Δίκη blogme.gr (14/12) (18/2/09!)


Μετά την αναβολή του περασμένου Ιουνίου, η σουρεαλιστική υπόθεση Λιακόπουλος v. blogme.gr εκδικάζεται αύριο. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για την μήνυση κατά του διαχειριστή του blogme, ιστότοπου που έκανε αυτόματη αποδελτίωση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, για το (υβριστικό, κατά τον μηνυτή) περιεχόμενο ενός από τα εκατοντάδες μπλογκ που παρουσιάζονταν στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Αδυνατώντας να βρει τα στοιχεία του ανώνυμου μπλόγκερ, ο μηνυτής στράφηκε κατά του διαχειριστή του blogme.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί πιθανή καταδίκη του blogme.gr σημαίνει ουσιαστικά ποινικοποίηση του υπερσυνδέσμου, δηλαδή της θεμελιώδους τεχνολογίας του Web, σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, αλλά και θέσπιση ενός δεδικασμένου που θα αποτελέσει εμπόδιο σε κάθε σοβαρή προσπάθεια στον χώρο των social media στην Ελλάδα. Αλλά και μια (διόλου απίθανη) νέα αναβολή θα έχει περίπου τα ίδια αποτελέσματα — αντί δεδομένου εμποδίου, παραλυτική αβεβαιότητα.

Για μια καλύτερη εξήγηση του διακυβεύματος, και ένα κείμενο υποστήριξης που ίσως αξίζει να υπογράψετε, διαβάστε εδώ.

[Σχετικά: Blogme.gr: Ευτράπελα, κίνδυνοι και ευκαιρίες (30.10.2006)]

[upd: Δείτε και το — ως συνήθως — πληρέστατο σχετικό ποστ του Αστέρη]

upd (14/12, 12:12μμ): Ο nikan μεταδίδει τα τεκταινόμενα στην Ευελπίδων μέσω twitter. Φαίνεται ότι πάμε για νέα αναβολή…

upd (14/12, 12:50μμ): …για τις 18/02/09. Brilliant.4 σχόλια


1
Από: MadNihilist

Πραγματικά, στην περίπτωση αυτή το κεντρικό θέμα δεν βρίσκεται στην ελευθερία του λόγου αλλα στην ελευθερία της αναζήτησης. Σχετικό (και ενδεχομένως το μόνο γνωστό) είναι το case Retkin vs Google — litigation tourism και πάλι και μάλιστα τόσο transparent που αμφιβάλω αν θα μασήσει το ΗC.

http://www.lawdit.co.uk/reading_room/room/view_article.asp?name=../articles/99848-Google%20faces%20libel%20action.htm

13 December, 2007 στις 9:42 am
2

[…] Διαβάζοντας το εύστοχο σχόλιο του κοντριμπουτόρε MadNihilist στο προηγούμενο ποστ και ανατρέχοντας την ιστορία αυτού του εντελώς grassroots διαδικτυακού ακτιβισμού, βλέπω μια περιφερειακή σύγχυση που δε βοηθάει ούτε το άμεσο ζητούμενο (αθώωση Τσιπρόπουλου), ούτε το ουσιαστικό διακύβευμα αυτής της υπόθεσης. Το έχουμε ξανακουβεντιάσει το θέμα παλιότερα, αλλά είναι χρήσιμο να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. […]

17 December, 2007 στις 6:22 pm
3

[…] Απόντος λοιπόν ενός καθαρού νικητή θα “σπρώξω” δυο φιναλίστ που φτάνουν εδώ περισσότερο ως ευχή παρά ως φορείς στοιχειοθετημένης ελπίδας. Ο ένας φιναλίστ είναι η εξέλιξη της ελληνικής μπλογκόσφαιρας με τα ψήγματα ακτιβισμού και τη δειλή αποδοχή/αναγνώριση από τα κατεστημένα (έντυπα μόνο;) ΜΜΕ. Αν και το momenutm είναι επισφαλές με τη Δίκη να επικρέμεται για άλλο ένα χρόνο πάνω από τη νομιμότητα της δημόσιας αυτόματης αποδελτίωσης και τα κατεστημένα έντυπα να ακροβατούν μεταξύ δημοσιογραφίας και διαπλοκής, χωρίς αυτά θα μετρούσαμε μόνο βήματα προς τα πίσω πάνω σ’ενα μονοπάτι γλαφυρού σολιψισμού. Ο έτερος φιναλίστ είναι η μανική περίπου διάθεση των νεοελλήνων να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κατακλύζοντας τη δύσμοιρη ΡΑΕ με χιλιάδες αιτήσεις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Αν και είναι πολύ εύκολο να μείνουμε στον αρπακολισμό κράτους και πολιτών, εμείς θα δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και θα υπενθυμίσουμε ότι το “gold rush” για τα Φ/Β δεν ήταν ίδιο μόνον της Ελληνικής περίπτωσης και ότι το exposure της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο ευρύ κοινό θα είναι ωφέλιμο για το μελλοντικό ενεργειακό mix της χώρας μας. […]

17 December, 2007 στις 7:25 pm
4

[…] από δύο αναβολές, η υπόθεση blogme.gr (background), μάλλον θα εκδικαστεί σε λίγες ώρες, στα κτήρια της […]

18 February, 2009 στις 2:37 am