Κόλαφος (Μέρος Πρώτον)


peau

Γύρισα προχτές βράδι στο Κλάκσβικ, εξουθενωμένη, εμπύρετη, με το αίμα τίνγκα στη ντοπαμίνη και τη σιχτιρίνη. Και είδα την κοσμογονία στο μπλογκ. Χαίρομαι που ο τιμητικός τίτλος “ηλεκτρικό μυρμήγκι” αντεκαταστάθη με το “κοντριμπιτέρ.” Θα δείχνει πιο ωραίο στη μπίζνες καρντ μου.
Δε με εκφράζει όμως καθόλου το ντιζάιν της σελίδος. Σα μπροσούρα αντιπροσωπείας ιατρικών μηχανημάτων σχεδιασμένη από ντιτζέη γαμήλιων τελετών ένα πράμα. Ασφυκτιώ. Θέλω χρώματα παστέλ, θέλω γραμματοσειρά γκαραμόν!

Έχω κι άλλο μπεφ, σημειολογικό. Από την αρχή είχα ξινίσει με το όνομα αυτού του μπλογκ. Όχι γιατί η επιλογή το έστειλε κατ’ευθείαν στον πάτο των περισσότερων μπλογκρόλ*, αλλά για το πτωχό κονοτασιόν. Και σα να μην έφτανε το όνομα, ο αρτίστ φατάλ μου κότσαρε και τη μαγνητοταινία – μη μείνει ο ξέμπαρκος κυβερνοναύτης με την αμφιβολία για το πού προσήραξε: στη δικτυακή νήσο της ντεριβατίβας, τον παράδεισο της ανακυκλώσεως. Εκεί όπου όλα πάνε να θαφτούν μα ως δια μαγείας σερβίρονται για μια τελευταία φορά.

Θα το αφήσω δια την επαύριο το δεύτερο μέρος του κολάφου – το περί αγάμων ταινιοκριτικών -, γιατί μόλις πάω να το γράψω, τσιτώνει το δεξί το φρύδι σαν της Μαρίας του Φριτζ Λανγκ και το δάχτυλο πάει κατ’ευθείαν στο ΚΑΠΣ ΛΟΚ. Είναι που είναι αμφιβόλου η αισθητική του μπλογκ, μην το αποκάνω με παραλήρημα σε κεφαλαία και γίνει σαν και τούτου δω.

* Ένα κάρο έξυπνοι μπλόγκερς, ένας σας δεν έχει σκεφτεί να βαπτίσει το μάγκνουμ όπους του “αβασάνιστα” ή “αβαβά”! Δε θα σας πήγαινε σάματις;

***

Μόνη μου χαρά αυτές τις μέρες, όπως και των περισσοτέρων Φαρογιωτών (ξεδιάντροπος, απολαυστικός κομπλεξισμός, ούνα φάτσα ούνα ράτσα είμαστε με δαύτους) ο θρίαμβος της εθνικής μας επί της Δανιμαρκίας. Το πανηγύρι στήθηκε στου Φογκ και συνεχίστηκε μέχρι πρωίας (καθαρά ωρολογιακή σύμβασις) στην κεντρική πλατεία της Κλακσβίκης.

Μετά το γενναίο τσαλαπάτημα που είχα υποστεί στο Καλιμάρμαρο τον περασμένο Ιούλιο (είχα πάει για να ακούσω τον αρχιεπίσκοπο) είχα πει ότι δε θα ξανασχολούμην με τα ποδόσφαιρα. Διάλεξα όμως λάθος μέρα να πάω στου Φογκ για κοζερί και μοιραία κατήλθα και πάλι στο κατηραμένο έρεβος του οπαδισμού. Τυφλωμένη απ’το πάθος – και ζαλισμένη απ’ το πατσουλί της παρακαθημένης Λέιλα – έφτασα να φωνάζω μέχρι και το εθνικιστικό το σύνθημα με τον τσολιά. Η Χέλγκα Μπράουερ, η τσαρίνα των ξένων γλωσσών του Μπορντόι, ψάχνει τώρα στα λεξικά της παλαιάς Φαρογιωτικής λέξη που να ακούγεται σαν την τσαπού. Ήταν κι αυτή μια μικρή νίκη για τον ελληνισμό – και την Ορθοδοξία…

