40 χρόνια φούρναρης…


Κριός, λοιπόν, στο δυτικό ζωδιακό κύκλο ο “νόμος του Moore”, μια που είδε το φως της ημέρας 40 χρόνια πριν σαν σήμερα. Αν και ο χαρακτηρισμός της παρατήρησης του μετέπειτα συνιδρυτή της Intel ως νόμου δεν είναι παρά sensationalist “journalism”, η προορατική αξία του άρθρου είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ειδικά όταν περιέχει το καταπλητκτικό σκιτσάκι όπου οικιακοί υπολογιστές πωλούνται δίπλα σε καλυντικά. Όπως ίσως έχετε ακούσει οι υπολογιστές το 1965 ήταν οικιακοί με την πλέον βαρύνουσα σημασία της λέξης: ο όγκος τους ήταν πάνω-κάτω όσο ένα σπίτι.

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να αφιερώσω περισσότερες λέξεις για το φαινόμενο (την εξέλιξη της μικροηλεκτρονικής, ντε!) που κατά τη γνώμη μου δεν έχει όμοιό του στην ιστορία της ανθρώπινης πάλης απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Αλλά it’s only fitting που η ένδεια χρόνου οφείλεται στην επικείμενη επίσκεψή μου στο άνδρο του Chipzilla την Παρασκευή. Unequaly fitting είναι και το γεγονός ότι η παρουσίαση που έχω αναλάβει να δώσω θα είναι αποθηκευμένη σε ένα TiBook – η θέα του οποίου θα προκαλέσει τα quasi-αστεία σχόλια περί αναμενόμενης ασυμβατότητας από τους υπαλλήλους σκλάβους του The Borg.

Λίγα παραπάνω λόγια από μένα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο καλύτερο Ελληνικό περιοδικό για Macintosh (άλλωστε είναι και το μόνο), τεύχος Φεβρουαρίου. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας, τότε ελάτε εδώ.4 σχόλια


1
Από: Tassos

Χα! Μόλις αντελήφθην την κραυγαλέα ευκαιρία για διάφορες self-referencing εξυπνάδες του στυλ: “δεν μπορώ να γράψω παραπάνω για το νόμο του Μουρ γιατί πρέπει να δουλέψω ώστε να συνεχίσει να ισχύει”, αλλά η μπάλα ήδη κυλά αδυσώπητα προς τη γραμμή του άουτ…

19 April, 2005 στις 2:40 pm
2
Από: Νικόλαος εκ Φραγκίας

Καλησπέρα!
Διαβάζω αρκετά συχνά την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα σας και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνεται να διαβάζουμε τα σχόλια σας.
Θα ήθελα να κάνω μία αφελή ερώτηση, εγώ που δεν ανήκω στο χώρο της πληροφορικής: Οι Μακιντος είναι σήμερα συμβατοί με τους ΠιΣι, όπως διαφημίζουν; Ή μήπως είναι απλή απάτη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νικόλαος εκ Φραγκίας

19 April, 2005 στις 3:19 pm
3
Από: Tassos

Νικόλαε, για τις ανάγκες του μέσου χρήστη, ναι, είναι “συμβατοί” (βάζω εισαγωγικά για να μη σε μπερδέψω και πιστέψεις ότι αν αγοράσεις μια εφαρμογή για ΠιΣι αυτή θα τρέξει αυτούσια και στο Μακ). Μπορείς να κάνεις surf, να ανοίξεις/δημιουργήσεις/αλλάξεις αρχεία του MS Office, να κάνεις μοντάζ σε φωτογραφίες και video και ένα σωρό άλλα πράγματα χωρίς να σε απασχολεί αν είσαι σε Mac ή Windows.

Εκεί που χαλάει η εμπειρία της “συμβατότητας” είναι οι ιοί και το malware/adware: μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας ιός για το Mac OS X και το adware/malware για το OS X είναι περίπου ανύπαρκτο. Οπότε αν είσαι οπαδός της συγκεκριμένης κατηγορίας λογισμικού θα σε συμβούλευα να μείνεις μακριά από τα Μακ.

Φυσικά υπάρχουν και “κανονικές” εφαρμογές που δεν εκδίδονται σε αμφότερες τις πλατφόρμες, αλλά αν δεν ανήκεις σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών μάλλον δεν υποπτεύεσαι καν την ύπαρξή τους.

19 April, 2005 στις 4:50 pm
4
Από: Yorgos

Ντοτόρε πολύ καλό το άρθρο στο Μάκλαντ.

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό tidbit: Ο John Markoff ισχυρίζεται ότι (και!) η ιδέα πίσω από το νόμο του Moore είχε πέσει στο τραπέζι από το Doug Engelbart, σ’ένα συνέδριο στη Φιλαδέλφεια, πέντε χρόνια νωρίτερα. Ο Moore είχε κατά πάσα πιθανότητα παρακολουθήσει το συνέδριο. Το σχετικό άρθρο εδώ.

Btw σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Markoff, με τίτλο What the Dormouse Said. Είναι μια καταπληκτική ιστορία του ρόλου του counterculture της δεκαετίας του ’60 στην “εφεύρεση” και εξέλιξη του προσωπικού υπολογιστή. I can’t recommend it enough.

20 April, 2005 στις 1:27 pm