Σκελετοί και Δεινόσαυροι – BBC’s Halloween Tale


Την πρόσφατη εξαγαρά/”εθνικοποίηση” του 75% της Lonely Planet από το BBC Worldwide δεν κατάφερα να την χωνέψω — βρέθηκα μάλιστα στη δυσάρεστη θέση να φλερτάρω με τις απόψεις των Tories.

Χάρη στην απλοχεριά λοιπόν του BBC, η Lonely Planet, εκδότρια εταιρεία των πάλαι ποτέ εναλλακτικών (…στις μέρες μας, μάλλον posh) ταξιωδιωτικών οδηγών, διάβηκε το κατώφλι του club των bons vivants του βρετανικού δημόσιου τομέα. Θα διαθέτει στο εξής δωρεάν κανάλια προώθησης των προϊόντων της, μέσω του κρατικού ραδιόφωνου, ΤV και Web — ακόμα και μέσω των έντυπων εκδόσεων του BBC (Please don’t call this advertisement!) και τέλος πάντων, ως μια καθωσπρέπει κατά το 75% κρατική επιχείρηση, θα παχαίνει τρεφόμενη με τα εδέσματα (κάπως ανθυγιεινά, μεταξύ μας) που θα της εξασφαλίζει  το TV Licence Fee, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους κεφαλικούς φόρους στην Ευρώπη. Οι ανταγωνιστές της ξινίστηκαν και δικαίως — στην εποχή μας δεν είναι διόλου έξυπνο ούτε chic να επενδύoνται τα λεφτά των φορολογουμένων σε πρότζεκτς στρέβλωσης της αγοράς.

Προσωπικά βρήκα επίσης τρε μαλ ελεβέ το ότι BBC δεν είχε το στοιχειώδες τακτ να ενημερώσει τους εν λόγω φορολογούμενους, τουλάχιστον για τις βασικές πτυχές του ντηλ: Πρώτον για το πόσο την πλήρωσε τελικώς την Lonely Planet. Τι θα πει “The amount paid was not disclosed.” όταν γι αυτό το amount έβαλα κι εγώ το χεράκι μου στην τσέπη; Δεύτερον, για την στρατηγική πίσω από την εξαγορά — γιατί την Lonely Planet και όχι την Dorling Kindersley, την Conran’s Habitat ή την Campbell Soup Company; Και τρίτον, να εξηγήσει γιατί, όταν από την αρχή τού χρόνου όλοι γνωρίζουν ότι ΒBC ότι θα έχει μια μεγάλη τρύπα στα έσοδά του για το 2008, βγαίνουν αίφνης οι μάνατζερς για reckless shopping, μέρες μόνον μάλιστα πριν ανακοινώσουν μαζικές απολύσεις, εκποιήσεις ασημικών κλπ. Στο  εξαιρετικό άρθρο του για το BBC, στο Guardian της προηγούμενης Παρασκευής, o Simon Jenkins αποκαλεί το BBC “Παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας”, γεμάτο αραχνιασμένους δεινόσαυρους και σκελετούς ή αναπληρωτές σκελετών, που συμμετέχουν σε ατελείωτα meetings, χωρίς στην ουσία να διαχειρίζονται ή να παραγάγουν o,τιδήποτε. Η συγκεκριμένη εξαγορά εμφανίζεται τελικώς ως μόνον ένα απο τα πολλά συμπτώματα διαχειριστικής αγκύλωσης και συλλογικής άνοιας.

Αυτοπροσδιορίζομαι ως junky του έντυπου λόγου και εικόνας αλλά, όταν πρόκειται για τον μεγαλύτερο μιντιακό οργανισμό του πλανήτη, δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η μία και μοναδική εξαγορά που έκανε στην πρόσφατη ιστορία του, αφορά ένα σύστημα παραγωγής και διανομής εντύπων και περιεχομένου (που σκοπεύει — εντάξει! — να το εξαγάγει στις αγορές της παγκόσμιας περιφέρειας) όταν το κεντρικό και μεγάλο έλλειμα  του BBC βρίσκεται στην παραγωγή καινοτομίας.  Kατά τον Simon Jenkins βέβαια “το BBC έχει καταφέρει να πιστέψει και το ίδιο ότι ο μόνος τρόπος να μεταβεί στον 21ο αιώνα είναι βρίσκοντας έξυπνους τρόπους να παραμείνει στον 20ο” (Το σημειώνω. …για όποτε έρθει η συζήτηση στις δικές μας ΔΕΚΟ).
 
