‘Boot Camp,’ then War


Η εξέλιξη ήταν νομίζω προδιαγεγραμμένη από τη μέρα που ανακοινώθηκε η (μάλλον αναπόφευκτη) μετάβαση προς την αρχιτεκτονική της Intel. Συμβιβαζόμενος με την πραγματικότητα, και βλέποντας ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι η ιδανικότερη των τελευταίων 20 χρόνων, ο Jobs μοιάζει να δηλώνει έτοιμος για τη μητέρα των μαχών: OSX εναντίον Windows. Το ρίσκο είναι, φυσικά, τεράστιο. Αν το επερχόμενο MacOSX 10.5 “Leopard” δεν αποδειχτεί πολύ ανώτερο των Windows Vista (πράγμα καθόλου απλό), το OSX θα δει την υποστήριξή του από third party developers να βουλιάζει. Το μέλλον του θα είναι πλέον σκοτεινό. Αν, πάλι, αποδειχτεί πολύ ανώτερο, η αγορά λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές θα ξανανοίξει με τρόπο αδιανόητο για όσους από εμάς μεγαλώσαμε την τελευταία 15ετία.

Υποθέτω ότι ο Jobs βλέπει σαν πλεονέκτημα το γεγονός ότι η μάχη θα γίνει στην έδρα του. Αυτό είναι προφανώς σημαντικό για τη βέλτιστη λειτουργία του MacOS (μην περιμένετε να σκάσει ποτέ συμφωνία με OEMs). Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει κάποιο άλλο πλεονέκτημα. Δεν μπορώ να φανταστώ π.χ. τι θα εμποδίσει τη Microsoft να βγάζει δικούς της drivers για το iSight, το keyboard backlight κι όλα τα άλλα hardware goodies που ο Jobs μπορεί κατά καιρούς να χρησιμοποιεί για να αβαντάρει διακριτικά το OSX (Θα έχει πάντως πολύ πλάκα να δούμε κάποια μέρα την MS να μηνύει την Apple για μονοπωλιακές πρακτικές!)

“Boot camp” σημαίνει “κέντρο (στρατιωτικής) εκπαίδευσης.” Θα εκπλαγώ αν η επιλογή του ονόματος ήταν τυχαία =)11 σχόλια


1

Αν δούμε τι έχει ήδη αφαιρέσει η Micorsoft από τα Vista, το Tiger είναι ήδη ανώτερο από τα Vista.

5 April, 2006 στις 8:33 pm
2
Από: Kostis

Οχι ιδιαιτερα. Ειδικα με το γραφικο upgrade των Vista, μη νομιζεις πως πολλοι χρηστες θα δουν πολυ παραπερα. Θα πρεπει να κανουν μαλλον κατι στον τομεα, γιατι ακομα και αν ειναι πιο ομορφα, θα γινουν λιγοτερο ομορφα απ’οτι ηταν σε σχεση με τα προηγουμενα παραθυρια. Τεσπα, θα ξερουμε τον Αυγουστο. Ελπιζω παντως ν’αργησει το 10.5, ας περιμενουν για τα Vista ωστε να εχουμε και καλυτερο out-of-the-box Boot Camp compatibility.

5 April, 2006 στις 11:46 pm
3
Από: Tassos

Ακούγεται σαν twisted μυθιστόρημα: ο δούρειος ίππος για την επικράτηση (λέμε τώρα) του OSX είναι …τα Windows!

Πάντως, έχω μια ελαφριά αμφιβολία για το αν είναι δυνατό να φτάσει έστω και 10% OS marketshare χωρίς συμφωνία με ΟΕΜ (ή rampant piracy!)

6 April, 2006 στις 11:08 am
4
Από: S G

δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα.
γιατι θα κανει κακο στην ΜΣ αν μπορουν τα Μακ να τρεχουν παραθυρια?

6 April, 2006 στις 1:39 pm
5
Από: libertarian

Γιατί πλέον ο κόσμος δεν θα έχει κόλλημα να αγοράσει υπολογιστές Apple. Πριν ρίσκαρε να μείνει δίχως κάποιες εφαρμογές/παιχνίδια ή να αγορασει δύο υπολογιστές (έναν mac και ένα PC). Με αυτήν την κίνηση η apple πολύ πιθανό να αυξήσει την φέτα που κατέχει στην Αγορά. Πολλοί από τους χρήστες που θα εγκαταστήσουν windows θα τα έχουν ως δεύτερο OS, από ανάγκη. Μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την αγορά σημαίνει περισσότερες εφαρμογές. Αν γίνει αυτό τότε οι χρήστες δεν θα αγοράζουν windows από ανάγκη (γιατί μόνο σε αυτήν την πλατφόρμα υπάρχει η τάδε εφαρμογή) αλλά μονάχα αν τα θεωρούν καλύτερο λειτουργικό σύστημα από το MacOS X. Άρα μπορεί να χάσει αυτό το πλεονέκτημα στο μέλλον η Microsoft. Μόνο αν δεν αυξήσει το μερίδιο της η Apple η MS δεν θα χάσει τπτ, αντιθέτως θα κερδίσει περισσοτερες πωλήσεις του λειτουργικού της.

6 April, 2006 στις 3:27 pm
6
Από: libertarian

Αν και από εφαρμογές έχει τα πάντα το MacOS X, στα παιχνίδια είναι το πρόβλημα κατα την άποψη μου.