***

Για να μη μου λέτε ότι έχω αμελήσει τα καθήκοντα του “διλέπτου”, έχω και μια πρόταση για τους φίλους και τις φίλες της απέναντι όχθης και δη τους κατοικοεδρεύοντες περί τον κόλπο του Αγίου Φραγκίσκου. Ο εκλεκτός – και ελαφρώς ντερανζέ – φίλος Ντανιέλ Ρομπί (αχ οι μέρες του Μονρεάλ!), μου ορμήνεψε ότι η νέα του ταινία παίζεται αυτές τις μέρες στο φεστιβάλ ανεξάρτητου σινεμά της πόλης σας. Τιτλοφορείται “La peau blanche” και είναι μια ελεγεία στον κλειστοφοβικό, βισεράλ κόσμο του Κρόνενμπεργκ, με ολίγο από Ζορζ Ρομερό. Νελαμανκεπά!3 σχόλια


1
Από: Yorgos

Δήμητρα, αν αυτό δεν είναι έγκζιτ στράτετζι, χρειάζεσαι επειγόντως τσαρμ σκουλ. Ελπίζω να έχει περισσέψει λίγο βιτριόλι και για τους ταινιοκριτικούς =)

13 February, 2005 στις 11:31 am
2
Από: kukuzelis

Χωρίς καμιά πρόθεση να ανακατευτώ στα οικογενειακά σας, παρατηρώ ότι το ψύχραιμο ντιζάιν συγκρούεται με το ύφος της Δήμητρας δημιουργώντας εντάσεις που τις βρίσκω αντερεσάντ. Τι χρείαν έχομε χρωμάτων όταν όλα βρίσκονται στο κείμενο; Προς τι η εικονογράφηση; Προς τι ο εικαστικός ψυχολογισμός; Ως προς τον τίτλο τώρα : το περιεχόμενο του μπλόγκ ήταν για μένα μια μικρή έκπληξη. (παρεμπιπτόντως πολύ καλό όνομα θα ήταν το Ααβόρα-όνομα παλαιού κινηματογράφου των Αθηνών). Θενκ γιου βέρυ

ματς.

14 February, 2005 στις 5:51 am
3
Από: s.k.

Άχ Δήμητρα παθιάρα εσείς γυναίκα! Μα πώς κάνετε blogo-συγκατοίκηση με αυτόν τον Yorgo τον “pretentious”? Πώς σας κατάφερε… ακόμα να το χωνέψω. Που λέτε, λατρεμένη#0, πήγα και το είδα αυτό το ‘Λευκό Δέρμα’ παρασκευόβραδο σε μια decadent γειτονιά, με δύο ετερόκλητους τύπους, ο ένας ήταν frisky, ο άλλος ήταν “σουπιά” και’γώ wayward as usual. Ευτυχώς που το ανθρώπινο μείγμα ήταν εκρηκτικό αλλιώς η βραδιά θα ήταν πληκτική γιατί η ταινία απλά sucked (σαν τα τελευταία mail στον καφενέ ένα πράγμα). Μόνο highlight η αντροτραγανίστρα –literally- Μαρκίζ… φεύ, ο ρόλος της δεν ήταν αρκετός για να δικαιολογήσει τον όρο sexy που κότσαραν στην ταινία.
Anyway, να πείτε της φιλενάδας σας της Λέιλα να σταματήσει επιτέλους να φορά πατσουλί και να το γυρίσει σε “simple, subtle, singular scents” από τη fragrance library DEMETER(!), με μυρωδιές όπως Holy Water, Funeral Home και Laundromat δεν μπορεί , και να θέλει, να κάνει faux pas.

14 February, 2005 στις 9:17 am