Η χοντρή κυρία μαδάει τη μαργαρίτα στα καμαρίνια




 
Απόψε τελειώνουν οι προκριματικοί με τις εκλογές σε Ν. Ντακότα και Μοντάνα και το σασπένς είναι αρκετό για να δικαιολογήσει άλλο ένα γενναίο ξενύχτι. Η εικόνα έχει περίπου ως εξής:

Οι Ντεμς έκλεισαν (μέχρι νεωτέρας) το θέμα Μίσιγκαν-Φλόριντα, σε μια θυελλώδη (και ατυχώς αλαϊβμπλόγκιστη) συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο. Και το έκλεισαν με τρόπο που άφησε τους πάντες ικανοποιημένους: τον Ομπάμα γιατί επιβεβαιώθηκε ότι είναι το αφεντικό του κόμματος, γιατί τα γκολπόστ του χρίσματος, που έπαιζαν μεταξύ 2.026 και 2.210 εκλεκτόρων, τοποθετήθηκαν τελικά στους 2.117, και γιατί φάνηκε ενωτικός με τις παραχωρήσεις που έκανε. Τη Χίλαρι γιατί ο ακάματος αγώνας της για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων απανταχού της γης δικαιώθηκε εν μέρει και γιατί της έμεινε κι ένας λόγος να συνεχίσει να γκρινιάζει – αν το επιθυμεί. (περισσότερα για τη λύση εδώ).

Την επομένη, η φίλη μας κατήγαγε περιφανή νίκη ιν δι γκρέητ στέητ οβ Πουέρτο Ρίκο (τι στέητ, τι τέριτόρι… αν μας ψηφίζουν μετράνε). Αλλά αν οι 40 μονάδες της διαφοράς ήταν απροσδόκητα πολλές, οι μόλις 384.000 ψηφίσαντες δεν της επέτρεψαν ιδιαίτερους λεονταρισμούς για καθαρή νίκη στη λαϊκή ψήφο (επιφανείς χιλαρίστας ήλπιζαν σε συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων – φευ).

Και μόλις ξημέρωσε Δευτέρα μπήκαν πάλι σε λειτουργία τα concessiόμετρα. Η κουστωδία Κλίντον επέστρεψε από το Σαν Χουάν χωρίς μια στάση – έστω για το γαμώτο – σε Ντακότα και Μοντάνα, στελέχη της καμπάνιας ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και η αποψινή ομιλία της Χίλαρης σε φίλους, δωρητές και αγριεμένες κυρίες του upstate θα γίνει όχι από κάποιο εκλογικό battleground, αλλά από το πολιτικό της σπίτι, τη Νέα Υόρκη. Ό,τι κι αν λέει ο σπινταρισμένος Τέρι Μακόλιφ, αυτές είναι ενδείξεις μιας καμπάνιας στα τελευταία της. Καμιά έκπληξη λοιπόν που έχουν φουντώσει οι φήμες ότι η χοντρή κυρία θα τραγουδήσει απόψε. Είναι το σενάριο που είχα προβλέψει για την 20η Μαΐου: ο Ομπάμα θριαμβεύει, η Χίλαρι ανακοινώνει το τέλος της καμπάνιας της και καλεί τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν το νέο υποψήφιο.

Υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν να αμφιβάλλω λίγο:

α) Παρά το ευρύ consensus (στο οποίο συμμετέχει και η καμπάνια Κλίντον), δεν είναι βέβαιο ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει και τις δύο αποψινές αναμετρήσεις. Η μοναδική πρόσφατη δημοσκόπηση σρις δύο πολιτείες, από την χαμηλής αξιοπιστίας ARG, έδειξε τέρατα: +4 ο Ομπάμα στη Μοντάνα, +26 η Χίλαρι στη Ν. Ντακότα! Με τους περισσότερους δημοσκόπους να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο Νοέμβριο και να αποφεύγουν τα τηλεφωνήματα προς τα γενικώς αδιάφορα plains states, δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη. Αν η ARG επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα συνιστά ανατροπή των παγιωμένων δημογραφικών/regional προσδοκιών (άσχετα αν αυτά θα είναι τα πρώτα primaries που γίνονται στα Plains – οι άνετες νίκες Ομπάμα σε κείνη τη γειτονιά ήταν όλες σε caucuses), θα χαλάσει το πάρτι του Ομπάμα, και θα δώσει στη Χίλαρι έναν ακόμα λόγο να επιμείνει. [upd: το μοντέλο του poblano (πλέον Nate Silver) προβλέπει +18 Ομπάμα στη Μοντάνα και +5 Ομπάμα στη Ντακότα – the stuff reputations are made of]

