Το Αμερικάνικο όνειρο…


…γίνεται Ευρωπαϊκός “εφιάλτης”. Ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς real estate developers κάνει τολμηρές προβλέψεις για το πως η Αμερική θα ακολουθήσει Ευρωπαϊκά πρότυπα στην αγορά κατοικίας.

Ο Bob Toll (συν-ιδρυτής της εταιρίας Toll Brothers, γνωστής για τα McMansion που χτίζει) πιστεύει πως τα σημερινά παιδιά μιας μέσης Αμερικανικής οικογένειας θα ζήσουν με την οικογένεια τους μέχρι τα 40 τους. Όταν θα αποκτήσουν το δεύτερο του παιδί τους (!!!), οι γονείς τελικά θα τους διώξουν από το πατρικό αναγκάζοντάς τους να αγοράσουν ένα αντίστοιχο σπίτι με αυτό στο οποίο ζούσαν. Αυτό το σπίτι βέβαια τότε θα κοστίζει γύρω στο 45 με 50% του εισοδήματος τους. Το άρθρο αναφέρει πως στην Βρετανία, στο κάθε μέλος μιας οικογένειας αντιστοιχούν 30,6 τετραγωνικά μέτρα ενώ στην Αμερική περίπου 70 τ.μ. Η νέα γενιά της Αμερικής θα αγοράζει κατοικία με κόστος το διπλάσιο από το σημερινό ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος τους ενώ θα καταλήγει να ζει στο μισό χώρο. Και καταλήγει: “Και αυτό το μέσο – παρανοϊκό – σπίτι αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων στα προάστεια; Θα κοστίζει τέσσερα εκατομμύρια.”
Περισσότερα (και επεξηγήσεις) στο άρθρο του ΝΥTimes Magazine εδώ. (Επίσης, πολύ καλό άρθρο ιδιαίτερα για όσους έχουν βαρεθεί να ακούνε – και να ανησυχούν – περί φούσκας στην Αμερικάνικη αγορά κατοικίας.) 😉