Ολικότητα


Με αφορμή την ηλιακή έκλειψη που θα γίνει ορατή από μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας στις 29 Μαρτίου παρουσιάζω το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο “Έκλειψη Για Όλους” του καλού φίλου, παλιού συναδέλφου και λάτρη της αστρονομίας, Σίμου Οικονομίδη.

Πρόκειται για μια επίκαιρη και προσιτή έκδοση από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, διαθέσιμη και από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, που απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό το οποίο έχει ακούσει κάτι για το άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο και ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει με ασφάλεια χωρίς να θέλει απαραίτητα να εντρυφήσει στους νόμους της ουράνιας μηχανικής και στην οφθαλμολογία.

Το 50 σελίδων βιβλιάριο περιέχει 4 κεφάλαια που καλύπτουν το φαινόμενο, την ιστορία του, την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της παρατήρησης καθώς και τις τεχνικές της παρατήρησης, ενώ ένα 5ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην έκλειψη της 29ης Μαρτίου και περιέχει πίνακα των σημαντικότερων ελληνικών πόλεων και των χρονικών ορίων της έκλειψης στις περιοχές τους. Για όσους τους ανοίξει η όρεξη υπάρχει και το παράρτημα με τα στοιχεία των 34 ηλιακών εκλείψεων που θα συμβούν μέχρι το 2020.

Όπως ανέφερα και πριν η έκδοση είναι προσεγμένη και διανθισμένη με φωτογραφίες ολικών εκλείψεων από διάφορα μέρη του πλανήτη, ενώ υπάρχουν και επεξηγηματικά διαγράμματα για το ίδιο το φαινόμενο, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και ανατομία του ματιού. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που δυστυχώς λείπει από το βιβλίο είναι το πλήρες μονοπάτι της έκλειψης πάνω στη γη.