Ομόνοια 6/06, YouTube 6/07: Το Abu Ghraib της ΕΛ.ΑΣ.


Η over-the-top σύγκριση του τελευταίου επεισοδίου της φωσκολιάδας “αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα” με τα προ τριετίας σοκαριστικά αποκαλυπτήρια του κολαστηρίου που είχε στήσει στο Ιράκ το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι χρήσιμη σε ένα, έστω, σημείο:

Κατά τα φαινόμενα, το βιντεάκι που έχει κάνει κατάληψη σήμερα στις οθόνες μας κυκλοφορούσε στο social network της ΕΛ.ΑΣ. σαν λάφυρο-αστείο για περίπου ένα χρόνο – χωρίς κάποιος να το καταγγείλει. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβουμε ότι, όπως και στην περίπτωση του Abu Ghraib, δεν έχουμε να κάνουμε με θλιβερή εξαίρεση, αλλά με σοβαρότατη συστημική νόσο. Κάτι που άλλωστε καταδεικνύουν και οι πολυάριθμες, επαναλαμβανόμενες σχετικές καταγγελίες από πολίτες, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς τα τελευταία χρόνια. [όταν βρω λίγο χρόνο θα σας βομβαρδίσω με λινκ – ένα δείγμα θα βρείτε στην έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων που παρουσιάζει με φοβερό τάιμινγκ σήμερα ο ‘Ιός’]

Είναι μια νόσος της οποίας τη μακροημέρευση έχουν κατά πώς φαίνεται διασφαλίσει, δια των πράξεων ή παραλείψεών τους, οι πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες. Όταν μεγάλη μερίδα των εντεταλμένων φρουρών της τάξης αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το βίντεο της Ομόνοιας απεικονίζει εγκληματική πράξη και όχι χαβαλέ, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες.

Μ’ αυτά στο μυαλό μου, δεν μπορώ να θεωρήσω τη σημερινή αντίδραση της κυβέρνησης επαρκή. Προφανώς δε φτάνει να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο αυτουργός της πράξης και να μετατεθεί ο διοικητής του. Ούτε θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητική αντίδραση ενδεχόμενη αποπομπή-παραίτηση του υπουργού δημόσιας τάξης. Η οργή, ο αποτροπιασμός και η έκπληξη περισσεύουν – δεν πληρώνονται γι’ αυτά ο κ. Πολύδωρας κι ο κ. Καραμανλής.

Χρειάζεται ανεξάρτητη δικαστική έρευνα των καταγγελόμενων αυθαιρεσιών, και έλεγχος των μάλλον αναποτελεσματικών ΕΔΕ που έχει κατά καιρούς διατάξει το ΥΔΤ.

Χρειάζεται ακόμα διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο (ειδική επιτροπή της Βουλής, ή κάτι τέτοιο). Να χτενιστούν όλες οι εγκύκλιοι του ΥΔΤ την τελευταία δεκαετία (το πρόβλημα ξεπερνάει το βίο της κυβέρνησης Καραμανλή), να καταγραφεί η αντίδραση των εκάστοτε ηγεσιών στις καταγγελίες και τις αρνητικές εκθέσεις της διεθνούς αμνηστίας, του ΕΠΣΕ και άλλων οργανισμών και ΜΚΟ. Να συνταχθεί μια αναλυτική έκθεση για να μάθουμε όλοι πώς φτάσαμε ως εδώ.

Αν επιβεβαιωθούν τα σχεδόν προφανή, θα πρέπει να αποστρατευθεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και να τεθούν εκτός κυβέρνησης όχι μόνο ο σημερινός υπουργός δημόσιας τάξης, αλλά και ο άμεσος προκάτοχός του.

Το βίντεο της Ομόνοιας δεν δείχνει ένα καψόνι.7 σχόλια


1
Από: chaca-khan

Και τώρα το καλύτερο. Η εξήγηση που δίνει ο κάφρουλας δεν είναι ότι το βίντεο μπήκε τώρα στο ίντερνετ κι έγινε γνωστό εν μια νυκτί, αλλά http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=810355&lngDtrID=244 ΧΟΥΝΤΑ!!!

17 June, 2007 στις 1:29 am
2
Από: buzz

Το βίντεο της Ομόνοιας δεν δείχνει ένα καψόνι….

«…όπως και στην περίπτωση του Abu Ghraib, δεν έχουμε να κάνουμε με θλιβερή εξαίρεση, αλλά με σοβαρότατη συστημική νόσο.»…

17 June, 2007 στις 1:57 pm
3
Από: jim_hellas

Παιδιά, νομίζω αυτός που ανέβασε το βίντεο ΤΩΡΑ στο YouTube οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη που δεν ρώτησε πρώτα τον κ. Πολύδωρα αν το πολιτικό κλίμα είναι κατάλληλο για να το ανεβάσει τώρα ή να περιμένει μετά τις επόμενες εκλογές…

