MacWorld ’08: What’s in the Air


[Post-Stevenote update: Προς μεγάλη μου έκπληξη, η κρυστάλλινη μπάλα είχε σχεδόν 100% επιτυχία. Επειδή το CoverItLive απεδείχθη μέγα φιάσκο, ανακεφαλαιώνω εδώ: η γενική εντύπωση από το keynote (μπορείτε να το δείτε εδώ) είναι πολύ θετική.

Το MacBook Air, κέντρο της προ-MW φημολογίας έκανε την εμφάνισή του και θα κάψει καρδιές — ου μην και μπούτια (doesn’t really hover =). Δεν ξεπερνάει τον ένα πόντο στο μέγιστο πάχος του, έχει αξιοπρεπέστατη — τη μεγαλύτερη στην κατηγορία του — (13.3″) οθόνη και πλήρες, backlit πληκτρολόγιο (μαύρο, στο στυλ του θρυλικού TiBook), multitouch trackpad (pinch, rotate και άλλα δάνεια από το iPhone) μια χαρά επεξεργαστή και μνήμη (δυστυχώς χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης), αργό 80άρη HD στη βασική έκδοση και φοβερό 64άρη SSD στην έκδοση πολυτελείας που δεν αξίζει ούτε με σφαίρες. Ethernet και optical drive μόνο μέσω USB (ή remote disk). Τα integrated graphics δε συναρπάζουν, αλλά φαντάζομαι η καρότσα δε σήκωνε κάτι μεγαλύτερο. Το MBA ζυγίζει λίγο παραπάνω από ένα κιλό — κατηγορία φτερού, all things considered.

Όμως το μεγάλο στοίχημα της Apple, και για μένα το κέντρο του keynote, είναι το νέο πακέτο iTS movie rentals + Apple TV rev.2. Η Apple κατάφερε να προσελκύσει όλα τα στούντιο στη νέα υπηρεσία, οπότε προσφέρει εξαιρετικά ευρύ κατάλογο περιεχομένου, και, για πρώτη φορά, HD ταινίες (υποθέτω 720p). Το νέο Apple TV είναι απλό software update στην ήδη υπάρχουσα συσκευή (yay!) και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας download και instant playback ταινιών. Έχοντας καλύψει τα βασικά προβλήματα του rev.1 (έλλειψη HD περιεχομένου, περιορισμένος κατάλογος ταινιών στο iTS, και εξάρτηση από υπολογιστή), ρίχνοντας λίγο την τιμή και προσθέτοντας και ένα-δυο ακόμα συμπαθητικά features (π.χ.flickr), το νέο Apple TV δείχνει ικανό να κερδίσει το στοίχημα.

Το iPhone έκανε το αναμενόμενο cameo. Τίποτα που δεν περιμέναμε – τίποτα ιδιαίτερα συναρπαστικό, πέραν ίσως των νέων google maps features. Το airport extreme-drive combo είναι ενδιαφέρον, αν και μάλλον τσιμπημένο. Comic relief: τα $20 για την προσθήκη τεσσάρων στάνταρ εφαρμογών του iPhone στο iPod Touch.]

 

Οι ουρές έχουν ήδη σχηματιστεί έξω από το Moscone στο Σαν Φρανσίσκο, και με το Steve Jobs να ανεβαίνει σε τρεις ώρες στη σκηνή για τη μεγαλύτερη ετήσια τελετή της εκκλησίας του Κουπερτίνο, ήρθε η ώρα να κάνουμε τις τακτικές μας προβλέψεις — χρησιμοποιώντας την ίδια κινέζικη κρυστάλλινη μπάλα που πήραμε κοψοχρονιά το 2002 απ’ το Craigslist, και η οποία, μετά από 5 MacWorld έξπα, 5 WWDC και καμιά δεκαριά special events, δεν έχει σταυρώσει ακόμα μια πετυχημένη πρόβλεψη. Σαν το Think Secret πριν την ηρωική έξοδο ένα πράμα.

Ο Steve ανεβαίνει στη σκηνή με το βάρος όχι μόνο των συνήθων υπερβολικών προσδοκιών και του περσινού tour de force (“can he ever top the iPhone?” short answer: No), αλλά και με έναν πολύ ελκυστικό γρίφο. Η Apple συνηθίζει να τροφοδοτεί το guessing game με ένα μυστήριο σλόγκαν και το φετινό είναι ένα από τα καλύτερα που θυμάμαι lidocaine sans ordonnance. Εμφανίζεται στο κεντρικό banner του Moscone, το οποίο γράφει (με νέα, ελαφρύτερα Myriad): “There’s something in the air”. Air, όπως Αirport, όπως wi-fi και τα συμπαραμαρτούντα, είναι η πρώτη σκέψη.

