Αρχείο: July, 2007


 
Εξιστορώντας την ιστορία κατά την οποία υπό καθεστώς μετενσάρκωσης, ο καλός (φορμαλιστής) οικονομολόγος όταν πεθάνει ξαναγυρνάει στη ζωή ως φυσικός ενώ ο κακός οικονομολόγος γυρνάει ως κοινωνιολόγος, ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως η ιστορία δεν μειώνει την αξία της κοινωνιολογίας αλλά ουσιαστικά αντικατροπτίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κοινωνιολόγος κατά την διάρκεια της καριέρας του (ουσιαστικά την έλλειψη των δυνατών θεμελίων στην επιστήμη του - [debatable]).
Από την άλλη πλευρά, θα έλεγα εγώ, και με βάση την διάλεξη που υπερσυνδέω, οι δυσκολίες που βιώνουν ορισμένοι φυσικοί σήμερα δεν βελτιώνουν την προοπτική για τους οικονομολόγους, καλούς ή κακούς.
Η εξερεύνηση της φύσης του Σύμπαντος είναι τελικά υπόθεση για serious data geeks - ή ήταν έτσι πάντα; Κάποια προαπαιτούμενα εδώ. Μ.-

21.07.2007

Η Πόλη και ο Πολιτισμός: αναμετρώντας το Τέλος.

, 5:19 am

Οι επισκέψεις στην Αθήνα ήταν πάντα για μένα ένα γεγονός που με γέμιζε (και με γεμίζει) με δέος. Ίσως γιατί ακόμη δεν έχω επισκεφτεί κάποια τριτοκοσμική τερατούπολη. Είναι δυο-τρεις διαδρομές που κάνω συχνά και κάθε φορά μου αποκαλύπτουν και άλλη μια πτυχή από αυτό το συνονθύλευμα θορύβου και τσιμέντου. Μια τέτοια διαδρομή είναι η υπερπτήση με το αεροπλάνο, μια άλλη είναι η γραμμή του Ηλεκτρικού, μια τρίτη είναι η Κηφησίας.

Παρόλη την ασχήμια που περισσεύει – και την οποία έχουν αντιγράψει πιστά και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές πόλεις – και παρόλη την απεραντοσύνη της αστικής ζώνης, τα τέσσερα-πέντε υψώματα που είναι ορατά σχεδόν από παντού μου δίνουν μια καθησυχαστική αίσθηση πρωτόγονης ασφάλειας. Φυσικά βοηθάει και το γεγονός ότι είμαι Έλληνας: το γυράδικο και το περίπτερο είναι οι χωροταξικές άγκυρες της φυλής μας.
(more…)

20.07.2007

Ευθανασία νεογνών;!

, 3:40 am

Μέσω buzz διάβασα τη μαρτυρία των γονιών βρέφους με σύνδρομο Down, όπως δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑgazino της 24/6 και αναδημοσιεύτηκε εδώ.

Η ιστορία είναι ανθρώπινη και συγκινητική. Κάπου προς το τέλος, όμως, οι γονείς μας λένε και το εξής απίστευτο:

Μας προτείνουν [άγνωστο ποιοί] και μια άλλη λύση: ευθανασία. Μας δίνουν και το τηλέφωνο μιας κλινικής.”

Αν πιστέψουμε τους γονείς, υπάρχει κλινική (στη χώρα μας;) που κάνει ευθανασία σε ανεπιθύμητα (ή βαριά ασθενή;) νεογνά. Κανείς στο ΒΗΜΑ δεν το θεώρησε άξιο σχολιασμού ή περαιτέρω έρευνας αυτό; Το διάβασε κάποιος εισαγγελέας; Υπάρχει κάτι που δε γνωρίζω;

16.07.2007

(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)

, 5:43 pm

Μετά την πυρκαγιά της ημέρας, το μείζον εθνικό θέμα της συναυλίας του Νταλάρα στην Πόλη και το παράνομο παρκάρισμα του Ανδρεουλάκου στο Γαλαξίδι, η τηλεοπτική πραγματικότητα των οκτώ έπαιξε λίγο κι αυτό που θα έπρεπε να είναι ίσως η είδηση της εβδομάδας. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων έπαυσε οριστικά (λόγω παραγραφής) τη δίωξη των 7 της Δ.Ε.Κ.Α. για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, βάζοντας αντικλιμακτικό επίλογο σ’ αυτό που, από την επομένη των εκλογών του 2000 μέχρι σήμερα, ήταν το cause célèbre του κυβερνώντος κόμματος.

Από αύριο θα ακούσουμε – όσο ακούσουμε – τα αναμενόμενα: το ΠΑΣΟΚ να θριαμβολογεί για «πανηγυρικές αθωώσεις» (οι πανηγυρικές παραγραφές παραδοσιακά δεν γράφουν το ίδιο καλά στις δημοσκοπήσεις) και την κυβέρνηση, με το συνήθη σεβασμό σε θεσμούς και διάκριση των εξουσιών, να αποφεύγει τους σχολιασμούς (αλλά να μας υπενθυμίζει ότι ουδέποτε συνέβη αθώωση). (more…)

Respect. -y
 Οι εμπρηστές και τα παιδιά τους δεν έχουν πατρίδα. Παράγουν (ή υιοθετούν) τις «μοδέρνες» ιδέες του απάτριδος διεθνισμού, της «πλουραλιστικής» κοινωνίας, της μεταλλαγμένης Ιστορίας που προπαγανδίζει τη «συμφιλίωση» των λαών. Μάχονται μέχρις υστερίας κάθε αίσθηση πατρίδας και «ιερού». (το πλήρες κείμενο)

Ann Coulter, 8.7.07 

06.07.2007

iPhone: Ανώδυνες υστερίες, κουλτούρες καινοτομίας

, 5:24 am

Ελάχιστα εκπλήσσει το ευπώλητο ενός γκάτζετ που αναγορεύει το χάδι σε μέθοδο χειρισμού. Δεν ισχύει το ίδιο για τη θέα έξυπνων καταναλωτών και μυστών της υψηλής τεχνολογίας που κατασκηνώνουν επί μέρες έξω από εμπορικό κατάστημα περιμένοντας την εμφάνιση ενός τέτοιου γκάτζετ.

Τα τεχνικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του κατά θεολογική συναίνεση “επαναστατικού” iPhone, της νέας πολυσυσκευής τσέπης της Apple, είναι ήδη μπαγιάτικα νέα. Πιο ενδιαφέρουσα κι από τη σέξι συσκευή (για την οποία, παρά το μπλαζέ της εισαγωγής, θα ξηλωθώ χωρίς δισταγμό σε πρώτη ευκαιρία) είναι η μαζική υστερία που φούντωνε γύρω της τους τελευταίους έξι μήνες και εξερράγη την περασμένη Παρασκευή σε έναν άνευ προηγουμένου παροξυσμό έξω από τα μοδάτα Apple Stores σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις. (more…)