Αρχείο: January, 2006


 
Σαρκασμός είναι. Με μικρή εξαίρεση την παράγραφο 6 (φάουλ) δυσκολεύομαι να καταλάβω προς τι οι κραυγές πολλών αριστερών. Ούτε την ιστορική αλήθεια προσβάλλει το ψήφισμα, ούτε καμιά ιδεολογία καταδικάζει (oύτε τα 2/3 που θα παρέπεμπαν στην εξίσωση-ανάθεμα μάζεψε). -y
Έτσι είναι αυτά: άλλοι βλέπουν ένα στριμωγμένο τρομοκράτη, κι άλλοι ένα φανατικό που μιλάει πλέον στο πολιτικό mainstream του Αραβικού (τουλάχιστον) κόσμου.
Συγκλονιστική - αν και συντηρητική - εκτίμηση της γενοκτονικής μανίας του περασμένου αιώνα... πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι (η πλειοψηφία άμαχοι) έχουν σφαγιασθεί σε περίπου 50 περιστατικά γενοκτονίας ή πολιτικών μαζικών φόνων από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα. Μπορεί η καλύτερη κατανόηση αρχικών σημαδιών, η πολιτική βούληση ή η δημιουργία δημοκρατικών καθεστώτων να αλλάξουν την κατάσταση; Ένα σχετικό ποστ από τον Νίκο Δήμου εδώ. (Το γράφημα από το National Geographic, Ιαν. '06) . Μ.-
Μπορεί άραγε κανείς να βγει ατσαλάκωτος από το Big Brother της φιλανθρωπίας; Ίσως - αλλά μη ρωτήσετε τον furious George Galloway. Ο Guardian εξηγεί.

11.01.2006

MacBook Pro

, 5:26 pm

[Update: Το εξαιρετικό review του iMac Core Duo στο Ars Technica, λύνει πολλές από τις απορίες μας σχετικά με την απόδοση των νέων Macs]

Γρήγορες εντυπώσεις από το νέο ‘book (απ’ το οποίο σας γράφω =):

  • Καυτό – κυριολεκτικά. Όχι παράλογο, αν σκεφτείτε ότι δουλεύει σκληρά εδώ και 10 ώρες, αλλά μιλάμε για θερμοκρασίες που απαγορεύουν τη χρήση της λέξης “laptop”.
  • Φαίνεται οριακά μικρότερο απ’ το 15άρι PBook G4 – πιθανότατα λόγω του μικρότερου πάχους και του bezel για το ενσωματωμένο iSight.
  • Είναι αισθητά πιο γρήγορο και – κυρίως – πιο responsive. Τρέχει ταυτόχρονα ένα σωρό απαιτητικές εφαρμογές και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Πηδάω από τη μια στην άλλη και ακόμα δεν έχω δει το απαίσιο beachball. Εκτός από το Core Duo στα 1.83, βοηθάνε, φαντάζομαι, και τα 2GB της RAM.
  • Το MagSafe () κάνει θαυμάσια τη δουλειά του, αν και αισθητικά υστερεί του παλιού κοννέχτωρα – χαλάλι.
  • Οι reps δεν έχουν απάντηση για το περίεργο θέμα με το subpar superdrive
  • Το νέο iLife είναι major upgrade!

10.01.2006

Macworld Expo ’06 (live)

, 9:25 am

Η ετήσια σύναξη των macheads στο Moscone Center του Σαν Φρανσίσκο αναμένεται φέτος να είναι κάτι παραπάνω από την τακτική τεχνολογική-θρησκευτική extravaganza προηγούμενων ετών. Με την εταιρία να ζει τις πιο λαμπρές ίσως στιγμές στην ιστορία της, το σημερινό keynote του μεγάλου περφόρμερ Steve Jobs αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από ένα crowd που άλλες χρονιές ούτε που θα ασχολούταν με το γεγονός: όλοι οι μεγάλοι των computer και entertainment industries, η Wall Street, και τα διεθνή media. (more…)

08.01.2006

AD 2006

, 1:15 pm

Internet Liberation: Alive or Dead?

, 3:13 am

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένω τo δεύτερο τεύχος του Cato Unbound (το νέο και πολλά υποσχόμενο μηνιαίο ιστο-περιοδικό του Cato Institute) που “κυκλοφορεί” από Δευτέρα στις οθόνες σας…
Από το editorial:

As the Internet burgeoned and blossomed through the early to mid-nineties, visionary manifestos about its transformative social, political, and economic potential clogged VAX accounts the world over. After a solid decade of intense commercial development, much go-go nineties prophesying now seems a triumph of Utopian hope over hard reality. Does hope of Internet liberation yet remain? Or has the bright promise of the Internet been dimmed by corporate influence and government regulation? Are ideas like virtual citizenship beyond the nation-state, untraceable electronic currency, and the consciousness expanding powers of radical interconnectivity defunct? Is there untapped revolutionary power waiting to be unleashed?

Ο top-100-διανοούμενος Jaron Lanier γράφει το κύριο άρθρο (το οποίο οι editors χαρακτηρίζουν ως mind-bending!) και οι Barlow (του EFF), Raymond, Reynolds (του Instapundit), και Gelernter σχολιάζουν.

04.01.2006

Μεντιάρ

, 3:44 am

Καλή χρονιά σε όλους. Διακόπτω την εξαίσια διασκευή του 4’33” του Τζον Κέητζ σε μπλογκήζ, που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικές μέρες στο RT, για να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα εβενμάν κυλτυρέλ ντε κονσεκάνς: το διαγωνισμό ψηφιακής εικόνας Micropolis, που διοργανώνει το σεπτό υπουργείο πολιτισμού μας, με συμμετοχή δεκάδων νέων ψηφιακών καλλιτεχνών. Ξεσκονίστε τον Ιντερνέτ Εξπλόρερ και πάτε μια βόλτα από τη βιρτουέλ αίθουσα προβολών τους για να δείτε, μεταξύ άλλων, το Timescapes (ελληνιστί Τιμσκάπ), συμμετοχή της Ελένης και του δικού μας κοντριμπιτέρ Τάσου (αμφότεροι από το Σικάγον του Ιλινουά) στην κατηγορία “Πειραματική χρήση εικόνας σε κίνηση”. Ο διαγωνισμός συνεχίζεται μέχρι την 23η τρέχοντος.