iPhone 3G in the Greece


Αυτά πρέπει να είναι τα πιο εξωφρενικά plans στον κόσμο. Ούτε ένα δεν έχει unlimited data και για να πάρεις την συσκευή στην -- υποτίθεται -- globally mandated τιμή της Apple (<$200 για τα 8GB), πρέπει να πληρώσεις €90 πάγιο. Δείτε τα αντίστοιχα προγράμματα της O2 στην Βρετανία να γελάσετε. Ή να πιάσετε τα petitions. -y 


 

11 σχόλια


1
Από: FamousWhenDead

Έχεις δίκιο για τα data plans αλλά αν δεν κάνω λάθος η Vodafone Hellas δίνει το iphone με 1 χρόνο συμβόλαιο στην Ελλάδα ενώ στο εξωτερικό είναι συνήθως 2 χρόνια ή 18 μήνες…

22 August, 2008 στις 3:18 pm
2
Από: λ:ηρ

Το unlimited δεν συμβαδίζει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Γι αυτό και δεν έχουμε και εστιατόρια τύπου all-you-can-eat 🙂

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη ενός unlimited data plan. Αυτό θα έρθει αν υπάρξει η ζήτηση. Πρόβλημα παραμένει, κατά τη γνώμη μου, η έλλειψη ελληνικού πληκτρολογίου. Εκτός αν η Vodafone έχει κάνει δικό της update στο firmware του 3G.

Διότι στο δικό μου ακόμη δεν βλέπω Ελληνικό πληκτρολόγιο. Κι ενώ διαβάζω μια χαρά τα Ελληνικά emails, οι απαντήσεις μου είναι γραμμένες σε Greeklish.

Κι έπειτα από ένα μήνα με το 3G δυστυχώς παραδέχομαι πως η συσκευή είναι απογοητευτική. Το concept είναι εξαιρετικό αλλά το τηλέφωνο έχει μακρύ δρόμο μπροστά του.

Είναι αργό. Για παράδειγμα, το address book όταν το ανοίγω κάνει 2-4 δευτερόλεπτα να μου δείξει τον κατάλογο και θέλει άλλα 2-3 δευτερόλεπτα μέχρι να ετοιμαστεί για να δεχτεί gestures. Έχω 386 contacts μονο στο ευρετήριο.

Το λογισμικό δεν υποστηρίζει ακόμη cut and paste. Που σημαίνει πως το hexadesimal key που μου στέλνει κάποιος για να αποκτήσω πρόσβαση σε κάποιο κλειστό wifi πρέπει να το αντιγράψω σε χαρτί και μετά να το πληκτρολογήσω στο iphone. Έλεος!

Το computer interface του iPhone είναι σε εμβρυακή κατάσταση, ανύπαρκτο θα έλεγα. Δεν μπορείς να κάνεις housekeeping δηλαδή μέσα από τον υπολογιστή σου. Για παράδειγμα: το iPhone σου επιτρέπει να μετακινείς τα εικονίδια των εφαρμογών στην οθόνη και αν θέλεις να τα τοποθετείς σε άλλες virtual οθόνες. Αυτό μπορείς να το κάνεις με ένα εικονίδιο μόνο και δεν μπορείς να διαλέξεις 4-5 μαζί αν θέλεις. Ένα housekeeping interface στον υπολογιστή όμως θα μπορούσε να το κάνει αυτό εύκολα και γρήγορα.

Δεν μπορείς να εισάγεις στοιχεία από τον υπολογιστή στο iphone εκτός από address book, και iCal. Δηλαδή αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα note πρέπει να το συντάξεις στο iPhone. Δεν μπορείς να το συντάξεις στον υπολογιστή σου και να το συγχρονίσεις με το τηλέφωνο.

Η λειτουργία του iCal σε συνδυασμό με το iPhone και το mobile me ήταν και παραμένει προβληματική — γι αυτό κι η Apple μέχρι τώρα έχει δώσει 90 μέρες δωρεάν παράταση στις συνδρομές του mobile me.

Η φωτογραφική μηχανή είναι αργή, τόσο οπτικώς όσο και λογισμικώς. Δηλαδή έχει μικρό διάφραγμα (μεγάλο f/stop) κι επιπλέον αργεί να φορτώσει και να φωτογραφήσει. Όσο για εστίαση… soft hyperfocal plane focusing του κερατά.

Η λειτουργία 3G ξελιγώνει την μπαταρία σε ζήτημα ωρών. Έχω αναγκαστεί να κλείσω το 3G και να χρησιμοποιώ το δίκτυο EDGE προκειμένου να μην χρειάζεται να φορτίζω το iphone δυο φορές τη μέρα.

