Σκότιες Ανεξήγητες Δεσμεύσεις


Μόνο έναν cost-benefit νενέκο δεν θα τον έλουζε κρύος ιδρώτας διαβάζοντας τη σημερινή επιφυλλίδα - ο Χ.Γ. ετοιμάζεται να αυτοπυρποληθεί. -y  


 

5 σχόλια


1
Από: lazopolis

Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτός ο οξυδερκέστατος και προσήνης ακαδημαϊκός αλλιώς οι θερμοπύλες θα έμεναν πάντα αφύλακτες. Ελπίζω ειλικρινώς πως θα συνεχίσει να δίνει τον υπερ πάντων μήπως και αποφύγουμε τον πολιτισμικό όλεθρο που επαπειλεί ο οθωμανός εχθρός.

17 October, 2005 στις 1:42 pm
2
Από: petros

Αναρωτιέμαι. 1) Έχουν απήχηση θέσεις όπως αυτές του Χ.Γ. μέσα στην Ελλάδα? 2) Μπορεί κανείς να μου δώσει να κατανοήσω την αφελή πολιτική θέση της Ελληνικής κυβέρνησης περί κατευνασμού του θηρίου που λέγεται τουρκιά μέσω ατελείωτων παραχωρήσεων μετ’ελαχίστων απαιτήσεων από Ελληνικής πλευράς? (ρητορικό, αν και προθύμως θα άκουγα αν κάποιος είχε να με διαφωτίσει για το δεύτερο).

Και, ενταξη. Καλά λεεί ο Γιώργος οτι λίγο ακόμα και ο Χ.Γ. θα γινοταν μπουρλοτιέρης (εφτασε το crescendo του μεχρι ff), αλλά
δεν μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ. Στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν ξέρω τι έχουν πάθει οι κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα ο κόσμος ασχολείται καθόλου με αυτά (ΕΕ, Τουρκια), η μόνο για την ηττα του γαύρου από τον ΠΑΟΚ ενδιαφέρεταί?
Εσεις οι ενημερωμένοι τι λέτε? Θέλω να καταλάβω αν η κυβερνηση εκφράζει την θέση του λαού, ή αν ο λαός απλά δεν έχει θέση και η κυβέρνηση ανενόχλητη κάνει ότι να’ναι…

17 October, 2005 στις 6:22 pm
3
Από: petros

…. και κατι άλλο…

Έχει ακούσει κανείς δηλώσεις ανθρώπων όπως ο Νεοκλής Σαρρής (καθηγητής Παντείου) και άλλων, ειδικών στα Ελληνοτουρκικά, για τις τελευταιες εξελήξεις? Αν έχει κανείς κανένα link…

Για να δούμε και την θέση της inteligencia…

17 October, 2005 στις 6:27 pm
4
Από: yorgos

laz, ποιές Θερμοπύλες; Δε διάβασες το άρθρο; Πάνε οι Θερμοπύλες. Δεν αξίζει πια να ζει κανείς.

Πέτρο, ούτε εγώ ζω στην Ελλάδα, οπότε δεν ξέρω από πρώτο χέρι. Σαφώς υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν με το Γιανναρά, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι λίγοι χολοσκάνε πραγματικά για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που βρίσκει τη χώρα στην κορυφή της Ευρώπης σε οτιδήποτε είναι άξιο λόγου =)

Όσο για την πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δε μου φαίνεται ιδιαίτερα αφελής. Δε βλέπω “ατέλειωτες παραχωρήσεις” – βλέπω μόνο τζάμπα παραχωρήσεις, ή κάποιες μικρές, των οποίων τα οφέλη ξεπερνούν τα κόστη. Αν εννοείς τη στάση της στην τελευταία σύνοδο στο Λουξεμβούργο, ε.. δεν ήταν ακριβώς οδυνηρός συμβιβασμός – κάτι σα να παραχωρούσε την Αλσατία, ας πούμε. Δική σας, παιδιά, αλλά ρωτήστε και τους Γάλλους καλού-κακού.

Γενικά νομίζω ότι το παιχνίδι Τουρκία-ΕΕ, η ελλ. κυβέρνηση το έχει παίξει σχετικά καλά. Δείχνει καλή θέληση, κρατώντας το καλό χαρτί της – άλλο πράγμα η “ευρωπαϊκή προοπτική” και άλλο η ένταξη (το πρώτο είναι αναμφισβήτητα προς το συμφέρον μας, για το δεύτερο είναι ακόμα νωρίς). Αν, πότε και πώς θα το αξιοποιήσει τελικά αυτό το χαρτί, είναι θέμα προς συζήτηση. Ή, καλύτερα, speculation.

18 October, 2005 στις 11:29 am
5
Από: Tassos

Αφού είμαστε χαμένοι από χέρι, σιγά και μην αρχίσουμε τα τάκλινγκ! Παρά το ύφος του ΧΓ, το βρίσκω εξαιρετικά σκανδαλώδες να εμφανίζεται – ίσως για πρώτη φορά – μια προς ένταξη χώρα να περιφρονεί τόσο ανοιχτά τις ευαισθησίες του ομίλου στον οποίο υποτίθεται ότι θέλει κάποτε να ανήκει. Δεν ξέρω αν η ΕΕ θα ανεχόταν τέτοια προκλητική στάση από οποιαδήποτε άλλη προς ένταξη χώρα. Το πώς και γιατί δεν είναι της ώρας.

Όσον αφορά τα περί της δικής μας διπλωματίας, ξέροντας ότι κανείς δεν πρόκειται να κουνηθεί για να υπερασπίσει τα δικά μας (κουφά -*-) σύνορα έναντι της Τουρκίας, επιλέγουμε το appeasement μέσω του ενταξιακού προτσές. Ολισθηρός και αβέβαιος δρόμος, ειδικά όταν επιμένουμε στη φαντασιακή θέσμιση του διπόλου “κακοί στρατιωτικοί”-“καλοί πολιτικοί”.

Σε προσωπικές συζητήσεις κάποιοι μου είπαν ότι μετά το Ιράκ η Τουρκία θα αποδυναμωθεί (υποτίθεται ότι το κουρδικό στοιχείο στο Β.Ιράκ θα παίζει το αμερικάνικο χαρτί με μεγαλύτερη προθυμία και ότι το Ιρακ θα γινόταν η Τουρκία στη θέση της Τουρκίας, από άποψη γεωστρατηγική). Παρόλα αυτά, ο έλεγχος των Στενών, ο Καυκασος και η εχθρότητα της Συρίας κάνει την Τουρκία πολύτιμη σε όποιον θέλει να ελέγξει το ενεργειακό, υδάτινο, και εμπορικό αλισβερίσι στην Εγγυς Ανατολή.

Προσωπικά πιστεύω ότι όλα χάθηκαν στο Μαντζικερτ, αλλά…

21 October, 2005 στις 5:14 pm