2007: Taking stock – Μέρος Γον (Ελλάδα)


Και μετά το ολιγοήμερο hiatus επανερχόμαστε στην αποτίμηση του σωτηρίου 2007 εστιάζοντας αυτή τη φορά στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα… Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό το post παρουσιάσε τη μεγαλύτερη δυσκολία και δε φταίει — μόνο — το ότι λείπω τόσο καιρό από την Ελλάδα.

Φταίει κυρίως ότι τα δυο πιο σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής χρονιάς δεν αναδεικνύουν τάσεις αλλαγής… Δηλαδή, αδυνατώ να αντιληφθώ αν και πώς οι καταστροφικές πυρκαγιές ή οι φθινοπωρινές εκλογές έβαλαν τους σπόρους για κάτι διαφορετικό από το business-as-usual για το μέλλον της χώρας. Μακάρι να είχα στοιχεία για να θεωρήσω τη σύναξη έξω από τη Βουλή σαν την απαρχή για την αλλαγή καθημερινής συμπεριφοράς του νεοέλληνα απέναντι στο περιβάλλον και στη δημόσια περουσία αλλά κατά τη γνώμη μου η — έστω ενεργητική — αποδοκιμασία των πολιτικών θεσμών, πέρα από τους σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να υποθάλψει, δεν οδηγεί πουθενά αν δε συνοδεύεται από μια εποικοδομητική δράση όπως ο εθελοντισμός ή η διαρκής και ενσυνείδητη εφαρμογή του Reduce-Reuse-Recycle, κ.ο.κ. Αντίστοιχα, δε νομίζω ότι το πολιτικό status-quo της χώρας απειλείται από την αποδοκιμασία των μεγάλων κομμάτων όταν τουλάχιστο 2 από τους 3 ωφεληθέντες σχηματισμούς προάγουν αντιδραστική-συντηρητική ρητορεία και η διαφθορά “τρέχει” με καθαρά τριτοκοσμικούς ρυθμούς.

Απόντος λοιπόν ενός καθαρού νικητή θα “σπρώξω” δυο φιναλίστ που φτάνουν εδώ περισσότερο ως ευχή παρά ως φορείς στοιχειοθετημένης ελπίδας. Ο ένας φιναλίστ είναι η εξέλιξη της ελληνικής μπλογκόσφαιρας με τα ψήγματα ακτιβισμού και τη δειλή αποδοχή/αναγνώριση από τα κατεστημένα (έντυπα μόνο;) ΜΜΕ. Αν και το momenutm είναι επισφαλές με τη Δίκη να επικρέμεται για άλλο ένα χρόνο πάνω από τη νομιμότητα της δημόσιας αυτόματης αποδελτίωσης και τα κατεστημένα έντυπα να ακροβατούν μεταξύ δημοσιογραφίας και διαπλοκής, χωρίς αυτά θα μετρούσαμε μόνο βήματα προς τα πίσω πάνω σ’ενα μονοπάτι γλαφυρού σολιψισμού. Ο έτερος φιναλίστ είναι η μανική περίπου διάθεση των νεοελλήνων να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κατακλύζοντας τη δύσμοιρη ΡΑΕ με χιλιάδες αιτήσεις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Αν και είναι πολύ εύκολο να μείνουμε στον αρπακολισμό κράτους και πολιτών, εμείς θα δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και θα υπενθυμίσουμε ότι το “gold rush” για τα Φ/Β δεν ήταν ίδιο μόνον της Ελληνικής περίπτωσης και ότι το exposure της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο ευρύ κοινό θα είναι ωφέλιμο για το μελλοντικό ενεργειακό mix της χώρας μας.

Άλλα δύο και τελειώσαμε: αύριο 2007 ιν δε γιου-ες-έι και μεθαύριο ιν δε χόουλ γουάιντ γουόρλντ!Ένα σχόλιο


1
Από: buzz

2007: Taking stock – Ελλάδα (The Reality Tape)…

Τα ελπιδοφόρα και τα απαράλλαχτα της χρονιάς που πέρασε….

18 December, 2007 στις 1:30 pm