Με το χέρι στο ποντίκι…


Χτες έπεσε το τελευταίο ίσως «κάστρο» της Apple σε επίπεδο hardware καθώς η εταιρεία αναστρέφοντας την παράλογη, πεισματάρικη τακτική της των τελευταίων 21 ετών, «έτεκεν μυν» πολυκομβικόν. Και το όνομα αυτού: Μυς ο Ισχυρός.

Χάρη στο μαζοχισμό που διακρίνει ενίοτε τους Mac users πήρα τους δρόμους και αψηφώντας τη ζέστη και την υγρασία επισκέφτηκα νωρίς το απόγεμα της Δευτέρας το κεντρικό Apple Store του Σικάγου για να αναμετρηθώ με το νεογέννητο ποντίκι…

Καταρχήν σε όλο το μαγαζί είχε απομείνει μόνο ένα από τα τρωκτικά νέας κοπής και φυσιολογικά το είχαν συνδέσει στο μεγάλο power mac με τις διπλές 30αρες οθόνες. Έσπευσα προς τα κει και …μπήκα στη (μικρή ευτυχώς) ουρά. Μάλλον δεν ήμουν ο μόνος που είχε τη φαεινή ιδέα.

Τέλος, ήρθε και η σειρά μου να βάλω χέρι στο mighty mouse. Πριν περιγράψω τις εντυπώσεις μου οφείλω να πω ότι οι προσδοκίες μου ήταν πολύ μικρές. Πιστεύω ότι η apple βγάζει από τα χειρότερα ποντίκια που κυκλοφορούν στην αγορά και δεν είναι μόνο το ένα κουμπί που φταίει. Δε θα σταθώ τόσο στο άθλιο ποντίκι του πρώτου iMac όσο σ’εκείνο με το διαφανές πλαστικό που ερχόταν με τους PowerMac τα τελευταία χρόνια και το οποίο γνώρισα με τον Κύβο: ανακριβές “κλικ”, ανακριβής πλοήγηση, μεγάλη επιφάνεια τριβής με αποτέλεσμα να βρωμίζει γρήγορα το Teflon. Ομολογώ πως το τελευταίο Bluetooth ποντίκι έχει καλύτερη συμπεριφορά αλλά το πρόβλημα με τη βρωμιά υφίσταται.

Λοιπόν, η «μπίλια» είναι όλα τα λεφτά! Το ακριβέστερο και ευκολότερο και πιο «φυσικό» κατακόρυφο navigation που έχω δει σε ποντίκι. Αφήνει πίσω ολόκληρα έτη φωτός τις ροδέλες που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς.

Δυστυχώς, οι δηλώσεις της Apple περί οριζόντιας και διαγωνιας πλοήγησης προορίζονται για τη σφαίρα του marketing. Ο λόγος είναι ότι το δάχτυλό μας δεν είναι φτιαγμένο ώστε να μεταχειρίζεται την μπίλια σαν trackball. Η οριζόντια κίνηση είναι πολύ μικρής διαδρομής και όσο για τη διαγώνια…

Περνάμε στα κουμπιά. Όπως ίσως διαβάσατε το ποντίκι καταλαβαίνει και αριστερό και δεξί κλικ χωρίς να έχει ξεχωριστά «καπάκια» πάνω από τους αντίστοιχους αισθητήρες. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα engineering και σχεδιασμού από την Apple. Ταυτόχρονα αποτελεί και το μεγαλύτερο «φτύσιμο» στις δηλώσεις της ίδιας εταιρείας περί δυσχρησίας ποντικιών με περισσότερα από ένα κουμπιά. Κλασσικό παράδειγμα form-over-function που είμαι σίγουρος ότι θα μπερδέψει πολλούς – τουλάχιστον στην αρχή – που τα κατάφερναν μια χαρά με τα παραδοσιακά πολύκουμπα (sic) ποντίκια.

Ένα «περίεργο» είναι ότι από τη στιγμή που με το δεξί κλικ ενεργοποιηθεί το contextual menu, ο λειτουργικός διαχωρισμός μεταξύ αριστερού και δεξιού κλικ παύει να υφίσταται.

Η μπίλια χρησιμεύει και ως τρίτο κουμπί με έναν τρόπο που είναι δύσκολο να περιγράψω αλλά είναι πολύ φυσιολογικός στην πράξη. Ας πω ότι πατώντας την μπίλια – όχι πολύ απαλά – όλο το σώμα του ποντικιού εκτελεί ένα «μεσαίο» κλικ. Άλλη μια όμορφη πινελιά από το engineering της Apple.

Και τώρα, το τέταρτο «κουμπί»… Βασικά πρόκειται για τα pivot points που ήταν εμφανή στο «άσπρο» ποντίκι αλλά τώρα μπορείς να τα «ζουλήξεις» και να συμπεριφερθούν σαν τέταρτο κουμπί. Είναι τόσο awkward όσο ακούγεται. Πρέπει να εκτελέσεις μια περίεργη κίνηση μετακινώντας τα δάχτυλα από τη φυσιολογική τους θέση και η ανάδραση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μεγάλη μούφα κατά τη γνώμη μου.

