Rush’s sigh of relief: το τέλος της μάχης για το χρίσμα των Δημοκρατικών


Αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό,* οι Δημοκρατικοί έχουν από προχτές Τετάρτη τον υποψήφιό τους. Ο Ομπάμα δεν χρειάστηκε καν να κάνει το μεγάλο χτύπημα στην Ιντιάνα, που σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη εκείνη τη σκουρωπή νύχτα της Μεγάλης Τρίτης θα ήταν απαραίτητο για να βουλιάξει οριστικά την αντίπαλό του. Πέτυχε κάτι τελικά σημαντικότερο. Κέρδισε καθαρά το παιχνίδι των προσδοκιών που, μετά τη “μεγάλη” νίκη της Χίλαρι στην Πενσυλβάνια, τη — διαβρωτική της εικόνας του Ομπάμα — επιστροφή του Τζερεμάια Ράιτ στην επικαιρότητα και τα τελευταία ευρήματα των δημοσκόπων, είχε μετατοπίσει τα γκολποστ υπέρ του. Όταν οι περισσότεροι προβλέπουν την κατάρρευσή σου, όταν η επιχειρηματολογία του αντιπάλου σου ποντάρει, ουσιαστικά, σε μια τέτοια κατάρρευση, το par for the course γίνεται θρίαμβος.

Τα πρόσφατα απανωτά χτυπήματα του news cycle μάλλον βοήθησαν παρά έβλαψαν τον Ομπάμα, αλλάζοντας αυτό ακριβώς το παιχνίδι των προσδοκιών. Όπως έχει πολλάκις φανεί στον φετινό προκριματικό, οι λογής-λογής ‘γκάφες’, που ο θρύλος θέλει να φτιάχνουν και να γκρεμίζουν καμπάνιες, στην πραγματικότητα αλλάζουν ελάχιστα τις παγιωμένες πλέον δημογραφικές συμμαχίες των υποψηφίων. Οι εντυπωσιακά ακριβείς προβλέψεις του μπλόγκερ poblano, ενός ερασιτέχνη(;) election junky που αδιαφορεί για το news cycle και τη μαύρη τέχνη της ερμηνείας δημοσκοπήσεων και κάνει αναλυτικούς υπολογισμούς βάσει ιστορικών εκλογικών δεδομένων και δημογραφικών, μας ξαναθύμισαν ότι η τηλεδημοκρατία είναι ένας εξαιρετικά νευρικός τιμονιέρης. Το σύμπλεγμα δημοσκόπων-τηλεειδικών είδε (κατασκέυασε;) κακά νέα και δημιούργησε την αφήγηση της πιθανής/προσδοκώμενης (δημογραφικής) κατάρρευσης Ομπάμα. Όταν οι κάλπες ακύρωσαν αυτή την αφήγηση, έσβησαν και τις τελευταίες ελπίδες της Χίλαρι για ανατροπή.

Είμαστε λοιπόν πολύ κοντά στο endgame. Είναι σχεδόν προφανές ότι αυτές τις μέρες γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ DNC, καμπάνιας Ομπάμα και καμπάνιας Κλίντον. Και το πιθανότερο είναι ότι όλα τα μέρη συζητούν στη βάση κοινών παραδοχών. Της εξής μίας, δηλαδή: ο Ομπάμα θα είναι ο υποψήφιος. Το ερώτημα είναι πότε και υπό ποιές συνθήκες η Χίλαρι θα ανακοινώσει το τέλος της προεδρικής της καμπάνιας και ποιό ρόλο θα έχει στη συνέχεια.