Το hardware interface παραμένει proprietary ενώ θα μπορούσε να είναι ένα απλό mini-USB έτσι ώστε να μην χρειάζεσαι ειδικά καλώδια. Ευτυχώς πάντως είναι συμβατό με τα καλώδια των ipod 2ης και 3ης γενιάς κι έτσι κάτι γίνεται, αν έχεις τέτοια στο σπίτι.

Οι περίφημες εφαρμογές (App Store) είναι μια απογοήτευση, συλλογικά. Πέρα από λίγες καλές οι υπόλοιπες είναι άχρηστα συνοθυλεύματα bits & bytes που ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα της προκοπής.

Η λειτουργικότητα του email είναι περιορισμένη. Δεν μπορείς να σώσεις ένα email ως note για παράδειγμα ούτε μπορείς να κάνεις assign ένα μήνυμα σε κάποιο ημερολογιακό συμβάν.

Το interface με τα Google Docs είναι μισοτελειωμένο. Μπορείς να τα διαβάσεις αλλά δεν μπορείς να γράψεις — εκτός κι αν έχω κάνει κάτι λάθος.

Το iPhone παραμένει αργό ακόμη κι όταν είναι συνδεδεμένο σε ευρυζωνικό wifi. Η ταχύτητα του τηλεφώνου δηλαδή περιορίζεται από τον processor του και όχι από το εύρος ζώνης του δικτύου.

Οι χάρτες είναι αργοί στο φόρτωμα ακόμη και σε wifi περιβάλλον (και πάλι εδώ το πρόβλημα είναι η ταχύτητα του processor και όχι του δικτύου).

Συμπέρασμα: την πάτησα. Ενα blackberry θα ήταν καλύτερο και φτηνότερο. To blackberry θα μου κόστιζε $200 λιγότερο να το αγοράσω ($99 αντί για $299) και θα είχα ένα μηνιαίο πάγιο $60 αντί για $100.

Αλλά το iPhone έχει άλλη χάρη πάντως.

Μου βγήκε λίγο μακρύ το σχόλιο αλλά ετοιμάζω review κι είπα να προσφέρω preview 🙂

22 August, 2008 στις 5:21 pm
3

[…] Ο yorgos προτείνει ένα σοσιαλιστικό petition, εγώ μια φιλελεύθερη αποχή. Οι τιμές είναι εξωφρενικές και όπως θα διαβάσετε στα σχόλια του ποστ, ο λ:ηρ επιβεβαιώνει αυτά που διάβαζα κατά καιρούς εδώ κι εκεί για το 3G. […]

22 August, 2008 στις 6:27 pm
4

Φίλε, ελληνικό πληκτρολόγιο ετοιμάζεται ήδη (το έχει ανακοινώσει η Vodafone, πήγαινε στις ιστοσελίδες της), και σύντομα θα είναι δυνατή η αναβάθμιση.

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά που λένε μερικοί. Το θέλω σαν μικρό notebook PC. Δηλαδή όπου κι αν είμαι να μπορώ να δω το Gmail μου (και να στείλω email βέβαια) και να κάνω webrowsing (αλλά και να γράψω), με WiFi ή όχι. Θέλω το καλύτερο μηχάνημα για Internet και webrowsing. Και μόνο λόγω μεγάλης οθόνης και φοβερού interface το iPhone υπερέχει. Δεν θέλω το καλύτερο τηλέφωνο ή φωτογραφική μηχανή. Θέλω το καλύτερο φορητό μηχάνημα για email και webrowsing. (Είμαι Internet addicted, αλλά, όχι, δεν μπορώ να κουβαλάω το notebook μου (άσε που με το κινητό αν δεν υπάρχει WiFi έχεις 3G).) Και το touch & feel διαστημικό, τι να λέμε τώρα…

(Για τα iPhone applications δεν κατάλαβα τι εννοείς. Εγώ έχω κατεβάσει κάτι gigabytes iPhone applications από τόρεντ τράκερ. (Αλλά δεν έχω ακόη το μηχάνημα.))

22 August, 2008 στις 11:51 pm
5
Από: Lida

@λ:ηρ Το interface με τα Google Docs είναι μισοτελειωμένο. Μπορείς να τα διαβάσεις αλλά δεν μπορείς να γράψεις — εκτός κι αν έχω κάνει κάτι λάθος.

Αυτό ισχύει για όλα τα κινητά όχι μόνο για το iPhone. Για τα υπόλοιπα αν έχω κέφι θα υπάρξει ποστ την επόμενη βδομάδα.