 



5 σχόλια


1
Από: dpant

Διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου για μια παράπλευρη πτυχή (εξαγορά του Lonely Planet) ως προς την οποία πολύ πιθανό να έχεις απόλυτο δίκιο (δηλώνω άγνοια).

Όμως το κεντρικό ζήτημα της όλης ιστορίας είναι απλό και πιστεύω πως καλό είναι κάθε φορά να αναδεικνύεται: χρειάζεται ένα ανεξάρτητο μέσο ραδιοτηλεόρασης που να παράγει έγκυρο, ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ, ειδησεογραφικό πρόγραμμα και να υποστηρίζει μη εμπορικά σπορ και πολιτιστικά προϊόντα;

Η απάντηση πιθανώς είναι “όχι”. Αν όμως είναι “ναι”, τότε αυτό το μέσο, α. δεν πρέπει να εξαρτάται από τα καπρίτσια της εμπορικής διαφήμισης και β. πρέπει να είναι προσβάσιμο στους πολίτες, ακόμη κι αυτούς που δεν μπορούν να πληρώνουν μια ακριβή συνδρομή. Άρα πρέπει να χρηματοδοτείται με φορολογικό χαράτσωμα του συνόλου.

Την άποψη που διατυπώνεται στο άρθρο του Guardian ότι “the major premise of the case [for the BBC]- the value of outlets independent of government and commerce – is weakening before the genuinely “public” broadcasting of the internet.” τη θεωρώ, με το συμπάθειο, για τον πούτσο. Όση αστείρευτη ποιότητα και να προσφέρει το Reality Tape δεν μπορεί να παράγει ανταγωνιστική ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ειδησεογραφία.

23 October, 2007 στις 4:36 am
2
Από: buzz

Σκελετοί και Δεινόσαυροι – BBC’s Halloween Tale (MadNihilist)…

Η κρατικοποίηση της Lonely Planet και οι δεινόσαυροι του BBC….

23 October, 2007 στις 10:40 am
3
Από: S G

Ενδιαφερον. Η μιξη δυναμικου μανατζμεντ με κρατικη ιδιοκτησια στο BBC προκαλει τετοια ζητηματα. Στην Γερμανια δεν θα εβλεπες ποτε το ARD να εξαγοραζει τιποτα. αλλα αυτο δεν ξερω αν θα ηταν καλο, γιατι με ενα πιο δυναμικο μανατζμεντ ισως ειχαν και κανα εσοδο. Προς το παρον χρηματοδοτουνται με τον πραγματικα κεφαλικο φορο (οχι απατη οπως στην Αγγλια) του GEZ. Οι ιστοριες φοιτητων που τους την πεφτουν πρακτορες του GEZ για να εξετασουν αν υπαρχει ΤιΒι στο σπιτι εχουν παντα πλακα.

ΥΓ τι εγινε ρε παιδια? προσθηκη νεου κοντριμπυτερ? Ο MadNihilist εγραψε το κειμενο? Μεγαλες στιγμες, επεται γενναια εξαπλωση και επεκταση του μπλονγκ βλεπω 🙂

27 October, 2007 στις 8:39 pm
4
Από: yorgos

Yup. Το μπλωνγκ διευρύνεται. Με δραματική καθυστέρηση καλωσορίζω επισήμως τον εξαιρετικό νέο κοντριμπιτέρ ΜΝ και εύχομαι happy halloween στους πιστούς μας αναγνώστας. Απροπό, φήμες θέλουν τη Δήμητρα να ετοιμάζει επίκαιρη ανταπόκριση από το Σαλεμ της Μασαχουσέτης.

Θα συμφωνήσω και με το σύντροφο dpant σε ό,τι αφορά την γνωστή επαναστατική social media – μπαλαφάρα που με ευκολία αναπαρήγαγε ο Jenkins. Υποθέτω ότι ούτε ο MN διαφωνεί.

29 October, 2007 στις 9:47 pm
5
Από: MadNihilist

Για την ιστορία (αν και εκτός θέματος), συμφωνώ για την αναγκαιότητα ενός ανεξάρτητου οργανισμού παραγωγής και διανομής περιεχομένου που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και λογοδοτεί –έστω και θεωρητικά– στους θεσμούς. Και δυσκολεύομαι να φανταστώ [right guess, y.!] πώς οι σχετικές διαδικασίες ή κάποιες από αυτές, θα μπορούσαν να εκχωρηθούν με οποιοδήποτε τρόπο στα social media, τουλάχιστον όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

SG: It was Reality-tape vs huffingtonpost. Τι θα είχες διαλέξει στη θέση μου;

Happy Halloween! (Φρόε Xαλοβηήν, SG)

31 October, 2007 στις 12:31 pm