6 April, 2006 στις 3:30 pm
7
Από: yorgos

Συμφωνώ με το libertarian. Αν η αναμενόμενη αύξηση του μεριδίου της Apple στην αγορά υπολογιστών μεταφραστεί (σε 1-2 χρόνια) σε αύξηση του μεριδίου της Apple στην αγορά λειτουργικών, η MS θα έχει χάσει (σε έλεγχο της “πλατφόρμας” και bottom line δηλαδή, γιατί σε επίπεδο καινοτομίας θα αναζωογονηθεί ό,τι και να γίνει).

Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου βέβαιο. Για να γίνει, θα πρέπει το νεό λειτουργικό της Apple να αποδειχθεί αισθητά ανώτερο του νέου λειτουργικού της MS για το μέσο χρήστη, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τους 3rd party developers να υποστηρίξουν το πρώτο.

Αν το MacOS ανεβάσει το μερίδιό του στο 10% (που είναι νομίζω το ταβάνι στο οποίο ο Jobs μπορεί να ελπίζει με τη σημερινή στρατηγική), η λογική συνέχεια είναι να ξεκινήσει ένας ελεγχόμενος πειραματισμός με το licensing. Αν δουλέψει, η αγορά λειτουργικών θα έχει ανοίξει για τα καλά.

Είναι νωρίς για προβλέψεις, αλλά κάτι πολύ ενδιαφέρον ξεκινά.

6 April, 2006 στις 3:47 pm
8
Από: istikoglou

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση ασχολία με το macOs. To makos είναι ένα ακόμα bsd. Γιατί δεν ασχολείστε με το φριβσδ και ασχολείστε με το μακοσχ?
\beginquote
Γιατί πλέον ο κόσμος δεν θα έχει κόλλημα να αγοράσει υπολογιστές Apple.
\endquote
Δεν είναι θέμα κολλήματος. Είναι θέμα τσέπης. Το φθηνότερο αππλε κάνει 1700 ευρώ. Εάν κάποιος θεωρεί 1700 ευρώ λίγα, ε, για μένα είναι πολλά να διαθέσω για έναν υπολογιστή. Τη δεδομένη στιγμή ο υπολογιστής μου κάνει περί τα 500 ευρώ (αμδ 2200+) και είναι σταθερότατος (Γιουν χπ + δεβιαν) .Γιατί να κάνω το σουίτσ?

8 April, 2006 στις 12:35 pm
9
Από: yorgos

istikoglou το συγκεκριμένο επιχείρημα αφορά κυρίως το μέσο χρήστη – εσύ μάλλον δεν είσαι τέτοιος. Με το boot camp και το parallels workstation, το κόστος του switching γι’ αυτόν τουλάχιστο το χρήστη μειώνεται σημαντικά (μειώνεται και για άλλους χρήστες – π.χ. business users, gamers – αλλά αυτοί είναι άλλη κουβέντα).

Τώρα η συζήτηση περί “πανάκριβων Mac” είναι κουρασμένη. Το premium που πληρώνεις για ένα macbook είναι σήμερα μικρότερο αυτού που πληρώνεις για ένα sony vaio, ένα thinkpad ή ένα toshiba. Και η διαφορά από αντίστοιχα offerings της φτηνής Dell δεν είναι δα και αστρονομική. Τα ίδια ισχύουν και για τα desktop μηχανήματα. Μόνο μειονέκτημα της Apple ότι δεν προσφέρει πολλές επιλογές. Κάποια στιγμή θα γράψω ένα αναλυτικό ποστ με συγκρίσεις.

Αν η ερώτησή σου είναι “γιατί να πληρώσει κανείς έστω κι αυτό το premium?”, μπορώ να σκεφτώ στα γρήγορα 2 λόγους:

1) Ευκολία χρήσης, software-hardware integration κλπ. Ειλικρινά πιστεύεις ας πούμε ότι υπάρχει καλύτερη σουίτα προγραμμάτων για το μέσο χρήστη από το iLife;
2) Industrial design. Όσο θεμιτό είναι να λες “δεν πληρώνω παραπάνω για να αγοράσω ένα όμορφο μηχάνημα”, είναι και να λες το ακριβώς αντίθετο.

Και η απαραίτητη διόρθωση: το φτηνότερο apple κοστίζει σήμερα 564 ευρώ (στην Ελλάδα) και από specs είναι φαντάζομαι ανώτερο του υπολογιστή σου.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση ασχολία με το macOs. To makos είναι ένα ακόμα bsd. Γιατί δεν ασχολείστε με το φριβσδ και ασχολείστε με το μακοσχ?

sophomoric σχόλιο. (και φοβάμαι ενδεικτικό μιας στρεβλής νοοτροπίας που δυστυχώς έχει ακόμα αρκετή πέραση στην ΕΛ/ΛΑΚ κοινότητα)

8 April, 2006 στις 2:57 pm
10

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση ασχολία με το macOs. To makos είναι ένα ακόμα bsd. Γιατί δεν ασχολείστε με το φριβσδ και ασχολείστε με το μακοσχ?

istikoglou, δε βαρέθηκες την αντι-mac προπαγάνδα; Το macos ένα ακόμα bsd; This is a joke, right? (or you are smoking something realy bad).

9 April, 2006 στις 2:16 am
11

really ήθελα να πω.

9 April, 2006 στις 2:17 am