(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)


Μετά την πυρκαγιά της ημέρας, το μείζον εθνικό θέμα της συναυλίας του Νταλάρα στην Πόλη και το παράνομο παρκάρισμα του Ανδρεουλάκου στο Γαλαξίδι, η τηλεοπτική πραγματικότητα των οκτώ έπαιξε λίγο κι αυτό που θα έπρεπε να είναι ίσως η είδηση της εβδομάδας. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων έπαυσε οριστικά (λόγω παραγραφής) τη δίωξη των 7 της Δ.Ε.Κ.Α. για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, βάζοντας αντικλιμακτικό επίλογο σ’ αυτό που, από την επομένη των εκλογών του 2000 μέχρι σήμερα, ήταν το cause célèbre του κυβερνώντος κόμματος.

Από αύριο θα ακούσουμε – όσο ακούσουμε – τα αναμενόμενα: το ΠΑΣΟΚ να θριαμβολογεί για «πανηγυρικές αθωώσεις» (οι πανηγυρικές παραγραφές παραδοσιακά δεν γράφουν το ίδιο καλά στις δημοσκοπήσεις) και την κυβέρνηση, με το συνήθη σεβασμό σε θεσμούς και διάκριση των εξουσιών, να αποφεύγει τους σχολιασμούς (αλλά να μας υπενθυμίζει ότι ουδέποτε συνέβη αθώωση).

Κι έτσι το «έγκλημα του Χρηματιστηρίου» παραμένει εκεί που προτίμησαν οι επίδοξοι καθαρτές του: στο πεδίο της επικοινωνίας. Σε πείσμα των προεκλογικών δεσμεύσεων του σημερινού πρωθυπουργού, η διερεύνηση και απόδοση ευθυνών μάλλον δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις κανενός.

Η υπόθεση ήταν, άλλωστε, καμένη προ πολλού. Την είχε κάψει ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 2001, χάριν ενός αδιαμφισβήτητου επικοινωνιακού θριάμβου. Ο Καραμανλής είχε κλείσει τότε μια πολύ δυνατή ομιλία υπέρ της πρότασης του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με τον επίλογο-δυναμίτη (από τα πρακτικά της συνεδρίασης):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι χθες η Κυβέρνηση μας έλεγε: έχετε τον απαιτούμενο αριθμό, να φέρετε το θέμα στη Βουλή. Εμείς σήμερα απαντούμε: έχετε τον απαιτούμενο αριθμό, για να αποδείξετε αν θέλετε ή δεν θέλετε διαφάνεια.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έχετε τον απαιτούμενο αριθμό, να δείξετε αν σέβεστε ή δεν σέβεστε τους θεσμούς.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να αποδείξει ποια είναι η πραγματική του σχέση με τον καιροσκοπισμό.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να αποδείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από ένα αδιαφανές καθεστώς ατιμωρησίας.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Η άρνησή του όμως θα ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Η ανοικτή ψηφοφορία που ακολούθησε επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε διαφάνειες. Επιβεβαίωσε (βλ. ν. 2509/1997) κι ότι απόδοση ευθυνών δε θα συνέβαινε ποτέ. Ούτε για τους πολιτικούς, ούτε για τους μη πολιτικούς εμπλεκόμενους.

Την καλύτερη ανάγνωση του επικοινωνιακού event είχε κάνει τότε ένας ανεξάρτητος βουλευτής με ιδιαίτερη έφεση στο λαϊκισμό:

