31: 1590


Τέλειωσε λοιπόν άλλο ένα υπέροχο Μουντιάλ. Περισσότερο ταυτολογία και λιγότερο βασανισμένο συμπέρασμα, αυτό – δεν υπάρχει μη υπέροχο Μουντιάλ. Η Λιμπερασιόν το έγραψε καλύτερα απ’ όλους προχτές: “Για έναν μήνα, η Γαλλία ονειρευόταν με το Ζιντάν. Σήμερα το πρωί ξυπνάει με το Σιράκ.”

Μπορεί να μην είδαμε πολλά classics και να κυριάρχησαν οι αμυντικοί και οι κόφτες (κάποιος ξινισμένος είπε ότι περιμέναμε να δούμε το Μουντιάλ του Ροναλντίνιο και είδαμε το Μουντιάλ του Γκατούζο, με αποτέλεσμα ο Ρίνο να νεβριάσει και του απαντήσει ότι όπως όλοι, έτσι κι εκείνος ονειρέβετε την καλή μπάλα και το ένα καλήτερο αύριο). Μπορεί ο Ιούνιός μας να ήταν και πάλι γεμάτος υπέροχες βουτιές, αξεπέραστες αλητείες και τις γνωστές άθλιες διαιτησίες. Μπορεί να μη βρέθηκε (ή να μην άφησαν) ούτε ένα νέο αστέρι να κάνει αυτό το Μουντιάλ δικό του. Όμως το Deutschland ’06 μας άφησε μ’ ένα σωρό όμορφες, σκοτεινές, βίαιες, αστείες, συγκινητικές, τραγικές εικόνες:

Οι εκρήξεις χαράς του Κλίνσι, τα σλάλομ του Ρόμπεν, ο πανηγυρισμός-στίβα των Γάλλων μετά το γκολ του Βιεϊρά με την Ισπανία, ο Μάικλ Όουεν στην κακιά ώρα, ο σκυμμένος Πάβελ Νέντβεντ μετά το τελευταίο του ματς στη μεγάλη σκηνή, οι Κορεάτες στις εξέδρες, οι κωμικές βουτιές του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Τσεχ να εξηγεί στον διαιτητή γιατί η κίτρινη που είχε μόλις βγάλει στον αντίπαλό του, Ασαμόα Γκυάν, ήταν άδικη. Τα golazos των Γκρόσο, Καμπιάσο, Μάξι, Ρονάλντο, Ζιντάν, Κόουλ, Λαμ. Ο Ζιζού να περνάει απογοητευμένος δίπλα απ’ τον τελευταίο στόχο της ποδοσφαιρικής του ζωής, ανώ ακόμα αντηχούσε το δυνατότερο ίσως επιφώνημα που έβγαλε ποτέ ο πλανήτης.

Είδαμε το παιχνίδι όπως πρέπει να παίζεται, κυρίως από τη Γερμανία του Κλίνσμαν (που πριν λίγες ώρες έριξε στα μεγάλα αφεντικά το φτύσιμο που τους έπρεπε), και κατά διαστήματα τις Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία, Γκάνα και (the end of the world as we know it?) Ιταλία. (Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι πιο απολαυστική ομάδα του τουρνουά ψηφίστηκε – θα σας γελάσω από ποιόν – η… Πορτογαλία!!)

Είδαμε και 7 τουλάχιστον ματσάρες: Αργεντινή – Ακτή Ελεφαντοστού, Αυστραλία – Κροατία, Αργεντινή – Μεξικό, Πορτογαλία – Ολλανδία, Γαλλία – Βραζιλία, Γερμανία – Ιταλία, Γερμανία – Πορτογαλία.

Κι έναν απ’ τους πιο συναρπαστικούς, απρόβλεπτους και τραγικούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού. Τα χιλιοστά δοκαριού, που χώρισαν το μοιραίο πέναλτι του Τρεζεγκέ απ’ το αριστουργηματικό του Ζιντάν. Τα ακροδάχτυλα του Μπουφόν και το στέρνο του Ματεράτσι, που μέσα σε 5 λεπτά έγραψαν, έσβησαν και ξανάγραψαν την ιστορία αυτού του Μουντιάλ. Και δόξα τω Καναβάρω, rumors of the impending end of the world were greatly exaggerated. Η Ιταλία σήκωσε την κούπα παίζοντας σαν Ιταλία.

2010

Η κυριακίλα που ανέκαθεν έπνιγε τον πλανήτη την ημέρα του τελικού του Μουντιάλ ήταν ακόμα πιο έντονη φέτος. Ζιντάν, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού, Φίγκο, Λάρσον, Μπέκαμ, Βιεϊρά, Τουράμ, Καναβάρο, Νέντβεντ, Κόλερ, Πομπόρσκι, Φαν Νίστελροϊ δε θα ταξιδέψουν στη Ν. Αφρική (;) το 2010 – τουλάχιστον όχι σαν παίκτες. Αλλά, μ’ εξαίρεση το Ζιζού και ίσως το Ρονάλντο (που ουσιαστικά είχαμε χάσει απ’ το ’99), κανείς τους δεν είναι αναντικατάστατος.

Ο μπουφές των νοτιοαφρικανών θα έχει:

  • Τη Βραζιλία που φέτος είδαμε μόνο για ένα ημίχρονο
  • Την Αργεντινή του 23χρονου Λίο Μέσι (τρομακτική σκέψη),
  • Την Ολλανδία των Χούντελαρ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι και Αϊσάτι,
  • Τη Γαλλία των Ριμπερί, Μεξές, Τικό, Μπεν Αρφά, Νασρί (ίσως και τον 33χρονο τότε Τιερί Ανρί στο τελευταίο του Μουντιάλ),
  • Την Αγγλία των Τζεράρντ, Ρούνι και – μακάρι – Όουεν,
  • Την Ισπανία των Φάμπρεγας, Ινιέστα και Κρκιτς (αρχίστε τις γκουγκλιές =),
  • Τη Γερμανία των Ποντόλσκι – Σβαϊνστάιγκερ,
  • Το Μεξικό των παγκόσμιων πρωταθλητών νέων Βέλα – ντος Σάντος,
  • Την πρώτη αφρικανική ομάδα στους 4 (όλα μου τα λεφτά στους φοβερά ταλαντούχους “Ελέφαντες” του Μάρκο Νε =)

και βέβαια, την Ιταλία του χαλκέντερου αρχηγού Ρίνο Γκατούζο!

Υπομονή. Τα πρώτα 4 χρόνια είναι τα δύσκολα.



2 σχόλια


1

[…] World Cup even brought legendary blogs out of hiatus. Yorgos Panzaris reassessed his predictions made 4 years ago on Reality Tape, Φυσικά έπεσα έξω σχεδόν σε όλα τα τολμηρά — […]

15 June, 2010 στις 1:02 am
2

[…] World Cup even brought legendary blogs out of hiatus. Yorgos Panzaris reassessed his predictions made 4 years ago on Reality Tape, Φυσικά έπεσα έξω σχεδόν σε όλα τα τολμηρά — […]

15 June, 2010 στις 2:06 am