Η νομοπαρασκευή των διαρροών


Ο neTpen για τις νέες διαρροές περί επικείμενου μπλογκονόμου:

Δεν γίνεται να δοθεί η δυνατότητα άρσης τού απορρήτου χωρίς να αλλάξει ο χαρακτηρισμός τής συκοφαντικής δυσφήμισης ή χωρίς να περιληφθεί ρητώς στα εγκλήματα που το επιτρέπουν… Αυτό με τη δυνατότητα οποιουδήποτε να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλπ είναι ανέφικτο χωρίς το παραπάνω. Το δημοσίευμα πάσχει από αντιφάσεις, φοβάμαι.

Εκτός, ίσως, αν επικρατήσει η περίεργη ανάγνωση Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία το ιστολογείν δεν τεκμηριώνει δικαίωμα απορρήτου. Ο Β. δεν έχει μέχρι σήμερα εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε όταν έγραφε

Η διαφορά ανάμεσα στην αποστολή π.χ. ενός email και στην ανάρτηση ενός σχολίου σε blog, είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα του Διαδικτύου.

Ο neTpen γράφει και για τη συνωμοσιολογία, που ανθεί χάρη και στις νομοπαρασκευαστικές πρακτικές της κυβέρνησης:

Ο ρόλος των blogs είναι σημαντικός, θα είναι σημαντικός, αλλά μη θεωρούμε δα εαυτούς και “αντάρτες”, με αποτελεσματικότητα μάλιστα τέτοια που να δημιουργεί παθιασμένους κρατικούς εχθρούς! Νομίζω ότι τέτοια αυταρέσκεια (με το συμπάθειο) δεν δικαιολογείται.. Περισσότερο φοβάμαι την προχειρότητα και την άγνοιά τους παρά τη διάθεσή τους να μας φιμώσουν συλλήβδην.

Ακόμα πιο ανησυχητικά μου φαίνονται τα στεγανά που μοιάζουν να κρατούν την τεκμηριωμένη διαφωνία έξω από τη νομοθετική διαδικασία. Δεν μπορώ, δηλαδή, να φανταστώ ότι οι ιδιοκτήτες ίντερνετ καφέ έπαιζαν minesweeper όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερνε στη Βουλή τον αλήστου μνήμης νόμο για τα ‘φρουτάκια’ [pdf].