Bye-bye, Carly!

Δεν πρόλαβα να επιστρέψω από την παγωμένη ελληνική πρωτεύουσα στο εξίσου παγωμένο Σικάγο και να που το πιο φιλόδοξο εγχείρημα των τελευταίων 5 χρόνων στη βιομηχανία των PC-makers “έφαγε” τη μητέρα του. Η Carly Fiorina, μεταφυτεφθείσα στην H-P από τη Lucent (τι να λέει άραγε όταν είσαι πετυχημένη σε μια ημιαποτυχημένη εταιρεία;) και πρωτοστάτις στο χλαπάκιασμα της Compaq (και αναγκαστικά στο sidelining του Μιχάλη του Καπέλα όπως και του Packard υιού) πήρε την άγουσα μετά από υπόδειξη του ΔΣ της εταιρίας.
Πολλοί είχαν αναρωτηθεί για το πώς θα τα κατάφερνε η Carly να φτιάξει μια κερδοφόρα επιχείρηση από δυο ζημιογόνες, και λιγότεροι είχαν αμφιβάλλει για το πόσο νοιαζόταν για τα συμφέροντα των μετόχων της H-P. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το κομμάτι της H-P που φτιάχνει και πουλά Η/Υ συνεχίζει να είναι ζημιογόνο και να κρατιέται στη ζωή χάρη στο κομμάτι που φτιάχνει και πουλά εκτυπωτές.
Ίσως να φταίει και η κατάρα της DEC/Digital, της οποίας κάποια DNA strands βρέθηκαν στην H-P διαμέσου της Compaq.
Η ουσία είναι ότι το roster των celebrity-CEOs έχασε μια από τις δυο γυναίκες που το κοσμούσαν – μένει η Meg Whitman του eBay. Η έτερη ουσία είναι ότι από τις 5 μεγάλες εταιρείες Η/Υ των ΗΠΑ του 2000 (Dell, HP, Compaq, IBM, Apple) έχουν μείνει μόνο 3 και μόνο οι 2 είναι κερδοφόρες. Ίσως σε άλλα 5 χρόνια να έχει εκπέσει και η HP.
—Tassos
6 σχόλια
Στατιστικώς αναμενόμενο. Η πλειοψηφία των mergers & acquisitions καταστρέφουν αξία αντί να τη δημιουργούν, όπως διατυμπανίζουν οι CEO την ημέρα της συμφωνίας.
Το διάστημα 1991-2001, στις ΗΠΑ, μέσα σε τρεις μέρες από την ανακοίνωση 87 συγχωνεύσεων οι μέτοχοι στις εταιρείες που είχαν το “πάνω χέρι” στη συμφωνία έχασαν $216 δισ. -πενήντα φορές παραπάνω από ό,τι έχασαν τη δεκαετία του 1980.
Οι μέτοχοι χάνουν λεφτά (ιδίως αυτοί της εταιρείας που είχε το “πάνω χέρι” στη συμφωνία), συγκαλούνται συμβούλια επί συμβουλίων για να καταλάβουν τι πήγε στραβά, προτείνονται στρατηγικές και βαρύγδουπα initiatives και, τελικώς, αντί να να αλλάξουν αυτοκίνητο αλλάζουν τον οδηγό -εν προκειμένω τη Fiorina…
Δεν ξέρω κατά πόσο φταίει η συγχώνευση με την Compaq για τα κακά της HP. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι από μόνη της δεν επαρκούσε για να λύσει τα προβλήματα – που προϋπήρχαν. Τα νούμερα του Σάκη είναι damning, αλλά μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας συνέβη την τριετία της μεγάλης φούσκας (1998-2001), όταν οι συγχωνεύσεις και τα takeovers γίνονταν χωρίς μεγάλη σκέψη – και σε μια εποχή που τα stock valuations ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.
Ο γάμος HP-Compaq ξεπέρασε, σε επίπεδο εκτέλεσης, τις προσδοκίες ακόμα και των πιο αισιόδοξων και έδειξε ότι συγχωνεύσεις μεταξύ δύο γιγάντων – παραδοσιακά πιο δύσκολες από τα απλά acquisitions στα οποία ειδικεύονται εταιρίες όπως η Microsoft και η Cisco – μπορούν να πετύχουν. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα χρησιμοποίησε τη συγχώνευση HP-Compaq ως υπόδειγμα για την οργάνωση του Dept of Homeland Security. Και σταματαώ εδώ γιατί το τελευταίο επιχείρημα ήτο λίγο ασθενές =)
Στο πνέυμα τώρα της μεσημβρινής ζώνης (το fascination με την Carly εκεί παραπέμπει ούτως ή άλλως), σήμερα μάθαμε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην έξωση της Fiorina έπαιξε μια άλλη σιδηρά κυρία της HP. Την ίδια ώρα φημολογείται ότι στην κούρσα της διαδοχής δεν προηγείται κάποιος low-profile ‘εργάτης’, αλλά ο Μιχάλης ο Καπέλλας! The incestuous world of hi-tech execs…
Κι ένα άρθρο του SiliconBeat σχετικά με το ρόλο της DB στην υπόθεση (δεν πρόλαβα να το διαβάσω).
Πέρα από το… “πνεύμα της μεσημβρινής ζώνης”, η ουσία είναι, κατά τη γνώμη μου, τα γεγονότα (σε τι άλλο θα μπορούσε ν’ αναφερθεί ο Δρ. Σποκ άλλωστε, ε Γιώργο; 🙂 ). Και αυτά είναι:
– Σπανίως τέτοιου είδους κινήσεις (M&A) δημιουργούν περισσότερη αξία από όση καταστρέφουν.
– Στην συγκεκριμένη περίπτωση της HP δεν βλέπω, προσωπικώς, ποια είναι η στρατηγική της. Αδιαμφισβήτητα έχει δυνατό brand, αλλά από στρατηγική; Πώς διαφοροποιείται η HP στον τόσο ανταγωνιστικό χώρο της Hi-Tech; Dell σημαίνει low-cost strategy. IBM σημαίνει differentiation strategy με upmarket focus καθώς και IT services. HP όμως; Πρωτοκαθεδρία στους εκτυπωτές και “λίγο απ’ όλα” στα υπόλοιπα. Το “λίγο απ’ όλα”, ωστόσο, δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.
-Το printing division της HP ουσιαστικά καλύπτει τις ζημιές της υπόλοιπης εταιρείας αυτήν την στιγμή. Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη στρατηγική τότε τα divestments δεν θ’ αργήσουν να έρθουν μάλλον.
Φίλτατε Τάσο, η κινεζική Lenovo αγόρασε πριν λίγους μήνες το τμήμα Η/Υ της IBM. Η εξαγορά μάλλον πρόκειται να εγκριθεί παρά τις πατριωτικές αντιδράσεις λίγων ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών και μέλων του κογκρέσου.
Ναι, το ξέρω για τη Lenovo, γι’αυτό και δε μέτρησα την ΙΒΜ στους αμερικανούς κατασκευαστές εν έτει 2005.