Η στρατηγική της αντιστροφής του επιχειρήματος εκλεξιμότητας


Είναι πλέον κοινός τόπος πως “το Τέρας” θα φτάσει στο Democratic Convention με τον χαμηλότερο αριθμό δεσμευμένων (pledged) εκλεκτόρων. Πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν επίσης πως δεν πρόκειται να κερδίσει ούτε την λαϊκή ψήφο. Πως λοιπόν μπορεί λοιπόν να κερδίσει η Χίλλαρυ το πολυπόθητο nomination;

H Eleanor Clift του Newsweek προβάλει σήμερα άλλο ένα σενάριο «τρόμου» με σπόνσορα και αρωγό τη Χίλλαρυ. Υπό το πιθανό σενάριο πως ο Ομπάμα θα είναι μπροστά σύμφωνα με διάφορα μέτρα δημοκρατίας (εκλέκτορες, λαϊκή ψήφο, αριθμό πολιτειών), η Χίλλαρυ θα συνεχίσει την προσπάθειά της να εξαφανίσει κάθε ίχνος της ιδέας μιας πιθανής νίκης του Ομπάμα απέναντι στον Μακέιν – φυσικά με χρήση του εγχειριδίου πολιτικής Bush/Cheney/Rove περί εθνικής ασφάλειας – όπως έκανε ήδη με το πρόμο του 3am. Ο Ομπάμα ήδη θεωρείται πιο επικίνδυνη επιλογή από την Χίλλαρυ ως προς το ποσοστό της ψήφου που μπορεί να πιάσει στις εθνικές εκλογές – διάφοροι pundits υποστηρίζουν πως λόγω της έλλειψης πρότερης επαφής με το φαινόμενο “swiftboating” αυτό κυμαίνεται μεταζύ 45% και 55% ενώ η Χίλλαρυ υπολογίζεται μεταξύ 48% και 50%.

Αν η Χίλλαρυ λοιπόν καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα του +12 που έχει ανοίξει μεταξύ Ομπάμα-Μακέιν στην πρόθεση ψήφου και ανοίξει την δική της που σήμερα βρίσκεται στο +6, οι Δημοκρατικοί υπερ-εκλέκτορες θα βρεθούν αντιμέτωποι ένα πραγματικό δίλημμα «συνείδησης» ή ίσως και μια μίνι κρίση αξιών: οι υπερ-εκλέκτορες θα πρέπει να αποφασίσουν αν πιστεύουν περισσότερο στη “νίκη” της δημοκρατίας ή στη νίκη σε εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Clift, καλές στρατηγικές κινήσεις του Ομπάμα θα ήταν η επιμήκυνση της λίστας των στρατιωτικών endorsements της καμπάνιας του, εστίαση στην κόντρα απέναντι στον Μακέιν και παράλληλα μια ξεγυρισμένη επίθεση με πάτημα το επιφανειακό record της Χίλλαρυ στον συγκεκριμένο τομέα.4 σχόλια


1
Από: buzz

Η στρατηγική της αντιστροφής του επιχειρήματος εκλεξιμότητας – Maikwl The Reality Tape…

Είναι πλέον κοινός τόπος πως “το Τέρας” θα φτάσει στο Democratic Convention με τον χαμηλότερο αριθμό δεσμευμένων (pledged) εκλεκτόρων. Πρόσφατοι υπολο…

8 March, 2008 στις 9:22 am
2
Από: MadNihilist

Αν οι υπερεκλέκτορες αποφασίσουν με βάση τις δημοσκοπήσεις (αν υποθέσουμε ότι Ομπάμα προηγείται στο Convention σε ντέλεγκετς και σε popular vote) τότε απαξιώνουν όχι μόνον τα συγκεκριμένα primaries και caucuses αλλά την ιδέα των εκλογών γενικότερα. Γιατί χρειάζονται οι εκλογές όταν οι αποφάσεις μπορούν να παίρνονται με βάση τις, κατά πολύ οικονομικότερες, δημοσκοπήσεις; Τραβηγμένο το σενάριο της Clift χωρίς να ισχυρίζομαι ότι η X. δεν θα δοκιμάσει — she’s tried everything else.

8 March, 2008 στις 2:37 pm
3
Από: Yorgos

Πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι το popular vote το έχει στο τσεπάκι ο Ομπάμα. Πενσυλβάνια και Φλόριντα (αν γίνει νέος προκριματικός εκεί) λογικά αρκούν για να καλύψει τις 600.000 ψήφους της διαφοράς το τέρας.

Αν χάσει και σε εκλέκτορες και σε ψήφους, δεν μπορώ να φανταστώ να παίρνει το χρίσμα βάσει δημοσκοπήσεων αμφίβολης αξιοπιστίας, χωρίς να διαλυθεί το κόμμα.

8 March, 2008 στις 6:58 pm
4
Από: maikwl

Συμφωνώ και με τους δυο σας. Απλά βρήκα το σενάριο της Clift ενδιαφέρον – όχι απαραίτητα ιδιαίτερα πιθανό. Η δική μου γνώμη είναι πως θα υπερισχύσει επίσης και η στατιστική άποψη (βασισμένη σε data) πως το επιχείρημα εκλεξιμότητας είναι “overrated”… (πιο πρόσφατα τα είπε ο Gelman εδώ).

11 March, 2008 στις 9:01 pm