Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα


Αν είχατε αντέξει να διαβάσετε εκείνα τα ποστ για το ασφαλιστικό τον περασμένο χειμώνα, θα θυμάστε την τσαντίλα μου με τα κλειστά συρτάρια στα οποία φυλάσσονταν εκθέσεις που είχαμε πληρώσει με τους φόρους μας, ή με το εξοργιστικό paywall που έχει σηκώσει το Εθνικό Τυπογραφείο γύρω από τα φύλλα της εφημερίδας της κυβερνήσεως. Προχτές έμαθα ότι μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που διεκδικεί ελεύθερη πρόσβαση και ελεύθερη αξιοποίηση όλων των δημόσιων δεδομένων: νόμοι και διατάγματα, δημόσιες δαπάνες, τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πολεοδομικά δεδομένα, καταγραφές της σεισμικής δραστηριότητας, κ.α.

Είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια με καλές πιθανότητες επιτυχίας. Ξεκίνησε επίσημα σήμερα, με ένα online petition που εξηγεί θαυμάσια την αξία του εγχειρήματος. Αξίζει να το υπογράψετε και να το διαδώσετε. Καλή αρχή!2 σχόλια


1

Πλάκα θά ‘χει. Το πώς θα αντιμετωπίζουν οι έλληνες δημόσιοι λειτουργοί (αγκχμ) ενδεχόμενα FOIA requests θα είναι ένας έπος ανάλογο, μη σου πω ανώτερο, του Σρεκ του Τρίτου.

4 September, 2008 στις 4:01 am
2

Αντί ακρωνυμίου, αντίδια (κάτι χόρτα είναι τα αντίδια). Διόρθωση: Freedom of Information Act requests.

4 September, 2008 στις 4:04 am