί εναλλακτικών καπιταλιστικών μοντέλων επιχείρησης και την φύση του κέρδους (το κέρδος ως στόχος, το κέρδος ως μέσο για την επίτευξη στόχων, ή και τα δύο ως η ιδιωτική και κοινωνική έκφανσή του).
(more…)