β) Είναι μάλλον απίθανο να αποσυρθεί η Χίλαρι αν ο Ομπάμα δεν έχει ήδη πιάσει το μαγικό 2.117 στο τέλος της βραδιάς. Αυτή τη στιγμή είναι στο -39.5. Ντακότα-Μοντάνα μαζί δύσκολα θα του δώσουν πάνω από 20 εκλέκτορες. Χρειάζεται λοιπόν να έχει 20-25 superdelegates στο τσεπάκι, και μάλιστα έτοιμους να κάνουν declare μόλις κλείσουν οι κάλπες (ή πριν πάει για ύπνο ο Γουλφ Μπλίτσερ τέλος πάντων). Ακούγονται διάφορα για μαζικά endorsements από γερουσιαστές και αντιπροσώπους ακόμα και απόψε το βράδι, υπάρχει και ισχυρό κίνητρο για τέτοιου είδους κινήσεις στο παραπέντε (“μίστερ πρέζιντεντ, εγώ που σας έδωσα το χρίσμα το βράδι των εκλογών…”), αλλά κρατάω μικρό καλάθι.

Safest bet μου φαίνεται το εξής σενάριο: η Χίλαρι κάνει απόψε μια τελευταία προσπάθεια να φέρει τους superdelegates με το μέρος της, καμουφλαρισμένη ως ενωτική ομιλία εορταστική της ιστορικής της καμπάνιας (“από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ τελειώνουμε / οι Αμερικανοί ψήφισαν, ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές εκλογές που δυνάμωσαν το κόμμα / εγώ πήρα τη λαϊκή ψήφο και σας ευχαριστώ, ο Μπαράκ τους εκλέκτορες / εγώ είμαι πιο εκλέξιμη / περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το κόμμα και την επομένη θα είμαστε όλοι ενωμένοι εναντίον του GOP”). Ο Ομπάμα μια ακόμα διακριτικά εορταστική τύπου Όρεγκον. Και την Τετάρτη θα έχει τους superdelegates που χρειάζεται για να πάρει το χρίσμα. Αν τα βρουν με τη Χίλαρη θα πάρει και το endorsement της αυτή την εβδομάδα. Για σόου ενότητας υπάρχει χρόνος.

Ραντεβού το βραδάκι για το τελευταίο λάιβμπλογκ της σεζόν. Οι (τελευταίες) κάλπες στη Ν. Ντακότα κλείνουν στις 4πμ Ελλάδας. Στη Μοντάνα κλείνουν στις 5.

[upd 1:25πμ]: Όλα δείχνουν ότι ο Ομπάμα θα πιάσει σήμερα το μαγικό αριθμό. Το CNN του δίνει 2.006 εκλέκτορες αυτή την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και με δύο ήττες σήμερα θα φτάσει τους 2.118. Το AP επιβεβαιώνει, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοί είναι αυτοί οι 27 superdelegates που έκαναν declare σήμερα. Νωρίτερα, το AP, επικαλούμενο πηγές μέσα στην καμπάνια Κλίντον, έγραφε ότι η Χίλαρη θα ανακοινώσει απόψε κιόλας το τέλος της καμπάνιας της. Ο Μακόλιφ διέψευσε γρήγορα, αλλά με την — άκυρη πλέον — προϋπόθεση ότι ο Ομπάμα δε θα έχει φτάσει τους 2.118. Την ίδια ώρα, ranking χιλαρίστες διέρρεαν επιθυμία της για το VP slot. Καταιγίδα εξελίξεων. Το μόνο που μένει είναι η πρόβλεψη του μάικωλ για τη Ν. Ντακότα.



6 σχόλια


1
Από: maiikwl

Party!!! Party!!!

3 June, 2008 στις 9:15 pm
2
Από: lazopolis

Άσχετη ερώτηση, αλλά με τρώει καιρό τώρα: ποιός είναι ο μισός ντελεγκέιτ όταν λέμε -39.5; Παίζουν εκλέκτορες με κλασματικό φορτίο;

3 June, 2008 στις 9:38 pm
3
Από: maiikwl

Γνωρίζω πως υπάρχουν Super Ds με μισή ψήφο – π.χ. οι τιμωριμένοι της Φλόριντα και του Μίσιγκαν… δεν πιστεύω πως υπάρχει κανείς με 1/4 ή 3/4 ή κάτι άλλο ενδιάμεσο…

3 June, 2008 στις 10:01 pm
4

[…] Δεν ξέρω αν ήταν πως είμασταν όλοι μαζεμένοι και ενθουσιασμένοι στο λάιβμπλογκ, αλλά ο λόγος της Χίλλαρυ μου φάνηκε πολύ πιο θετικός απ’ ό,τι φάνηκε σε άλλους. […]

4 June, 2008 στις 7:55 pm
5
Από: Kostis

Ναι οι “μισοί” αρχίσαν πριν από λίγες μέρες, όταν αποφασίσθηκε τι θα γίνει με Μίσιγκαν και Φλόριντα.

5 June, 2008 στις 1:23 am
6
Από: Yorgos

Όχι ακριβώς. Νομίζω ότι “μισούς” εκλέκτορες έχουν εξ’ ορισμού κάποια territories (π.χ. Γκουάμ, Παρθένες Νήσοι) και οι Dems Abroad.

5 June, 2008 στις 2:10 am