New Hampshire (λάιβ)


[6:21πμ] [Σφήνα μάικωλ] Τέλος και της νικητήριας ομιλίας Κλίντον και αρχή των αναλύσεων του φαινομένου Χίλαρυ. “I listened to you and in the process I found my own voice”. Now, who’s riding the wave, again?

[5:35πμ] Τέλειωσε και το πάρτι του John Edwards, που μας ξαναδιηγήθηκε την ιστορία της Νάταλι Σαρκίζιαν σανάτανε η πρώτη φορά και λέω να πάω να την πέσω. Η Χίλαρι εξακολουθεί να προηγείται με ένα υγιές 3% και το μόνο που περιμένουν τα networks για να την ανακηρύξουν νικήτρια είναι η καταμέτρηση σε 2-3 college towns που θεωρητικά είναι ισχυρά Ομπαμικά. Δε νομίζω ότι αυτά αρκούν για να ανατρέψουν την εικόνα — το NH ψήφισε “no coronation”. Ωπ, το AP μόλις ετόλμησε: It’s Hillary.

[4:25πμ] Μετά από επισταμένη μελέτη και βαθύ crosstabulation, ανακηρύσσω τη Χίλαρι νικήτρια, με διαφορά 1,5%. Στο background, ένα ψιλοβαρετό “Mac is back” την ώρα που ο McCain ψιλοδιαβάζει ένα ψιλοσυμπαθητικό λογύδριο με ταχύτητα reading comprehension σε lower. Δε λείπει η απαραίτητη γερακίσια κορώνα. Η απουσία του Τσακ Νόρις απ’ το πλάι του Χάκαμπι έχει κάνει τα πάντα να μοιάζουν φλατ.

[3:50πμ] Ο Romney συνεχάρη το McCain — και τώρα πάει για ψάρεμα. Ουσιαστικά δηλαδή, γιατί αυτή την ώρα πανηγυρίζει το δεύτερο αργυρό με τη φορεσιά του Washington outsider. *Yawn* . Στο μεταξύ, εγώ ίσα που κρατιέμαι να μην ανακηρύξω τη Χίλαρι νικήτρια — γιατί αν περιμένουμε από την κότα το Wolf Blitzer, θα ξημερώσει =) Είμαστε στο 20% των κέντρων και η διαφορά υπέρ της δεν πέφτει. Κάποια μεγάλη στροφή έγινε στους Dems την τελευταία μέρα, και οι δημοσκόποι έχασαν τη μπάλα. Σε λίγο έχει Τσακ Νόρις. Yeah!

[3:20πμ] Δείτε το exit poll του MSNBC. Το χάσμα γενεών είναι κι εδώ εμφανές, αλλά το προβάδισμα του Ομπάμα στους νέους είναι κατώτερο της Iowa. (Καλύτερα: σε σχέση με την Iowa, τα νούμερα της Χίλαρι είναι σαφώς ανώτερα στους άνω των 40, που είναι και λίγο περισσότεροι). Η εργατική τάξη και οι registered Dems ψηφίζουν δαγκωτό Χίλαρι. Στο 12% των κέντρων, η διαφορά υπέρ της ανεβαίνει στο 4%. Comeback completed?

[3:12πμ] CNN calls it for McCain. Στους Dems θα έχουμε θρίλερ.

[3πμ] Επιβεβαίωσις διαρροής. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Η Μάντλεν Όλμπραϊτ σκάει σπάνιο χαμόγελο. It’s gonna be a long night.

[2:55πμ] Διαρροή: too close to call. Αν επιβεβαιωθεί, είναι καλά νέα για τη Χίλαρι.

[2:35πμ] Ο Drudge λέει Obama 37%, Clinton 38%! (McCain 42%, Romney 27%). Τρελά νούμερα. Είναι πρώτα αποτελέσματα και όχι διαρροή exit poll.

[1:45πμ] Τα “ανακοινώσιμα” των άγουρων exit polls (πηγή: MSNBC) λένε ότι 43% των ψήφων στον προκριματικό των Dems είναι από ανεξάρτητους. Το αντίστοιχο νούμερο για τον προκριματικό των Ρεπουμπλικανών είναι 38%. Και τα δυο ποσοστά είναι μεγαλύτερα από εκείνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις, οπότε το σενάριο Ομπάμα – Μακ Κέιν ενισχύεται. Not quite zero-sum after all, eh? =}

[1:30πμ] Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών παίζεται αυτή την ώρα στο Νιου Χάμπσαϊρ, την πολιτεία με τα πιο υπέροχα φθινόπωρα και τους χειρότερους gun nuts στον κόσμο. Σε μιάμιση ώρα κλείνουν οι κάλπες και ξαμολιούνται τα εγκζιτ πολ. Η λογική (φιλτραρισμένη από το ψύχραιμο μάτι του Mystery Pollster και τους homines οeconomici των Rasmussen Markets) λέει ότι απόψε θα ακούσουμε λόγους νίκης από Ομπάμα και Μακ Κέιν. Αν θέλετε και πρόβλεψη: Obama με +8, McCain με +5.

