7/7 και η φτώχεια του editorial


Την ώρα που οι Λονδρέζοι μπλόγκερς γέμιζαν το Δίκτυο με μικρές ιστορίες αντίστασης – ιστορίες που αναπαρήγαγαν, περισσότερο ή λιγότερο πειστικά, τη μυθολογία της πόλης τους-, οι φωνές των κατεστημένων σοφών του mediascape έμοιαζαν, περισσότερο από ποτέ, με χιλιοπαιγμένη κασέτα.

Ίσως είναι σημείο των καιρών, ίσως να μην υπάρχει πλέον τίποτα καινούριο να πει κανείς για το συνεχιζόμενο χορό του τρόμου, αλλά μου έκανε εντύπωση που δεν κατάφερα να βρω περισσότερα από 4-5 καλογραμμένα και – κυρίως – μετρημένα άρθρα γνώμης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα editorials στα παγκόσμια ΜΜΕ αναμασάν τα γνωστά, ασπρόμαυρα κλισέ. Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά μιας δυτικής μεγαλούπολης διαβάζεται με όρους είτε αποκλειστικά πολιτικούς, είτε αποκλειστικά θεολογικούς / πολιτισμικούς – είτε Tariq Ali, Robert Fisk, και οι ευθύνες οικοδεσπότη και υψηλού φιλοξενούμενου στο υπερπολυτελές Gleneagles στο Perthshire, είτε Samuel Huntington, τα γεράκια του Weekly Standard και ο “Πόλεμος των Κόσμων”.

Το κέντρο που ασφυκτιά δεν εκφράζεται βέβαια ούτε από τη.. θεολογικά πολιτική εφεύρεση της “συλλογικής ευθύνης”, που παραδόξως βρήκε μεγάλη απήχηση στη δική μας μπλογκόσφαιρα και στην οποία απάντησε θαυμάσια ο Μιχάλης, στο Ιστολόγιο. “Η πολιτική υπεραξία των πτωμάτων” είναι, χωρίς αμφιβολία, το κορυφαίο ελληνικό editorial για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου (και το μοναδικό κείμενο που με εκφράζει σχεδόν απόλυτα).

Ενδιαφέροντα βρήκα και τα παρακάτω (από τον αγγλόφωνο Tύπο):

Με το φιλελεύθερο ιέρακα Hitchens συμφωνώ σε πολύ λίγα πράγματα. Mου αρέσει όμως το ανεξάρτητο πνέυμα του και η επιμονή του να θυμίζει στους πρώην συνοδοιπόρους του αριστερούς ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από την ανοχή προς το μη ανεκτικό. Αν δεν είστε υπερτασικοί, δείτε κι αυτό. Κι αν έχετε βρει άλλα καλά κείμενα, στον ελληνικό και διεθνή Tύπο, please, oh pretty please, do drop us a line.



2 σχόλια


1
Από: μαικωλ

Πολύ καλή παρατήρηση. Δες επίσης και το άρθρο του Bailey στο Reason – μου άρεσε κυρίως ως απάντηση στα επιχειρήματα και το πρόσφατο op-ed του Pape στους nytimes.

13 July, 2005 στις 2:53 pm
2
Από: yorgos

Νομίζω πως έχει δίκιο ο Bailey. Το op-ed του Pape το έχασα, αλλά διάβασα ένα αφιέρωμα στη δουλειά του, που έκανε προχτές η WaPo.

Είναι ενδιαφέρουσα η θεωρία του και πολύ χρήσιμη για να καταλάβουμε τη λογική πίσω από επιθέσεις αυτοκτονίας secular παλαιστινιακών οργανώσεων – σαν τους μάρτυρες του Αλ-Ακσά -, ή μέρος του αντάρτικου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράκ. Όχι όμως και για την Αλ Κάιντα και τις παραφυάδες της. Με την έρευνά του Pape είχε ασχοληθεί κι ο Μιχάλης στο αγγλικό Ιστολόγιο.

Σκοπεύω να κάνω ένα πιο αναλυτικό ποστ γι’ αυτό το θέμα.

13 July, 2005 στις 5:03 pm