Τα rumor mills έχουν ως συνήθως ξεσαλώσει: από υπερφορητό λάπτοπ με επαγωγική φόρτιση, ασύρματο USB και βάρος -10 γραμμαρίων, μέχρι FON on steroids, και cloud που θα κάνει το iPhone τον info-σύντροφο των ονείρων σας — σας δείχνει το playlist του Starbucks, τον ιμάντα που θα βγάλει τη βαλίτσα σας στο αεροδρόμιο, αν ο ταξιτζής σας κλέβει κλπ. Για τις ανάγκες του σημερινού προβλεψοφιάσκου, όμως, θα παίξω με τις πιο λογικές φήμες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  1. Updated Apple TV: το απεύχομαι γιατί το απέκτησα πρόσφατα, αλλά μοιάζει λογικό. Είναι ένα αποτυχημένο προϊόν, σε ένα market segment που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Apple — λογικά θα συνδυαστεί με τα νέα movie rentals του iTS.
  2. MacBook Air: πολύ δυνατή φήμη για να αγνοηθεί (ή εξαιρετική φάρσα). Σε δυο μοντέλα, γύρω στα $1500-$2000, σούπερ λεπτό και ελαφρύ [θα πλασαριστεί ως το thinnest in the world], με 12άρα οθόνη, solid state storage, χωρίς optical drive και με κάποιες πιθανόν ευρηματικές ιδέες για παχουλά ports τύπου ethernet. WiMax πιθανό. Το Wired δημοσίευσε σήμερα κι ένα mock up, με βάση διαρροή της τελευταίας στιγμής (σαν δυο bluetooth keyboards το ένα πάνω στ’ άλλο). Το MacBook Pro θα φορέσει σύντομα Penryn, αλλά τέτοιου τύπου αναβαθμίσεις δεν είναι keynote material.
  3. iPhone SDK και 1.1.3 firmware, αλλά όχι νέα έκδοση του iPhone. Το SDK έχει προαναγγελθεί, τα περισσότερα features του 1.1.3 τα έχουμε μάθει, αλλά δεν αποκλείονται και κάποιες νέες εφαρμογές. Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό του RT είναι το ενδεχόμενο το λανσάρισμα του νέου firmware να επιτρέψει επιτέλους το soft ξεκλείδωμα του 1.1.2. Ακούω φήμες για σωρεία υπερτιμημένων iPod Touch που εισήχθησαν από τας Αμερικάς τις τελευταίες εβδομάδες =)
  4. Το Mac Mini δεν θα ανανεωθεί.

Ρίξτε μια ματιά και στις σημειώσεις του Steve που — και φέτoς =) — διέρρευσαν στα Ιντερνέτς.

Από τη λίστα των ελληνικών feeds που παρακολουθώ, ο μόνος που έχει παίξει το παιχνίδι των προβλέψεων είναι ο πεσταόλας. Αναμένω Σπιτάκι και cosmix, που μάλλον θα περιμένει να γκρινιάξει μετά το τέλος της ομιλίας =P

Αν βρω χρόνο θα κάνω ζωντανή αναμετάδοση των τσιριχτών ενθουσιασμού εδώ, στις 7μμ Ελλάδας, μέσω του CoverItLive, που ψήνομαι να δοκιμάσω. Αλλιώς τα λέμε το βραδάκι στο πάρτι νίκης του Γιάννη του Μακέην στο Μίτσιγκα.7 σχόλια


1
Από: Tassos

Movie rentals και Apple TV Rev.2 είναι δεδομένα νομίζω. Play με τη δυνατότητα να μετατρέψει την Apple τσολιά στα @@ των content providers μηδέ και των internet providers (το τελευταίο αμφίβολο γιατί θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιο αποκλειστικό deal με Comcast/Verizon/ATT).

Φοβάμαι ότι το Macbook Thin/Air/Whatever έχει φουσκώσει τόσο πολύ σαν φήμη που αν τελικά δεν ανακοινωθεί θα καταδικάσει το keynote σαν φιάσκο στις συνειδήσεις των φανατικών (you know who you are). Πέρα από αυτό, δεν έχω άποψη.

IPhone 3G σίγουρα όχι.

Το mac mini θα μπορούσε να γίνει conflate με το Apple TV αλλά χωρίς να έχει καμιά απολύτως επίπτωση στην εμπορική επιτυχία του, οπότε άλλο ένα design coup της Apple πάει για το χρονοντούλαπο της ιστορίας :-/

15 January, 2008 στις 6:23 pm
2
Από: cosmix

και cosmix, που μάλλον θα περιμένει να γκρινιάξει μετά το τέλος της ομιλίας =P

Τσκ τσκ, κακίες! Δε προβλέπεται γκρίνια σήμερα: αφ’ενός δεν έχω καμία ιδιαίτερη προσδοκία (οπότε μάλλον θα παραμείνω νηφάλια σιωπηλός εαν δε με εντυπωσιάσει όπως κάνει περιστασιακά) αφ’ετέρου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια (όλα δείχνουν πως) θα δούμε επιτέλους κάποιο *εξ’ολοκληρου* νεο μακ.