Το πότε είναι εύκολο: στις 20 Μαΐου. Αν φύγει νωρίτερα, ο Ομπάμα θα αναγκαστεί να υποστεί τη μελανιά δύο βαριών ηττών (σε Δ. Βιρτζίνια [13/5] και Κεντάκι [20/5]) από αντίπαλο που έχει αποσυρθεί. Έτρεχε μόνος και τερμάτισε δεύτερος, θα πουν χαιρέκακα οι σπίνστερς των ρεπουμπλικάνων. Αν όμως η Χίλαρι παραμένει στην κούρσα το βράδι της 20ης Μαΐου, ο Ομπάμα θα μπορεί να πανηγυρίσει την τελευταία μεγάλη νίκη της καμπάνιας του, στο Όρεγκον, και την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας σε εκλεγμένους delegates. Το σενάριο λέει ότι ο Ομπάμα δίνει ομιλία στέψης στο Πόρτλαντ, την ώρα που η Χίλαρι του στέλνει τα συγχαρητήρια, τις ευχές και τη δέσμευσή της να πολεμήσει στο πλευρό του — από τη καρδιά της δικής της δημογραφικής συμμαχίας, τη Λούιβιλ.

Εκεί που το πράγμα φαίνεται να κολλάει ακόμα είναι στα ανταλλάγματα. Η Χίλαρι φέρεται να διεκδικεί την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του χρέους της πτωχευμένης της καμπάνιας από την υγιή εκστρατεία Ομπάμα. Είναι κάτι γενικά συνηθισμένο σε προκριματικούς, αλλά αυτός δεν είναι συνηθισμένος προκριματικός. Δεν είναι μόνο η κακοπιστία μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Είναι και ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί με τα παραδοσιακά μέσα, οπότε ίσως χρειαστεί ένα ιδιότυπο (online) unity fundraiser. Εκεί μάλλον τσινάει ο Ομπάμα, γι’ αυτό και βλέπετε τη Χίλαρι να πιέζει για την αποδοχή των εκλεκτορικών αντιπροσωπειών της Φλόριντα και του Μίσιγκαν,** απειλώντας να καθυστερήσει την επίσημη στέψη του Ομπάμα. Αλλά δεν την παίρνει να το παρατραβήξει μ’ αυτό το θέμα, γιατί από ένα σημείο και μετά η θέση της στο κόμμα θα γίνει πολύ δύσκολη. Αφήστε που ο Ομπάμα μπορεί να της κλείσει το στόμα προτείνοντας διπλό revote — κάτι που η Χίλαρι δύσκολα θα δεχτεί, αφού δεν έχει λεφτά για προεκλογική εκστρατεία. Νομίζω ότι τελικά θα τα βρουν εντός των ημερών, η Χίλαρι θα αποσυρθεί γύρω στις 20/5 και θα γίνει (φαινομενικά, τουλάχιστον) model Democrat από τότε μέχρι το Νοέμβριο.

Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: ο πόλεμος χαρακωμάτων έχει τελειώσει. Η Χίλαρη δε θα κάνει καριέρα στο συντηρητικό talk radio. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της τον τελευταίο καιρό, ανήκει στο reality-based community και έχει πολλές γέφυρες να ξαναχτίσει.

* Να εμφανιστεί, ας πούμε, στα YouTubes ερασιτεχνικό βιντεάκι με έναν ψιλόλιγνο μιγά που κακοποιεί εξάχρονα αγοράκια, διαβάζοντάς τους NY Times σε σπηλιά στο ΒΑ Πακιστάν.

** Με ένα κλασικά γελοίο επιχείρημα – μένει στην κούρσα για να λύσει ένα πρόβλημα που λύνεται αυτόματα με την αποχώρησή της. 6 σχόλια


1
Από: buzz

Rush’s sigh of relief: το τέλος της μάχης για το χρίσμα των Δημοκρατικών (Yorgos / RT)…

“Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: ο πόλεμος χαρακωμάτων έχει τελειώσει. Η Χίλαρη δε θα κάνει καριέρα στο συντηρητικό talk radio. Πα…

9 May, 2008 στις 8:58 pm
2
Από: maikwl

Τι να πω… εύχομαι το σενάριο να γίνει πραγματικότητα. Περίμενα μεγαλύτερο responsiveness από τους Superdels – ελπίζω μέχρι την Τρίτη να αποφασίσουν περισσότεριο. Ο αντίλογος (που φυσικά μειοψηφεί βρίσκεται εδώ.