Τελειώνοντας να προσθέσω ότι όλα τα κουμπιά μπορούν να προγραμματιστούν μέσα από το αντίστοιχο panel στα System Preferences, και ότι το οβάλ teflon ribbon παραμένει στη βάση του ποντικιού και περιμένει να μαζέψει τη βρωμιά του γραφείου σας όπως και τα υπόλοιπα μηλοπόντικα.

Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν με πολύ άνισα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς η εταιρεία έβαλε την εμφάνιση πάνω από την άνεση τουλάχιστο όσον αφορά το τέταρτο κουμπί και παρήγαγε ένα πολυκομβικό (sic) ποντίκι που είναι όντως confusing – σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ποντικιών που κυκλοφορούν εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Παρόλα αυτά η Apple παρουσιάζει έναν καθαρό νικητή στο κατακόρυφο scrolling αφήνοντας τις ροδέλες στη σκόνη. Σ’ό,τι αφορά το οριζόντιο scrolling έχουμε μια εξίσου μέτρια λύση μ’εκείνη που παρουσίασε η Microsoft με τις ροδέλες που κάνουν tilt αριστερά-δεξιά. Η λύση της Microsoft επιτρέπει απεριόριστες διαδρομές προς τις δύο κατευθύνσεις αλλά πάσχει στην ακρίβεια, δεδομένης της ανακριβούς ανάδρασης που παρέχουν τέτοιου είδους λύσεις (π.χ. το «σβηστράκι» της IBM). Η λύση της Apple επιτρέπει πολύ ακριβές scrolling αλλά αλλά πάσχει στη μέγιστη διαδρομή που μπορεί να εκτελέσει κανείς χωρίς να σηκώσει το δάχτυλο από τη μίπλια.

Κατά τη γνώμη μου, το ποντίκι βαθμολογείται με 6/10 και δεν αξίζει τα $49 στα οποία τιμάται επί του παρόντος.5 σχόλια


1
Από: Crazy Monkey

Ευπρόσδεκτο και χρήσιμο το review. Απορία: συνεργάζεται πράγματι και με xp;

4 August, 2005 στις 12:49 am
2
Από: stav

καλά, έχω μείνει με το …ποντίκι στο χέρι!
Ρε Δήμητρα θα το διαλύσουν το μαγαζί τούτοι εδώ οι mac-ο-λάγνοι, που είσαι να γράψεις κάτι να μπεί μια γυναίκα εδώ μέσα γιατί πολύ τεστοστερόνη έχει πέσει. Το φαλλικό σύμβολο σας λείπει στη γωνία δεξιά 😛

ΥΓ καλά τα λέει ο anonymous, μπάς και είναι ο “αδελφός” μου ο Σαβούρος?!?!

4 August, 2005 στις 8:41 am
3
Από: yorgos

Ραφιναρισμένη τεστοστερόνη πάντως. You’ll never see us drooling over a Logitech =)

Η τύχη της Δήμητρας αγνοείται. Last time I heard, ελιάζετο σε κάποια πινέζα του χάρτη της ελληνικής επικρατείας – δεν έχει χορτάσει ακόμα από πινέζες. Μου έχει υποσχεθεί πικάντικο ρεπορτάζ από τα εγκαίνια κάποιου θερινού σινεμά, αλλά ακόμα τίποτις.

P.S. Τάσο το δοκιμάζω τώρα στην έβγα της γειτονιάς και συμφωνώ 100% με το review. Το δεξί/αριστερό/μεσαίο κλικ δουλεύει τέλεια – εκπληκτικός σχεδιασμός. Το 4ο όντως μεγάλη μούφα. Overall, καλύτερο απ’ ότι περίμενα, αλλά τα $49 τα ξοδεύεις μόνο για το design.

4 August, 2005 στις 2:33 pm
4
Από: george

Όταν άκουσα για το νέο mouse κατάλαβα από την αρχή ότι πρόκειται για “πατάτα”. Και δυστυχώς τα πρώτα reviews έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό. Είμαι τόσο πορωμένος με τα mouse όσο και οι γυναίκες με τα παπούτσια με τη διαφορά πως ψάχνω για το καλύτερο ανεξαρτήτως τιμής και έτσι και το βρω δεν ξαναπάω πίσω. Και έχoντας το Logitech MX1000 μου είναι πραγματικά δύσκολο να κοιτάξω οτιδήποτε από Apple ή Microsnot.

6 August, 2005 στις 2:51 am
5
Από: Kωστής

Monkey, διάβασα πως δουλεύει για XP, αλλά μόνο η ‘ροδέλα’ και το τρίτο κλικ. Ούτε προγραμματίσιμα είναι τα κουμπιά, ούτε τα ‘squeeze’ buttons δουλεύουν.

Ώστε τα squeeze είναι όσο βλακεία φαίνονται ε; Τέλος πάντων.

6 August, 2005 στις 11:17 am