Blogme.gr: Ευτράπελα, κίνδυνοι και ευκαιρίες


Αν η ιστορία που έχει εδώ και λίγες μέρες ξεσηκώσει τη μπλογκοκοινωνία μας είναι αληθινή, τότε στη χώρα που φιλοξενεί αυτές τις μέρες την πρώτη σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Ίντερνετ (με θέμα, μεταξύ άλλων, την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο) συνέβησαν πρόσφατα τα εξής καταπληκτικά:

Ιδιοκτήτης ιστοχώρου αυτόματης ανθολόγησης ελληνικών μπλογκ συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου παρουσία αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο εξοπλισμός του κατασχέθηκε, πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο και απειλείται με ποινική δίωξη, μετά από μήνυση για κείμενο που αναπαράχθηκε αυτόματα στη σελίδα του – κείμενο το οποίο ο ίδιος ουδέποτε συνέγραψε, συνυπέγραψε ή ενέκρινε. Κι όλα αυτά χωρίς καμία προειδοποίηση.

Ανεξάρτητα απ’ την ακρίβεια και πληρότητα της μαρτυρίας (που έχει εν μέρει μόνο διασταυρωθεί), και όσο λείπουν άλλες πηγές πληροφόρησης για την υπόθεση blogme.gr, η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα φαίνεται να καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  1. H δημοσίευση στο Ίντερνετ κρύβει μεγάλους κινδύνους – καλύτερα να μην μπλέξεις.
  2. H υπηρεσία που πληρώνουμε για να μας προστατεύει από το ηλεκτρονικό έγκλημα χρειάζεται ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε βασικές τεχνολογίες του Διαδικτύου.

Τα πορώδη σύνορα μπλογκόσφαιρας – Τύπου ενισχύουν την πιθανότητα τα συμπεράσματα αυτά να βρουν σύντομα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο. [upd: έχουν ήδη βρει το μεγαλύτερο δυνατό – αρκεί να αντέξει ο server του Αστέρη =)]

Υπάρχει λοιπόν ισχυρό δημόσιο συμφέρον να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αγωγή, αλλά και για τις διαδικασίες που οι αρμόδιες αρχές (και ειδικά η ΔΗΕ) ακολούθησαν μετά την κατάθεσή της. Με δεδομένο ότι η αγωγή σε βάρος του blogme.gr πολύ δύσκολα θα φτάσει στο ακροατήριο, είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν πιθανές παρερμηνείες που θα ζημιώσουν εκ των πραγμάτων την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο και θα τραυματίσουν εκ νέου την αξιοπιστία της ΔΗΕ.

Γι’ αυτούς τους λόγους τουλάχιστον αξίζει να στηριχτεί η πρωτοβουλία του νομικού Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως και η γενικότερη κινητοποίηση της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας είναι τα καλά νέα της υπόθεσης blogme.gr. Ίσως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη συγκρότηση οργανισμού που, στο μοντέλο του αμερικανικού EFF, θα προσφέρει pro bono νομική βοήθεια στους Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ, θα ενημερώνει τους πολίτες, τα ΜΜΕ και τους δημόσιους λειτουργούς, θα παρακολουθεί στενά και ενεργά τις εξελίξεις στο νομοθετικό και το δικαστικό μέτωπο. Είναι μια δουλειά που η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να κάνει. Το πολύ καλό digitalrights.gr μπορεί να γίνει η βάση για μια τέτοια προσπάθεια.

Πεδίο δράσης λαμπρό και στα εξωιντερνετικά – και ίσως, τελικά, πιο ουσιαστικά: ελευθερία της σάτιρας, ελευθεροτυπία, αυτόφωρο.

Let’s roll.

*

Update: Τα νέα ταξιδεύουν: παγκόσμια μπλογκόσφαιρα, BBC, in.gr (ouch!), The Register.2 σχόλια


1

[…] Γκάφα των διωκτικών αρχών, ανάλογη της υπόθεσης Δημήτρη Φωτίου (συνοπτικά εδώ, και αναλυτικά εδώ), είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και η υπόθεση του blogme.gr – Aντώνη Τσιπρόπουλου. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν προ πενταμήνου τον Α. Τσιπρόπουλο, administrator του αυτοματοποιημένου ανθολογικού ιστότοπου blogme.gr, κατόπιν μήνυσης του τηλεβιβλιοπώλη Δημοσθένη Λιακόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση που υφίστατο αυτός από περιεχόμενο τρίτου μπλογκ, το οποίο φιλοξενούσε αυτομάτως και ακουσίως το blogme.gr. Σύνοψη της φαρσοκωμωδίας, στο Reality Tape. […]

1 November, 2006 στις 4:11 pm
2

[…] [Σχετικά: Blogme.gr: Ευτράπελα, κίνδυνοι και ευκαιρίες (30.10.2006)] […]

13 December, 2007 στις 5:27 am