Dirtyworks: … (updated)


Δύσκολο πράγμα το net.art στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης Δημήτρης Φωτίου, “ιδρυτής” της διαβόητης (και προφανώς σατιρικής) “DirtyWorks Greece”, συνελήφθη προχτές για ηλεκτρονική απάτη και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Αιτία μια φόρμα online παραγγελιών στην οποία “χιλιάδες(!) ανυποψίαστοι χρήστες” καταχώρισαν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας – για να κανονίσουν τη βρωμοδουλειά τους. Η κατηγορία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο καλλιτέχνης γινόταν τελικά αποδέκτης αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων – υπόθεση που εύκολα αμφισβητείται.

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – επιδείξει κριτική ικανότητα τηλεομοιότυπου στην καλύτερη περίπτωση, μυαλό και ευσυνειδησία χουλιγκάνου στη χειρότερη. Χτες αναπαρήγαγαν τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, συχνά διανθισμένη με τη γνωστή ρητορική της pulp τηλεοπτικής ειδησεογραφίας. Σήμερα κάποια έριξαν τους τόνους, συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπορτάζ και την “άλλη πλευρά” (κατόπιν επιστολής διαμαρτυρίας συναδέλφων του Δ. Φωτίου).* Κανένα όμως από αυτά τα μέσα – κάποια από τα οποία έχουν αξιόλογη διαδικτυακή παρουσία – δεν έχει μπει στον κόπο να ελέγξει την αξιοπιστία των κατηγοριών, τσεκάροντας τον κώδικα HTML της σελίδας.

Αυτή είναι η επίμαχη σελίδα, όπως τη “φωτογράφισε” το Google στις 3 Φεβρουαρίου (την κάνω mirror γιατί ο αρχικός σύνδεσμος δε δουλεύει πλέον). Μια ματιά στον πηγαίο κώδικα δείχνει ότι η φόρμα είναι ανενεργή – και πρακτικά αποδεικνύει** ότι δεν υπάρχει τίποτα το αξιόποινο στην υπόθεση. Εφ’ όσον έγιναν καταγγελίες, η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να διερευνήσει το θέμα. Όφειλε όμως να έχει κάνει αυτόν τον πολύ απλό έλεγχο, πριν ανακοινώσει ότι συνέλαβε τον Κάιζερ Σοζέ του Ιντερνέτς…

Η “μπλογκόσφαιρα” και τα ανεξάρτητα media είναι μέχρι τώρα η καλύτερη πηγή πληροφοριών για το θέμα. Διαβάστε τα κείμενα και τα σχόλια στο Ιστολόγιο. Δείτε το thess.gr που “έβγαλε” το θέμα. Καλή και η κάλυψη του Indymedia.
Ακόμα: Ναυτίλος, Academia Nervosa, Non Linear Complexity. (Τα διεθνή MME δε μας έχουν ακόμα περιλάβει)

Αν πάντως είχε κανείς την απορία πώς μπορεί να ευδοκιμούν στο Ίντερνετ κιμπάρηδες έκπτωτοι αφρικανοί μονάρχες, πρέπει να πήρε την απάντηση. Αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατάλαβαν ότι το dirtyworks ήταν πλάκα – αφού υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι ήταν πλάκα – το μέλλον των πραγματικών ιντερνετικών απατεώνων διαγράφεται λαμπρό. Μάλλον πρέπει να αρχίσουν να αφαιρούνται άδειες σερφαρίσματος (αν όχι πιστωτικές κάρτες).

Update (16/2):

Ο ιρασιοναλισμός μάλλον χάνει αυτή τη μάχη. Δεν ξέρω τι γίνεται στην τηλεόραση, αλλά Τα Νέα σήμερα ζητούν συγγνώμη για… το “φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ” – με τρία άρθρα στην πρώτη τους διαδικτυακή σελίδα. Ένα μάλιστα από αυτά αναφέρεται στις αντιδράσεις των ελληνικών blogs.

Πέρα απ’ την πλάκα, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την τραγελαφική ιστορία ανήκει στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και όχι στα ΜΜΕ. Με εξαίρεση κάποιους σεσημασμένους κιτρινιστές, τα υπόλοιπα μέσα βασίστηκαν – απ’ ότι έχω καταλάβει – στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. Κακώς, αλλά έχουν τουλάχιστον το ελαφρυντικό ότι το επίμαχο site ήταν εκτός λειτουργίας όταν έσκασε η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να επανορθώσουν, ζητώντας συγγνώμη από τον καλλιτέχνη και αποσύροντας τα προσβλητικά γι’αυτόν κείμενα από τις online εκδόσεις τους. Ε, κι ας κοιτάζουν και κάνα blog πού και πού =)

Όσο για τη ΔΗΕ, ο ερασιτεχνισμός που επέδειξε στη συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί και την απόλυτη δικαίωση του dirtyworks-greece. Έδωσε υλικό και για ξεκαρδιστικές “ντεριβατίβες.”