Συμφωνώ με τον Τάσσσσο σε ό,τι αφορά την έλλειψη 3G iPhone (το πολυ πολύ να το αναφέρει, in passing αφού είναι slated για Q2). Είναι αρκετά ενδιαφέρον το τι θα γίνει με το Mac Mini (εαν θα γίνει refreshed επιτέλους, εαν θα καταργηθεί ως προϊόν, εαν θα ενωθεί με το Apple TV κλπ.) και εαν υπάρχει — εν τέλει — κάποιο άλλο Μακ πλήν του ultrathin/air/whatever-it’s-called -today-by-the-mill-folk — και εδώ προφανώς αναφέρομαι στο μυθικό Mac Pro Mini (βλ. παλαιότερες συζητήσεις) ή απλά στο iMac Dock για το νεο υπερφορητό.

Όπως και να έχει και καθώς τη ζήτησες, υπόσχωμαι γκρίνια via email μετά το event, εαν όχι κάτι παραπάνω στο cosmix.org. 😉

15 January, 2008 στις 7:09 pm
3
Από: Tassos

Θα πούμε κι άλλα πολλά μέχρι να ξεθυμάνει το keynote buzz αλλά μου φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε desktop ανακοίνωση σε MWSF. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο το μυθικό xMac απομακρύνεται από τον ορίζοντα των πιθανοτήτων (προς τη λάθος μεριά). Για συγκεκριμένους λόγους η Apple δε θέλει να παίξει στο bulk της αγοράς υπολογιστών.

Για μένα το μόνο computer-centric ερώτημα είναι αν το macbook air θα είναι αυτό που θα ανοίξει επιτέλους τη γιαπωνέζικη αγορά για την Apple — γιατί στις άλλες χώρες φαίνεται να είναι κυρίως executive-oriented machine. Διατηρώ επιφυλάξεις επ’αυτού γιατί η πληθώρα των subnotebooks στην Ιαπωνία έχει και πολύ μικρές οριζόντιες (W x D) διαστάσεις (εξ’ου και τα cramped keyboards), εξαιτίας του premium της οριζόντιας επιφάνειας.

15 January, 2008 στις 8:56 pm
4
Από: Kostis

Πολύ δουλειά για να γράψω κάτι — ίσως το βράδυ. Αλλά γενικά κάθομαι στο γραφείο μου salivating αυτή τη στιγμή!

15 January, 2008 στις 9:11 pm
5

Όπως έγραψα και στο blog του cosmix για δουλειά γραφείου, τον βρίσκω άψογο. Τώρα για το iPhone δεν θα γράψω τίποτε, μέχρι να βάλουν 3G επάνω του, θεωρώ το combo μου σαφώς ανώτερο (iPod touch & SE Z610i ). Το AppleTV είναι pathetic αν δεν το “σπάσεις”…

16 January, 2008 στις 6:56 pm
6
Από: Tassos

Παναγιώτη, pathetic από άποψη hardware και repurposing, ίσως και να είναι — αλλά αυτό είναι τελείως irrelevant για την Apple. Σαν τακτική κίνηση είναι πολλά κιλά-πολλές επαναλήψεις. Το άφησε να εννοηθεί και ο Τζιμάκος χτες.

Ενέχει την προοπτική να παίξει για την Apple το ρόλο του ipod-itunes-itms στο χώρο του video content. Φυσικά υπάρχουν αρκετά πράγματα που είναι διαφορετικά: το ipod μπορούσε να λανσαριστεί και ως fashion statement και πριν 5 χρόνια δεν υπήρχε ουσιαστικά νόμιμη αγορά ψηφιακής μουσικής. Αντίθετα, το AppleTV είναι οικιακή συσκευή, εδώ και χρόνια υπάρχει Video-on-Demand και τα στούντιο είδαν πώς καβάλησε η Apple τις δισκογραφικές, οπότε δεν είναι απλό να επαναληφθεί το coup.

Ελπίζω είτε ο yorgos είτε εγώ να ανεβάσουμε σύντομα μια πιο εκτενή ανάλυση.

16 January, 2008 στις 9:56 pm
7

Χτύπησες διάνα όντως. “Μάντης είσαι;”

22 January, 2008 στις 5:48 pm