Υπάρχουν πάντως περιθώρια για ανατροπή, και αυτά έχουν να κάνουν με μια ιδιαιτερότητα του ΝΗ. Εκεί, οι ανεξάρτητοι μπορούν να ψηφίσουν είτε στον προκριματικό των Δημοκρατικών, είτε σε εκείνο των Ρεπουμπλικανών. Και τα δύο φαβορί ποντάρουν γερά στην ψήφο των ανεξάρτητων, οπότε έχουμε ένα ενδιαφέρον zero-sum game μεταξύ Ομπάμα και Μακ Κέιν. Σε περίπτωση που ένας από τους δύο τραβήξει δυσανάλογα πολλούς ανεξάρτητους προς τον δικό του προκριματικό, ο άλλος θα κινδυνεύσει. Χτες, χαμένος έμοιαζε να είναι ο Μακ Κέιν, του οποίου το προβάδισμα (στη δημοσκόπηση του Rasmussen) σχεδόν εξανεμίστηκε την ώρα που εκείνο του Ομπάμα φούσκωνε σε διψήφια νούμερα. Η ίδια δημοσκόπηση σήμερα δείχνει τον Ομπάμα στο +7 και τον Μακ Κέιν στα ίδια — που μάλλον σημαίνει ότι πολλοί ανεξάρτητοι θα το σκεφτούν μέχρι τελευταία στιγμή.

Και μετά;

Για τους Ρεπουμπλικανούς: Μια άνετη νίκη του Μακ Κέιν τον κάνει φαβορί για το χρίσμα. Ήδη θεωρείται ο πλέον εκλέξιμος (σε τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται και του Ομπάμα και της Χίλαρι), και πιθανότατα θα γίνει το αγαπημένο άλογο όσων Ρεπουμπλικανών φοβούνται τον Χάκαμπι (είναι πολλοί κι έχουν βαθιές τσέπες).*

Για τους Δημοκρατικούς: Αν ο Ομπάμα πιάσει διψήφια διαφορά, θα δώσει ομιλία στέψης από απόψε. Μικρή διαφορά κρατάει τη Χίλαρι ζωντανή, νίκη-έκπληξη της Χίλαρι μας ξαναγυρίζει στο φθινόπωρο του 2007 (αν όχι εκείνο του 2000). Ο Έντουαρντς θα είναι τρίτος, αλλά περιμένω να συνεχίσει την καμπάνια, ακόμα κι αν έχει ήδη κλείσει ως running mate του Ομπάμα (είδατε τι σούπερ tag team έκαναν οι δυο τους στο ντιμπέιτ του Σαββάτου;)

*O Χάκαμπι δε χτυπάει πάνω από τρίτη θέση στο γενικά κοσμικό NH — το appeal του δυνητικά ξεπερνάει τους θρησκογκαγκά, αλλά δεν έχει ακόμα προλάβει να ξεφορτωθεί το καλούπι που του έχουν φορέσει14 σχόλια


1
Από: Kostis

Χίλλαρυ μπροστά 1% με 9% των precints reporting… η επόμενη ώρα θα έχει πολύ αγωνία…

9 January, 2008 στις 2:53 am
2
Από: Yorgos

Και με 3% στο 11%. Τα καλά της impromptu συγκινήσεως; =)

9 January, 2008 στις 3:11 am
3
Από: Kostis

5% στα 14%! : ) Ναι σίγουρα πρέπει να βοήθησε το κλαμματάκι.

9 January, 2008 στις 3:32 am
4
Από: maikwl

Μιλάμε πλέον για comeback gal… Τρομερή εξέλιξη! Δεν ξέρω αν ήταν τα (κροκοδείλια) δάκρυα, ο Bill της τελευταίας στιγμής ή απλά αν το NH ψηφίζει ουσιαστικά Clintons. Και τι στο καλό έγινε με τα polls?

9 January, 2008 στις 5:04 am
5
Από: maikwl

…εννοώ φυσικά τις σφυγμομετρήσεις των προηγούμενων ημερών με τα +10 στον Μπαράκ. Όπως επισήμανε και ο John King του CNN, στο 61% των ψήφων, δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμα οι ψήφοι από τις περιοχές των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων της πολιτείας που ίσως κάνουν την διαφορά – οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν σίγουρα πάνω από 4000 ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

9 January, 2008 στις 5:14 am
6
Από: Yorgos

Η καταμέτρηση μου θυμίζει λίγο Ohio ’04. Η διαφορά δεν είναι και τόοοσο μικρή και δεν μειώνεται. Νομίζω ότι τα networks παραείναι προσεκτικά εδώ. Η Χίλαρι ενίκησε, και τους λόγους θα τους συζητάμε για καμιά βδομάδα. Νομίζω ότι είχαμε αντίδραση στα περί τέλους των Κλίντονς, κλπ…

9 January, 2008 στις 5:27 am
7
Από: Derek

πρώτον λίγα με τον Wolf γιατί τον έχω συμπάθεια

και δεύτερον, γιατί τα γράφεις ανάποδα???