Τα “θύματα της απάτης” δεν μπορώ να τα λυπηθώ, ούτε και να τα κατηγορήσω. Είναι υπαρκτά πρόσωπα; Αντέχουν το δούλεμα;

* Μπορώ να φανταστώ ένα σχετικό μαλλιοτράβηγμα μεταξύ συντακτών πολιτιστικού και αστυνομικού ρεπορτάζ.
** Θεωρητικά μπορεί ο κώδικας της σελίδας να ήταν διαφορετικός μερικές μέρες νωρίτερα, ή αργότερα (αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, είμαι έτοιμος να φάω το ποντίκι μου – ωμό).

Μια προηγούμενη, λανθασμένη υπόθεση: Τα στοιχεία αποστέλλονται, φτάνουν στο server του dirtyworks, αλλά δεν αποθηκεύονται. Έπαιξε βέβαια με τη φωτιά ο καλλιτέχνης εδώ – γιατί θεωρητικά (ακόμα και με άδειο action attribute) θα μπορούσε να είχε αποθηκεύσει ονόματα και αριθμούς. Είναι ενδιαφέρουσα υπόθεση νομικά. (Δεν αποστέλλονται γιατί δεν υπάρχει submit (duh!) – thanks ΘτΠ) [Δείτε κι εδώ]25 σχόλια


1
Από: Sofia

Δε τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα καθόλου. Το ότι τα κουτσομπολιά, οι αβάσιμες πληροφορίες και τα Hoaxes γίνονται ειδήσεις μου φαίνεται όχι αστείο αλλά τουλάχιστον ΤΡΑΓΙΚΟ. Δεν υπάρχει κανένας που να τους ελέγχει αυτούς τους αναίσχυντους ψεύτες;

14 February, 2005 στις 6:20 am
2
Από: ΘτΠ

Είμαι περίεργη. Πώς θα μπορούσε να τα αποθηκεύσει/στείλει χωρίς action στη φόρμα; Και προσοχή! Δε μιλάμε για μία φόρμα αλλά για πεντακόσιες: μία για κάθε πεδίο.
Το κουμπάκι σε πηγαίνει κατευθείαν στην σελίδα με το ευχαριστούμε, άρα δεν αποστέλεται τίποτα.
Ή αν γίνεται πείτε μου και εμένα…

14 February, 2005 στις 6:47 am
3
Από: talos

Την ίδια απορία με την ΘτΠ έχω… Αν έπαιζε κάτι δεν θα φαινόταν στον πηγαίο ή τουλάχιστον στον server του;

14 February, 2005 στις 7:07 am
4
Από: Crazy Monkey

Εγώ πάντως ένα email στο cnn και στο wired το έστειλα. Να γίνουν κάποιοι ρόμπα μήπως και καταλάβουν…
Που δεν νομίζω αλλά τι άλλον μπορείς να κάνεις;
Η επόμενη λύση είναι τα γκαζάκια

14 February, 2005 στις 7:10 am
5
Από: Sofia

Ρώτησα. Νομικά στην Ελλάδα αν η φόρμα έστελνε τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών στο server – AKOMA και αν ο Server δεν τα αποθήκευε – είναι απάτη (μάλλον εν δυνάμει).
Από την άλλη θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε με τί ακριβώς θα τον κατηγορήσουν – πρέπει να επιδείξουν δόλο και ωφέλη από αυτή την ιστορία

14 February, 2005 στις 7:16 am
6
Από: ΘτΠ

Και τι συμβαίνει αν ο σερβερ δεν λαμβάνει καν τα στοιχεία όπως γίνεται;
Δεύτερος γύρος αποριών:
υπάρχει περίπτωση να παραποιηθεί ο κώδικας από τα σαΐνια της ελ. αστυνομίας; και μετά πώς αποδεικνύει κανείς οτι δεν είναι ελέφαντας; παραείναι εξτρήμ το βγάζω από τη σκέψη μου.
Επίσης τι γίνεται με τα υποτιθέμενα θύματα; Εγώ μία θέση στο δημόσιο ήθελα και αυτός ο απατεώνας με εξαπάτησε και πήρε τα στοιχεία της κάρτας μου;
Τι άλλο θα δούμε;

