Αρχείο: February, 2009


 

20.02.2009

Social Media (στην Ελλάδα): Τάσεις και συμπεριφορά

, 10:07 pm

Ινστιτούτο Επικοινωνίας έκανε χτες διαθέσιμα τα βασικά ευρήματα της έρευνας για τη χρήση των social media στην Ελλάδα (περίληψη).* Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και χρήσιμη και για non-marketers.

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή: ~72% των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ είναι ενεργοί χρήστες του facebook! Η ραγδαία διείσδυση του FB στα ελληνικά ιντερνέτς την τελευταία διετία είναι γνωστή, αλλά η έκταση της νομίζω ότι είναι αξιοσημείωτη παγκοσμίως. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για άλλα ευρήματα. Δυστυχώς — κάτι η θεματική της ευρύτητα, κάτι η ιδιαίτερη οργάνωση του δείγματος — δεν έχω καταφέρει να βρω ευθέως ανάλογες ξένες έρευνες.

Η έρευνα έχει πάντως και μια βασική αδυναμία. Είναι οργανωμένη γύρω από την ταξινόμηση των Ελλήνων χρηστών social media σε τρεις κατηγορίες: δημιουργούς, ενεργούς χρήστες και θεατές. Καθ’όλα λογική επιλογή, αλλά το δείγμα των ‘δημιουργών’ ήταν πολύ μικρό (Ν~65) για ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι, κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα — και σε μερικές περιπτώσεις αντιδιαισθητικά — ευρήματα που αφορούν αυτή την ομάδα χρηστών, π.χ. ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ‘δημιουργοί’, ότι οι ‘δημιουργοί’ έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης από τον μέσο των χρηστών social media**, ότι επιλέγουν εφημερίδες ανάλογα με το δώρο περισσότερο από τον μέσο του πληθυσμού, ότι είναι πολύ πιο κουλ με τις διαφημίσεις, είναι αμφίβολης αξιοπιστίας.

Εξίσου ενδιαφέρουσα με την έρευνα ήταν και η ημερίδα “Social Media και Επικοινωνία”, που έστησε γύρω της το ΙΕ την Τετάρτη. Την ημερίδα παρακολούθησα μόνο αποσπασματικά απ’ το blogchannel, οπότε δεν μπορώ να κάνω πολλά σχόλια (τα slides εδω***, τα βίντεο αναμένονται πιθανότατα αύριο). Το twitterdom μοιάζει πολύ ικανοποιημένo και όσοι βρέθηκαν εκεί έγραψαν διθυράμβους για την οργάνωση και την καλή δουλειά της Σώτως Μητρόγλου. Οι μόνες γκρίνιες που έπιασα αφορούσαν τις εμφανίσεις των πολιτικών (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιτ Βολουδάκης). Αφήνοντας στην άκρη την λίγο κλισεδιάρικη απόρριψη (“they just don’t get it” — who does?), οι εμφανίσεις αυτές είχαν και ενδιαφέρον και προφανή χρησιμότητα (μεταξύ άλλων, οι δύο βουλευτές άκουσαν για την δίκη του blogme.gr και την πρωτοβουλία 4Δ). (more…)

18.02.2009

2010

, 3:08 pm

H δίκη του blogme.gr παίρνει νέα αναβολή, για τις 6/5/2010 — όχι λόγω σχετικού αιτήματος κάποιου από τους διαδίκους, αλλά λόγω ωραρίου. Αν μη τι άλλο, μέσα από αυτή την ιστορία μαθαίνουμε αρκετά για τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη χώρα — όλοι εμείς που πέφτουμε από τα σύννεφα (και καλώς!) για πράγματα που υποπτεύομαι ότι είναι par for the course για τους γνωρίζοντες…

Liakopoulos v. the Web: Act III

, 2:37 am

Μετά από δύο αναβολές, η υπόθεση blogme.gr [background], μάλλον θα εκδικαστεί σε λίγες ώρες, στα κτήρια της Ευελπίδων. Για το άμεσο ζητούμενο και το κύριο διακύβευμα της υπόθεσης, τα είχαμε πει πιο αναλυτικά στα τέλη του ’07. Τα ίδια ισχύουν και σήμερα, λίγο πιο κουρασμένα, λίγο πιο αυτοκριτικά (στους 14 μήνες που μεσολάβησαν, δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική πίεση για νομοθετική λύση του προβλήματος). Εύχομαι το δικαστήριο να δικαιώσει αύριο τον Αντώνη Τσιπρόπουλο — όσο μπορεί να λογίζεται ως δικαίωση μια απόφαση που έρχεται δυόμισι χρόνια μετά την σουρεαλιστική σύλληψή του.
[Σχετικά: vrypan, Oneiros]

Αφισιονάδος του ριζοσπαστικού κέντρου rejoice! Οι υπόλοιποι ακονίστε τα πληκτρολόγιά σας. Η ιδρυτική διακήρυξη (μέσα Μαρτίου nous espérons !) προβλέπεται να έχει τεράστιο σχολιαστικό ποτένσιαλ  =) -M.N.

02.02.2009

Ο Ιταλός γέλασε τελευταίος

, 3:02 am

Όμορφο, δυστοπικό, αλλά κυρίως αποκαλυπτικό: των τεχνολογικών υποδομών που φεύγουν, συνήθως διακριτικά, από τη σκηνή. Των Benoit Deseille και Benedetto Bufalino, στη γιορτή των φώτων της Λιόν. Μπορεί να διαβαστεί κι ως νοσταλγία για τον προσωπικό χώρο, την ησυχία που χάνεται (και χάνεται, και χάνεται). Νοσταλγία δυτικοκεντρική και ύστερη — όπως κι εκείνη για την εφεύρεση του κυρίου Μπελ.
[via Sullivan, thepirata]