ξεκινάς στην πρώτη παράγραφο με ώρα 06:21 και καταλήγεις 5 ώρες πριν?!?!?

9 January, 2008 στις 6:49 am
8
Από: maikwl

Κάποιες πρώτες παρατηρήσεις για τα σημερινά δρώμενα με έμφαση στα Δημοκρατικά στρατόπεδα:
(1) τα Αμερικάνικα primaries εξελίσονται όντως σε τρομερό reality όπου οι πρωταγωνιστές (και δευτεραγωνιστές) καλούνται εναλλάξ να επανα-(αυτο-)προσδιοριστούν στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Μιας και η Χίλαρυ βρήκε τελικά την φωνή της, καλείται σήμερα ο Ομπάμα να ξαναβρεί επειγόντως και την δική του.
(2) Καλούνται επίσης οι pollsters και διάφοροι Νοστράδαμοι των campaigns να επανεξετάσουν τις μεθόδους τους μιας βιώσαμε μια απίστευτα αποτυχημένη σοδιά προβλέψεων – πληροφορίες λένε πως ούτε ο Ομπάμα αλλά ούτε και η Χίλαρυ πίστευαν στα αυτιά τους και τα μάτια τους παρακολουθώντας τα σημερινά αποτελέσματα. Τα υπάρχοντα polls για Νεβάδα και Νότια Καρολάινα είναι μάλλον για τα σκουπίδια πλέον.
(3) Ίσως τελικά, μεσω κάποιου περίεργου και πλήρως αποκεντρωμένου bottom-up μηχανισμού, η μεγάλη μάζα των ανεξάρτητων ΝεοΧαμσαϊριανών ψηφοφόρων να αποφάσισε ταυτόχρονα πως θέλουν να δώσουν περισσότερο χρόνο στους δημοκρατικούς υποψήφιους για ένα καλύτερο “ζύγισμα” – απορρίπτοντας έτσι την όποια ευθύνη μιας πρόωρης απονομής του χρίσματος στον Ομπάμα.
(4) Η Χίλαρυ συνεχίζει να μου την δίνει στα νεύρα…

9 January, 2008 στις 7:45 am
9
Από: buzz

New Hampshire (λάιβ) (The Reality Tape)…

Ανατροπές, comeback και δυνατές συγκινήσεις. “Η απουσία του Τσακ Νόρις απ’ το πλάι του Χάκαμπι έχει κάνει τα πάντα να μοιάζουν φλατ”…

9 January, 2008 στις 9:41 am
10
Από: Yorgos

Derek: φαίνεται χάλια για όσους διαβάζουν τώρα ολόκληρο το σεντόνι, αλλά είναι μια λογική επιλογή για ένα ποστ που ανανεώνεται συνεχώς. Θα μπορούσες να το δεις και σαν σειρά από μινι-ποστ.

maikwl: συμφωνώ σε όλα. να προσθέσουμε και την απομυθοποίηση των futures markets, που προφανώς βασίζονται στην πρωτογενή πληροφορία των polls και την κάλυψη των ΜΜΕ. Στο Rasmussen (που ΟΚ, παίζει με monopoly money), η νίκη του Ομπάμα πούλαγε γύρω στο 95 μέχρι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

9 January, 2008 στις 2:40 pm
11
Από: Kostis

Μπα εμένα μου την είχε σπάσει κανονικότατα ο Ομπάμα μετά την Άιοα ειδικά αλλά και νωρίτερα. Για να δούμε τι θα γίνει.

9 January, 2008 στις 4:05 pm
12
Από: Derek

ναι βρε πουλάκι μου την “αρχιτεκτονική” του post την έπιασα αλλά ένα κείμενο -γραμμένο στα Ελληνικά- διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω και εσύ τα έχεις βάλει σε αντίστροφη χρονολογική σειρά και μπερδεύεις πόσο μάλλον αφού αφήνεις και τον επίλογο για το τέλος

9 January, 2008 στις 8:35 pm
13
Από: Yorgos

Σόρι ματάκια μου, δεν έχω χρόνο για post-processing — ερασιτεχνισμό πουλάμε =) Ούτε επίλογος υπάρχει. Ό,τι είναι κάτω από το [1:30πμ] γράφτηκε στη 1:30πμ.

Κωστή, δις ιζ βέρι ανφάσιοναμπολ, του σέι δε ληστ =)

11 January, 2008 στις 4:43 am
14

[…] Μέχρι τώρα φαντάζομαι θα έχετε δει πως η Χίλλαρυ κέρδισε τον Obama στο New Hampshire στην δεύτερη τους αναμέτρηση για τα primaries των Δημοκρατικών. Ήταν ολίγον τι έκπληξη, γιατί ο Obama φαινόταν να είχε πάρει φόρα μετά τη νίκη του στην Iowa, και πριν τις εκλογές τα γκάλοπ του δίναν προβάδισμα δέκα μονάδων. […]

12 January, 2008 στις 6:08 am