Η τσουλήθρα του εκδημοκρατισμού


Η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ έχει πλάκα, γιατί το αποτέλεσμα είναι περίπου δεδομένο: θα εκλεγεί απευθείας από τη βάση. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που αρκεί να ειπωθούν από έναν για να υιοθετηθούν από όλους. Γιατί άπαξ και ειπωθεί, το κόστος που υφίσταται εκείνος που λέει όχι, επικαλούμενος, έστω, τύπους και καταστατικά, μεγαλώνει δραματικά (πολλώ δε μάλλον το κόστος που υφίσταται εκείνος που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά). Το κόστος διατηρείται μεγάλο ακόμα κι αν τελικά το καταστατικό επικρατήσει — τότε παίρνει τη μορφή κόστους νομιμοποίησης και επιμερίζεται σε κόμμα και ηγεσία.

Έχουμε λοιπόν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας σχετικά δημοφιλής υποψήφιος μπορεί ανέξοδα να σπάσει τα στεγανά του κόμματος. Κι αυτό γιατί, ανάμεσα στ’ άλλα, ξέρει κι ότι η φωνή του θα μπει άμεσα στον ενισχυτή των ΜΜΕ, που φυσικά ελπίζουν ότι θα φιλοξενήσουν εκείνα, και όχι οι διάδρομοι της Ρηγίλλης, το σόου του μήνα.2 σχόλια


1

Ενδιαφέρον. Επιχειρώντας να μιμηθούν το εύρημα του ΠαΣοΚ και του ΓΑΠ, στη ΝΔ οδεύουν προς το να υιοθετήσουν —έστω κι αν πρόκειται για κάτι αθέλητο ή επιφανειακό, έστω κι αν η όλη υπόθεση αποτελεί επικοινωνιακή φενάκη— εν μέρει αμεσοδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες που θυμίζουν χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου κυβερνούν αριστεροί, και εν μέρει παραδόσεις από το πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, για το οποίο έχουμε συζητήσει διεξοδικά εδώ. Σα να βλέπεις τον Αβραμόπουλο να προσπαθεί να φορέσει το πουλόβερ του Έβο Μοράλες πάνω από το κοστούμι των χιλιάδων ευρώ, ένα πράγμα. Ή τη Ντόρα να κάνει εκστρατεία α λα Χίλαρι. Το μόνο που λείπει είναι κάνας Βοσνιοσέρβος sniper, για να δέσει το γλυκό.

8 October, 2009 στις 7:22 pm
2
Από: Yorgos

This is GREAT NEWS for Hillary Clinton!!
(Σόρι, παρεσύρθην Αϊ λαβ δεμ πράιμαριζ!)

9 October, 2009 στις 2:38 am

Σχολιάστε