Μα τι λέμε ρε παιδιά; Σκοπιμότητα το ανέβασμα του βίντεο σε αυτή τη χρονική φάση; Γιατί; Τι έχει αυτή η περίοδος; Εδώ και 1 χρόνο η αστυνομία δίνει συνεχώς τροφή για θέματα κατάχρησης της εξουσίας. όποτε και να δημοσιοποιούνταν το βίντεο, τα ίδια θα έλεγε ο Πολύδωρας. Είτε έβγαινε στην φόρα την περίοδο της ζαρτινιέρας, είτε στην περίοδο με τις φοιτητικές καταλήψεις και πορείες, είτε στην περίοδο με την παράνομη μεταχείριση μεταναστών αιτητών ασύλου, είτε στην περίοδο που ένας άνθρωπος έμεινε φυτό αμέσως μετά την κράτησή του για 2 ώρες σε Α.Τ., είτε στην περίοδο με την χρήση όπλου από αξιωματικό χωρίς ουσιαστικό λόγο κτλ Μη συνεχίσω γιατί ο κατάλογος είναι πραγματικά τεράαααααααααστιος!

Σωστό και το σχόλιό σου περί νοσούντος συστήματος και όχι μεμονωμένου περιστατικού εφόσον το βίντεο αυτό κυκλοφορούσε μεταξύ αστυνομικών εδώ και 1 χρόνο.

18 June, 2007 στις 5:33 am
4

[…] [Update] Διαβάστε και στο RT περί του ζητήματος της συστημικότητας της υπόθεσης. […]

19 June, 2007 στις 6:57 am
5
Από: Yorgos

chaca: κάθε επαφή με την πραγματικότητα έχει προ πολλού απωλεσθεί.

jim: προφανώς, και γελάω με τους διαφόρους που αφήνουν υπονοούμενα για το μπαγιάτικο της είδησης, λες και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό ακριβώς το μπαγιάτικο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

19 June, 2007 στις 4:12 pm
6
Από: Andreas

Μισή ντροπή της Αστυνομίας και της Κυβέρνησης Γιώργο μου, αλλά και μισή ντροπή δικιά μας, των πολιτών. Αλήθεια όταν κριτικάρουμε την Αστυνομία, έχουμε στο μυαλό μας κάποια ιδεώδη λειτουργία των δυνάμεων καταστολής? Η χρησιμοποίηση βίας είναι δικαίωμα μόνο του κράτους μέσω της Αστυνομίας του οποίου γινόμαστε μέλη είτε θέλουμε είτε όχι.

Τώρα τίθεται το χαώδες πραγματικά ζήτημα, πόση από αυτή την βία είναι προϊόν ενός θεσμικού πλαισίου (πχ, βαράμε μόνο όταν μας διατάξουν ή απειλείται η σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού ή υπάρχει αντίσταση κατά της αρχής) ή προϊόν μιας ανεπίσημης κουλτούρας των αστυνομικών που εκφράζεται μέσω ωμής βίας και σαδισμού ή όπως θα μπορούσαν να ονομαστούν εγκλήματα δύναμης (power crimes).

Και τα δυο παίζουν ρόλο αλλά το πρώτο βασίζεται σε μια ουτοπική ιδέα οτι ένας ένστολος (στρατιώτης, αστυνομικός ή ό,τι άλλο) έχει την προσωπικότητα να μην ολισθήσει στο ηδονικό τρυπάκι της δύναμης που έχει έναντι άλλων ανθρώπων και μπορεί να ακολουθήσει νόμους που ισχύουν και για τον ίδιο, ενώ το δεύτερο βασίζετε στην ιδεολογία οτι “εάν δεν δείξεις στον Αλβανό, στον Βούλγαρο, στον Γύφτο και στον κάθε συλληφθέντα ποιος είναι το αφεντικό, δεν θα σέβονται τον νόμο ούτε εσένα”.

Η υποκρισία η δικιά μας υφίσταται στο γεγονός ότι όχι μόνο λίγο πολύ όλοι 3έραμε oτι πέφτουν “ψηλές” στα αστυνομικά τμήματα (και εφόσον ξέραμε αυτό, ήμασταν και σίγουροι oτι γίνονται και πιο μεγάλες χοντράδες) και κανείς μας δεν μίλαγε αλλά επίσης περιμένουμε αστυνομικούς να καταγγείλουν συναδέλφους τους χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Αλήθεια, τι αστυνομία θέλουμε? Μήπως ζούμε στο συννεφάκι απ’ όπου πέσανε πολλοί Αμερικάνοι όταν ανακαλύψανε ότι στον πόλεμο κόβονται κεφάλια? Ότι στον πόλεμο γίνονται βιασμοί και μαζικές εκτελέσεις? Ότι στον πόλεμο το καλόπαιδο της γειτονίας βασάνιζε και ξευτέλιζε αιχμαλώτους?

Και μήπως τελικά ζητάμε παραιτήσεις υπουργών και διοικητών ώστε οι επόμενοι να είναι πιο προσεχτικοί και να μην διαρρέουν video με ασχήμιες που δεν θέλουμε να βλέπουμε?

ανδρέας

28 June, 2007 στις 3:51 pm
7
Από: canary

canary…

canary…

24 August, 2007 στις 10:39 pm