Κύριε Πρόεδρε, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι κατά τη διετία 1999-2000 έγιναν εγκλήματα στο χρηματιστήριο εις βάρος του ανυποψίαστου Έλληνα πολίτη. Βέβαια το θέμα που εξετάζουμε είναι παρωνυχίδα. Και άκουσα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλάει για έγκλημα, το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, αλλά με μία διαφορά. Εδώ παράγουμε πολιτική. Δεν είμαστε δικαστήριο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία τώρα η Νέα Δημοκρατία, αν το ήθελε πραγματικά -γιατί δεν το θέλει- ενδεχομένως μέχρι και να ανατρέψει το ΠΑΣΟΚ.
Δύο παρεμβολές έγιναν στην υπόθεση της διερεύνησης της “ΔΕΚΑ”. Πρώτον, όταν ξεκίνησε η διαδικασία και ο εισαγγελέας την πηγαίνει στους φυσικούς αυτουργούς στο διοικητικό συμβούλιο, παρεμβαίνει ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καθ΄ α λέει στο έγγραφό του ο κ. Αγγελάκος στις 7 Φεβρουαρίου και στρίβει την υπόθεση προς τους Υπουργούς. Αυτό σημαίνει ότι θα πήγαινε στο εδώλιο το διοικητικό συμβούλιο και θα εξέθεταν ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και πέρα από τον κ. Χριστοδουλάκη, ίσως και τον κ. Καρατζά ή κάποιους άλλους γι’ αυτά τα άγρια παιχνίδια που έγιναν εκεί.
Ο κ. Έβερτ, λοιπόν, βοήθησε την υπόθεση να ξεφύγει από τα δικαστήρια. Κι ερχόμαστε σήμερα και βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να βάζει ταφόπλακα σε μια προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης. Εφόσον είναι έγκλημα, όπως είπε πριν από λίγο ο κ. Καραμανλής, γιατί ζήτησε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή; Επειδή έχουμε ανοιχτή ψηφοφορία; Ποιος θα ψηφίσει εναντίον της Κυβέρνησης; Αν είναι έγκλημα, θα έπρεπε να πάει κατευθείαν σε προανακριτική επιτροπή, όπου η ψηφοφορία είναι μυστική. Και έπειτα από ενάμιση μήνα, που υπάρχει και η ηθική ψυχεμπορία διαφόρων Βουλευτών που δεν υπουργοποιήθηκαν, θα έπαιρνε ένα μάθημα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του.
Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε σ΄ αυτήν την Αίθουσα το σωσίβιο που προσέφερε η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, για να ξεφύγει από αυτό το τεράστιο ολίσθημα, που έκανε στο χρηματιστήριο. Το έκανε δύο φορές, μία με την παρέμβαση του κ. Έβερτ, που έσβησε την υπόθεση, ενώ θα είχαμε δίκη σήμερα στη Σχολή Ευελπίδων και αναγκαζόντουσαν οι φυσικοί αυτουργοί να απολογηθούν και σήμερα που ζητάει εξεταστική επιτροπή. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε πριν καν διεξαχθεί η ψηφοφορία. Έτσι η διερεύνηση θα σταματήσει. [Βάσει του «περί ευθύνης των Υπουργών» ν.2059/97, η απόρριψη της πρότασης της ΝΔ συνιστούσε τελεσίδικη παύση κάθε διαδικασίας ελέγχου βουλευτών] Έτσι από εκεί που θα εμπλεκόταν ο κ. Χριστοδουλάκης, που δεν ξέρω πόση εμπλοκή είχε σ΄ αυτό το θέμα, ούτε αυτός θα ελεγχθεί, αλλά ούτε και η υπόθεση της “ΔΕΚΑ”. Σταματάει η διαδικασία μετά από μια ώρα και το ΠΑΣΟΚ αποδίδεται πάλλευκο στην κοινωνία. Νέες ελπίδες δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ και όχι γιατί τις έχει αυθύπαρκτες μέσα στο λαό, αλλά γιατί κάθε φορά που κινδυνεύει έρχεται η Νέα Δημοκρατία -δεν ξέρω από πού ορμώμενη- και του προσφέρει σωσίβιο, όπως έγινε και με την υπόθεση Σφηνιά και με την υπόθεση της διώξεως του θρησκεύματος.
Επειδή το θέμα είναι τεράστιο και επειδή πιστεύω ότι υπάρχει μια αλλοίωση της φυσικής φοράς διερεύνησης της υπόθεσης, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν δέχεται να συμμετέχει σε τέτοια παιχνίδια και θα απόσχει της ψηφοφορίας.4 σχόλια


1

[…] Original post by Yorgos […]

16 July, 2007 στις 7:00 pm
2
Από: buzz

(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα) (The Reality Tape)…

“το «έγκλημα του Χρηματιστηρίου» παραμένει εκεί που το ήθελαν πάντοτε οι επίδοξοι καθαρτές του: στο πεδίο της επικοινωνίας”…

16 July, 2007 στις 11:04 pm
3
Από: gebre

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οικονομικό έγκλημα συγκαλύπτεται από την Ελληνική Βουλή. Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αυτό έχει συμβεί αναρίθμητες φορές. Το ερώτημα είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους, απολαμβάνοντας μάλιστα συχνά πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας και παίρνοντας πολλές χιλιάδες ψήφους στις εκλογές. Η απάντηση έχει μάλλον πολλά σκέλη, αλλά το βασικότερο κατά την άποψή μου είναι ότι και οι περισσότεροι συμπολίτες μας ενεργούν με παρόμοιο τρόπο στα ζητήματα που τους αφορούν. Η διαφθορά δυστυχώς δεν βρίσκεται μόνο στη Βουλή ή στους “νταβατζήδες”, αλλά παντού τριγύρω μας. Πιστεύω πάντως πως η επερχόμενη νέα γενιά θα είναι καλύτερη σε αυτόν τον τομέα…

17 July, 2007 στις 2:17 am
4
Από: S G

Ωραια τα γραφεις γιωργε αλλα αναρωτιεμαι ακομα εγω τι ειναι αυτο το εγκλημα του χρηματιστηριου, για καθεναν σημαινει κατι διαφορετικο μου φαινεται.

(αντιγραφω οτι εγραψα στο μπαζζ)

στο “εγκλημα του χρηματιστηριου” καποιες κομπινες μπορει να εγιναν, αλλα γενικα ηταν μια διεθνης ταση και δεν καταλαβαινω γιατι στην Ελλαδα ψαχνουμε “υπευθυνους”.

την μονη πραγματικη πολιτικη ευθυνη εχουν νομιζω οσοι τολμησαν να παρουσιαζουν την ανοδο του Χρηματιστηριου ως προσωπικο τους εργο (ναι σιγουρα, αυτοι εφεραν την τεχνολογικη επανασταση που οδηγηση στην tech bubble και στα χαμηλα επιτοκια του Γκρηνσπαν κτλ κτλ) και οσοι πολιτικοι τολμησαν να προτεινουν στους πολιτες αγορα μετοχων (υπονοωντας οτι σε περιπτωση πτωσης η κυβερνηση θα επεμβει).

Απο κει και περα, δυσκολευομαι να πιστεψω οτι στο 90% των περιπτωσεων φταιει κανεις αλλος απο τον ιδιο τον επενδυτη που ηθελε να “παιξει στο χρηματιστηριο” (η ιδια η λεξη παιζω μου την βαραει στα νευρα!) χωρις να το ψαξει καθολου, χωρις καποιον λογικο χρονικο οριζοντα κτλ κτλ Θυμαμαι ξεκαθαρα να βγαινει και να λεει καποιος: “πουλησα τα γιδια μου να αγορασω μετοχες”!! Ε θεωρω οτι καποια ευθυνη την εχει ο τυπας και οχι καποιος αλλος.

Τι θελετε να κανουμε δηλαδη, να απαγορευεται στους κτηνοτροφους η αγορα μετοχων?

17 July, 2007 στις 4:36 am