23 August, 2008 στις 8:52 am
6
Από: yorgos

Λοιπόν, κατόπιν ωρίμου σκέψεως νομίζω ότι η σύγκριση με τα προγράμματα της O2 και άλλων παρόχων της εσπερίας δεν είναι τόσο χρήσιμη. Για τα δεδομένα της ελληνικής Voda (και άρα της ελληνικής αγοράς;), τα πάγια του iPhone είναι μάλλον συμπαθητικά. Το Samsung F490v, ας πούμε, με 250′ ομιλίας, 150 sms και μόλις 150ΜΒ data έχει πάγιο €48.50 και η συσκευή είναι στα €327.25. Το iPhone 3G 8, με 250′ voice, 150 sms και 500MB data έχει πάγιο €51.50 με την συσκευή στα €302.72.

Απλώς τα προγράμματα της Vodafone δείχνουν ότι προς το παρόν, το iPhone δεν θα έχει το disruptive effect που είχε σε άλλες χώρες.

Το ελληνικό πληκτρολόγιο είναι sine qua non. Αν δεν το έχεις έτοιμο, δεν κάνεις launch.

23 August, 2008 στις 11:25 am
7
Από: Lida

Αν δεν κάνω λάθος έχει βγει στην Ινδία και την Σιγκαπούρη χωρίς Hindi και Tamil πληκτρολογια, οπότε…

23 August, 2008 στις 12:08 pm
8
Από: λ:ηρ

Γκάλη, το interface δεν είναι και τόσο φοβερό όσο το νομίζεις. Καταρχήν τί interface είναι αυτό που δεν επιτρέπει cut & paste; Θεωρείς δηλαδή την έλλειψη αυτής της λειτουργίας ουσιαστικό προσόν για ένα φοβερό interface;

Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα με το interface είναι το εξής. Το τηλέφωνο έχει ένα επιταχυνσιόμετρο (accelerometer) για να καταλαβαίνει σε τι θέση το κρατάς (πχ landscape v. portrait orientation). Οι περισσότερες εφαρμογές της Apple στο iPhone δεν συνεργάζονται με το επιταχυνσιόμετρο! Πχ, email μόνο σε portrait. Address book μόνο σε portrait. Χάρτες μόνο σε portrait.

Πές, επίσης, πως κάνεις web-browsing σε landscape mode — το iPhone Safari είναι μια από τις λίγες native εφαρμογές στο iPhone που δουλεύουν με το επιταχυνσιόμετρο. Και αφού κάνεις το browsing σου πατάς το κουμπί για να πας στην κεντρική οθόνη. Η οποία θα σου εμφανιστεί σε portrait παρόλο που εσύ είσαι σε προσανατολισμό landscape, αναγκάζοντάς σε να γύρνάς το τηλέφωνο κατά 90 μοίρες κάθε τόσο ανάλογα με τις ορέξεις του.

Είναι φανταστικό interface αυτό;

Είμαι πιστός πελάτης της Apple από το 1985 αλλά όχι τυφλός ούτε φανατικός. Κι αυτό που λέω για το iPhone είναι το εξής: μετά τις πρώτες εντυπώσεις του eye candy που προσφέρει το μηχάνημα, οι επιδόσεις του είναι μάλλον απογοητευτικές, τουλάχιστον σε σύγκριση με το hype που συνειδητά καλλιέργησε η Apple.

23 August, 2008 στις 4:09 pm
9
Από: λ:ηρ

Βγήκε η έκδοση 2.0.2 του iPhone firmware. Δεν περιλαμβάνει ούτε Ελληνικό πληκτρολόγιο ούτε και cut & paste. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει πέρα από το γενικόλογο «bug fixes» που δηλώνει η Apple.

Αν η vodafone λοιπόν έχει ανακοινώσει Ελληνικό πληκτρολόγιο αναρρωτιέμαι αν πρόκειται για κλειστή και τοπική λύση. Κι αν, συνεπώς, θα βιώσουμε με τα Ελληνικά του iPhone τις ίδιες γελοιότητες που τρώγαμε στη μάπα από την Rainbow πριν μπουν natively τα Ελληνικά στο OSX.

23 August, 2008 στις 9:52 pm
10

HTC diamond με διαφορά δεκαετιών εμπειρία και τεχνογνωσίας.. Σιγά μην αγοράσω το πρώτο κινητό που βγάζει η Apple στην ιστορία της….. Πειραματόζωο δε γίνομαι 🙂

24 August, 2008 στις 7:26 pm
11
Από: Yorgos

Ναι, ΟΚ… Για να ισορροπήσει λίγο το θρεντ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα mobile συσκευή που να πλησιάζει τον συνδιασμό user experience – feature set που προσφέρει το iphone. Κάποια από τα παράπονα του λ:ηρ τα έχω κι εγώ, αλλά παραμένουν παράπονα μόνο σε σχέση με το μάρκετινγκ της συσκευής — όχι τον ανταγωνισμό της, που είναι αρκετά πίσω.

Lida: εννοώ “δεν πρέπει να κάνεις”. Χωρίς predictive text, το πληκτρολόγιο του iphone είναι δύσχρηστο.

25 August, 2008 στις 6:58 pm