Σέι Τσιζ: Στάση Ουισκόνσιν
 

Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι της πατρίδας του τυριού, του πατριάρχη του αμερικανικού προοδευτισμού Φάιτιν’ Μπομπ Λα Φολέτ και του εθνικόφρονος σαπιοκοιλιά Τζο Μακάρθι συμμετέχουν σήμερα σε μια από τις πιο αμφίρροπες προκριματικές μάχες, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο λάφυρο 74 εκλεκτόρων. Πριν μια βδομάδα θεωρούσαμε τη νίκη του Ομπάμα εκεί σχεδόν σίγουρη. Έχει την υποστήριξη του κυβερνήτη Τζιμ Ντόιλ, των δημάρχων του Μάντισον και του Μιλγουόκι (οι δήμαρχοι είναι μεγάλη υπόθεση σε τέτοιες αναμετρήσεις), οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν μπροστά με διψήφιες διαφορές και οι spinsters της Χίλαρι μας υπενθύμιζαν ότι όλα θα κριθούν στις 4 Μαρτίου, στους προκριματικούς του Τέξας και του Οχάιο.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Ουισκόνσιν είναι αρκετά συγγενές δημογραφικά με το ακόμα ισχυρά κλιντονικό Οχάιο, αφού πέρα από την πανεπιστημιούπολη του Μάντισον (που θα ψηφίσει δαγκωτό Ομπάμα), φιλοξενεί αρκετές βιομηχανικές πόλεις, με πλειοψηφίες λευκών, μέσων και χαμηλών εισοδημάτων. Η μεγαλύτερη, το Μιλγουόκι, μοιάζει δημογραφικά με το Μάντσεστερ, που είχε σπρώξει τη Χίλαρι στην αναπάντεχη νίκη του Νιου Χάμσαϊρ πριν ενάμιση μήνα. Η Χίλαρι δεν το πολυλέει, αλλά σαφώς ελπίζει σε κάτι αντίστοιχο σήμερα, ώστε να κόψει τον αέρα από τα πανιά του Ομπάμα πριν ακόμα φύγει ο Φλεβάρης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι στα όρια της στατιστικής ισοπαλίας, με λίγο Καλιφόρνια σπάις. Οι περισσότερες δίνουν μικρό προβάδισμα 3-5 πόντων στον Ομπάμα, μια (PPP) τα μαγειρεύει λίγο και τον δίνει στο +13 και μια (ARG) έχει τη Χίλαρι μπροστά με 6 — γκόου φίγκιουρ. Τα νούμερα αυτά δεν τα πολυεμπιστεύονται ούτε οι δημοσκόποι, αφού και η ψηφοφορία είναι ανοικτή σε μη μέλη του Δημοκρατικού κόμματος, και όσο πιο βαθιά στο πρόγραμμα πάμε, τόσο πιο πολύ αναγκάζονται να δουλεύουν με μοντέλα που δεν έχουν δοκιμαστεί — ούτε ξέρω ποιά ήταν η τελευταία φορά που το Ουισκόνσιν φιλοξένησε κρίσιμη προκριματική εκλογή. Γενικά συμφωνούν ότι συμμετοχή της τάξης του 10% σε αφροαμερικανούς (το 6% του πληθυσμού της πολιτείας αλλά κατά 90% Δημοκρατικοί), 40% σε 18-44 και μεγάλα νούμερα ανεξάρτητων περίπου εγγυώνται νίκη Ομπάμα. Αλλά αυτά παραμένουν απρόβλεπτα και άγνωστα μέχρι τις διαρροές των πρώτων έξιτ πολ.

Σήμερα υπάρχουν κι άλλες δυο αναμετρήσεις, με σημαντικότερη εκείνη της Χαβάης (caucus, 20 εκλέκτορες), για την οποία δεν έχουμε ίχνος δημοσκόπησης. Οι περισσότεροι περιμένουν νίκη Ομπάμα λόγω, ας πούμε, εντοπιότητας (γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί), αλλά ο τοπικός κομματικός μηχανισμός και τα δημογραφικά της περιοχής αφήνουν και κάποιες αμφιβολίες.

Το ωραίο της βραδιάς θα γίνει στην πολιτεία Ουόσινγκτον, με τον εντελώς αλλοπρόσαλο εκεί προκριματικό, δέκα μόλις μέρες μετά τα caucuses που είχαν δώσει καθαρή νίκη στον Ομπάμα. Ο προκριματικός είναι “beauty contest”, δηλαδή δεν δίνει εκλέκτορες, αλλά περιμένω με ενδιαφέρον την υποδοχή του spin της Χίλαρι σε περίπτωση που κερδίσει (“ορίστε, τα αντιδημοκρατικά caucuses βγάζουν Ομπάμα, ο δημοκρατικός προκριματικός βγάζουν εμάς — να γιατί δε μετράνε καμιά δεκαριά από τις νίκες του”). Η Ουόσινγκτον έχει αληθινό προκριματικό μόνο στους Ρεπουμπλικάνους σήμερα, αλλά αυτά δε μας απασχολούν. Μετά και το endorsement του θεομπαίχτη του Ρόμνι στον ΜακΚέιν, όλα έχουν κριθεί.

Οι κάλπες στο Ουισκόνσιν κλείνουν στις 8 το βράδι τοπική ώρα (4 το πρωί Ελλάδας). Το γνωστό λάιβμπλονγκ θα ξεκινήσει κατά τις 3:30.Ένα σχόλιο


1
Από: lazopolis

Οι χαβανέζοι γίνανε Ομπαμίστας μαζικά απ’ότι φαίνεται.

76% – 24%

http://tinyurl.com/2uvr3u για λεπτομέριες. Η προσέλευση έσπασε κάθε ρεκόρ.

Παρά το ότι οι δύο τοπικές εφημερίδες ήταν μάλλον Κλιντονικές και τα key endorsements με τη μεριά της Χίλαρυ. Ή τουλάχιστον νομίζαμε οτι ήταν τα key. Πώς ακριβώς τα καταφέρνει το στρατόπεδο Ομπάμα, έχει καταλάβει κανείς;

20 February, 2008 στις 8:45 pm