Παρεπιπτώντος, με εκπλήσει η εστίασή σου στα fundamentals για τα primaries. Παρομοίως, έγραψε και ο Krugman σήμερα για τα fundamentals σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ξέρεις πως είμαι fan του μοντέλου Hibbs – κυρίως λόγο της αγάπης μου στην εφαρμοσμένη οικονομετρία 🙂 – αν και έχω επιφυλλάξεις, όπως και εσύ, για την ιδιαιτερότητα της προβλεπόμενης αναμέτρησης. Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, η επιτυχία των προβλέψεων των fundamentals για τα primaries μπορεί να οφείλεται κυρίως στον παράγοντα τύχης. Αν δεν δω το ίδιο μοντέλο (και ίδιο specification) εφαρμοσμένο με παρόμοια επίπεδα επιτυχίας στα προηγούμενα primaries (καθώς και στα επερχόμενα) δεν πείθομαι για την αξία του – ή έστω την προστιθέμενη αξία του σε σχέση με τα polls. Ζήτω ο Zogby!

9 May, 2008 στις 9:29 pm
3
Από: MadNihilist

Η Χίλλαρη μάλλον σχεδιάζει να πάει για Ιούνιο (αρχικά!) ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα της δώσει πάτημα να συνεχίσει μέχρι το Convention. Μια ευνοϊκή ρύθμιση πχ για το Μίσιγκαν και την Φλόριντα, τρεις άνετες νίκες και αρκετοί αναποφάσιστοι Super Delegates. Τα λεφτά για να συνεχίσει είναι σχετικά λίγα. Οι πολιτείες είναι μικρές και οι ανάγκες για διαφημίσεις περιορισμένες. Έχει εξ άλλου περιθώρια να δανείσει την καμπάνια της άλλα 8.5 εκ. (θα της έχουν μείνει βέβαια οι απλήρωτοι λογιαριασμοί –περίπου 10 εκ — τους οποίους θα φεσώσει στο κόμμα, ούτως ή άλλως.)

Δεν είναι εναθρρυντικό το ότι ο Ομπάμα δυσκολεύεται να ξεπεράσει την Χίλλαρη σε Super Delegates. Και κάθε μέρα που περνάει θα της δίνεται η ευκαιρία να το σπινάρει αυτό όλο και περισσότερο. Στο msnbc εκφράστηκαν κάποιοι φόβοι για το ότι τελικά το χάσμα μέσα στο δημοκρατικό κόμμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από όσο νομίσαμε και αρκετοί λευκοί SD από τα bitterlands μπορεί να έχουν αγοράσει το παραμύθι του elitism (μεταξύ μας, εξαιρετικό κάλυμα για ένα λανθάνοντα ρατσισμό που δύσκολα όμως κρύβεται) και να έχουν μουλαρώσει.

Δεν έχω σοβαρές αμφιβολίες για το ότι τελικά θα πάρει ο Ομπάμα το χρίσμα αλλά φοβάμαι ότι πέντε ακόμα εβδομάδες με την Χίλλαρη θα παγειώσουν στην κοινή γνώμη μια καρικατούρα του Ομπάμα (black, foreign, elitist, pro-Palestinian κλπ κλπ) και ο McCain θα έχει πολύ λίγη δουλειά μετά από αυτό.

[Το βιντεάκι με τον Bruno Ganz as Hillary ας μην το λινκάρω καλύτερα να μην το γρουσουζέψω, αν και ακόμα γελάω.]

9 May, 2008 στις 10:20 pm
4
Από: tassos

όλα θα είχαν λυθεί αν φορούσε στο πέτο τη &^@%*@* την κονκάρδα: http://tinyurl.com/5266ab

ακόμη κι ένα τατού με την αστερόεσσα θα μας είχε γλιτώσει από αυτό το neverending campaign 🙂

12 May, 2008 στις 8:39 pm
5
Από: Kostis

Τι γίνεται δε θα έχει λάιβ-μπλογκ σήμερα;

13 May, 2008 στις 7:11 pm
6
Από: yorgos

Θα έχει. Δεν μπορώ να αντισταθώ στο ανθρωπολογικό απήλ της σημερινής βραδιάς =)

13 May, 2008 στις 9:05 pm