Αντιλήψεις διαφθοράς στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Gallup International για την Transparency International που παρουσιάζονται στην αναφορά Global Corruption Barometer 2005, η Ελληνική κοινή γνώμη πιστεύει πως:

– τα πολιτικά κόμματα είναι ο θεσμός της Ελληνικής δημόσιας ζωής που πάσχει περισσότερο λόγω διαφθοράς. Ακολουθούν η εφορία στη δεύτερη θέση, το νομικό σύστημα / δικαστικό σώμα, τα ΜΜΕ και η Εκκλησία (που ισοβαθμούν στη τρίτη θέση), οι ιατρικές υπηρεσίες στην τέταρτη θέση, η Βουλή και το νομοθετικό σώμα στην πέμπτη θέση, ο ιδιωτικός τομέας στην έκτη θέση (!!! – τον περίμενα πιο ψηλά) κ.ο.κ. (περισσότερα στον πίνακα 9 της αναφοράς). Σε άλλη ερώτηση βέβαια, οι ερωτηθέντες απαντούν πως η διαφθορά επηρεάζει εξίσου την πολιτική ζωή και το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Χτυπάει μήπως το καμπανάκι για μέτρα αυξημένης διαφάνειας των κομμάτων όπως έλέγχος των οικονομικών των κομμάτων από Ανεξάρτητη αρχή και η αναδιοργάνωση των κανόνων χρηματοδότησης σε προεκλογικές περιόδους;

– τα τελευταία 3 χρόνια η διαφθορά αυξήθηκε πολύ (45%), αυξήθηκε λίγο (20%), παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (24%), μειώθηκε λίγο (9%), μειώθηκε πολύ (2%).
Τραγικό στοιχείο #1: το 65% παρατήρησε αυξητικές τάσεις στην διαφθορά τα τελευταία 3 χρόνια!

– τα επόμενα 3 χρόνια η διαφθορά θα αυξηθεί πολύ (25%), θα αυξηθεί λίγο (16%), θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα (26%), θα μειωθεί λίγο (21%), θα μειωθεί πολύ (9%).
Τραγικό στοιχείο #2: μόλις το 30% προβλέπει περιορισμό της διαφθοράς για τα επόμενα 3 χρόνια!

Το ενθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως μόλις το 12% απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκαν αν κάποιο μέλος της οικογένειας δωροδόκησε κάποιον κατά την προηγούμενη χρονιά.

Εδώ θα βρείτε την ανακοίνωση τύπου για την αναφορά.

Παρεμπιπτόντως, το δείγμα της έρευνας ήταν 500 άτομα από όλη την Ελλάδα και διεξήχθη τηλεφωνικά από TNS ICAP κατά την περίοδο 2 – 15 Ιουνίου (για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει την σύνδεση με το γενικότερο πλαίσιο των ημερών).2 σχόλια


1
Από: alberich

Το συμπερασμα της δημοσκόπησης μάλλον είναι αξιόπιστο. Σχεδόν οι μισοί από το δείγμα, είναι σε θέση να έχουν ιδίαν αντίληψη περί του τί σκοπέυουν να γίνει τα τρία επόμενα χρόνια στο θέμα της διαφθοράς.

14 December, 2005 στις 1:03 am
2
Από: Tassos

Το θέμα της διαφθοράς μου προξενεί πάντα τρομερό ενδιαφέρον! Έχω κάνει μια συσχέτιση αλλά δεν έχω χρόνο για να δω αν υπάρχει και αιτίαση: εν γένει οι προτεσταντικές χώρες έχουν μικρότερη διασπορά στη διαφθορά από τις υπόλοιπες. Όταν μιλάω για “διασπορά” εννοώ το φαινόμενο να παρατηρείται διαφθορά σε όλα τα επίπεδα συναλλαγών σε μια κοινωνία, από τον αστυνομικό που θα κάνει τα στραβά μάτια σε ένα διπλοπαρκάρισμα του γνωστού του μέχρι τη μεγαλοαπάτη του executive.

Πσιτεύω ότι η διαφθορά του δεύτερου είδους απαντάται σε όλες τις χώρες, μια και είναι ίδιον της άρχουσας τάξης. Αλλά η “μικροδιαφθορά”, the cavalier attitude towards the law ακόμη και στις πιο ήπιες εκφράσεις του, είναι πιο καθολική σε μη προτεσταντικές κοινωνίες. Είμαι σίγουρος ότι σε πολλές περιπτώσεις άλλες ιστορικές συγκυρίες πέραν της επικρατούσας θρησκείας έπαιξαν ένα compounding αν όχι και πρωτεύοντα ρόλο, αλλά πάντα με εντυπωσιάζει η μεγαλύτερη έφεση στη νομοταγή των προτεσταντών.

Κάπου πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση με την προτεσταντική ηθική εργασίας γιατί η απαίτηση της εξουσίας προς το σεβασμό στους νόμους ήταν καθολική για όλες τις πολιτειακές μορφές εδώ και χιλιάδες χρόνια νομίζω.

27 December, 2005 στις 7:40 pm