14 February, 2005 στις 7:31 am
7
Από: Sakis

Από το ένα άκρο στο άλλο πάμε μου φαίνεται…

Δεν είμαι νομικός ούτε γνωρίζω πολλά από υπολογιστές. Λογική, όμως, (θέλω να πιστεύω ότι) έχω. 🙂

Καταρχάς, για μένα προσωπικώς όλο αυτό το “web art”, “net art” ή όπως αλλιώς το χαρακτηρίζουν οι γνωρίζοντες περισσότερα για την τέχνη από ό,τι εγώ είναι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς και μόνον μια κακόγουστη φάρσα.

Πέραν τούτου, είναι παράνομο; Θα μας το πει ο νόμος. Είναι ανήθικο; Κατ’ εμέ όχι, αλλά μπορεί η δική μου ηθική να μην είναι η ηθική των “χρηστών ηθών” στα οποία αναφέρεται ο νόμος.

Εάν ήμουν ο νομοθέτης θα το έκρινα παράνομο διότι άλλο το “web art” και άλλο να ζητάς τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι οι αριθμοί πιστωτικών καρτών και λοιπά προσωπικά στοιχεία, χάριν της “τέχνης”.

Μα, θα αντιτείνουν κάποιοι, ότι ο server δεν αποθήκευε τις πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Και τι μ’ αυτό; Καταρχάς, όπως λέει ο Yorgos στο post, θα μπορούσαν (;) αυτά τα στοιχεία να αποθηκευθούν με κάποιον (άλλον;) τρόπο.

Ή, μπορώ να υποθέσω, ότι τα στοιχεία αυτά των “εύπιστων” θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε spam ή, ακόμη, θα μπορούσαν (;) να κλαπούν από τρίτους δεδομένου ότι, όπως υποπτεύομαι, τα στοιχεία αυτά ταξίδευαν στο net χωρίς κρυπτογράφηση

Ειπώθηκε ότι υπήρχε κάποιο disclaimer το οποίο φανέρωνε ότι επρόκειτο περί φάρσας (ή, αν προτιμάτε, περί “web art”). Και τι μ’ αυτό; Μπορεί οι, π.χ., bloggers, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν την τεχνολογία, να το πρόσεχαν ή να έβλεπαν το source της σελίδας και, εν πάση περιπτώσει, να ήταν πιο προσεκτικοί ακριβώς λόγω της γνώσης τους περί υπολογιστών και “web art”.

Έτσι, όμως, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όλοι αυτοί που παραχώρησαν τις πιστωτικές τους κάρτες και λοιπά προσωπικά στοιχεία στο εν λόγω “web art” site, δεν ανήκουν, κατά πάσα πιθανότητα, στατιστικώς δηλαδή, στους γνώστες της τεχνολογίας. Ας πρόσεχαν; Συμφωνώ και με αυτό. Επειδή, όμως, πολλοί άνθρωποι συνήθως δεν προσέχουν γι’ αυτό υπάρχει ο νόμος, ώστε αν πιαστούν κορόϊδα να ψάξουν μέσω του νόμου να βρουν το δίκιο τους.

Η ουσία: δεν γνωρίζουν όλοι (ούτε καν οι περισσότεροι δηλαδή) από “web art”, disclaimers καταχωνιασμένα κ.λπ. Εάν ήταν ο γιος, ο μπαμπάς, η γιαγιά, η θεία του x γνώστη blogger, από αυτούς που τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την τροπή που έχει πάρει η όλη ιστορία, που είχε δώσει την πιστωτική του κάρτα και λοιπά προσωπικά του στοιχεία στο εν λόγω site (ακόμη κι αν αυτή η πράξη δεν επέφερε, τελικώς, καμία ζημία στον ίδιο), τότε, πιστεύω, ότι η γνώμη τους δεν θα ήταν η ίδια.

Τότε δεν θα μιλούσαν για “web art”… Στην καλύτερη περίπτωση θα μιλούσαν για κακόγουστη φάρσα (“ουφ, πάλι καλά που ήταν φάρσα. Να προσέχεις άλλη φορά!”) και στη χειρότερη για απάτη (“γρήγορα στην αστυνομία!”). Αυτή είναι η γνώμη μου.

ΥΓ Μισό λεπτό να φορέσω το Kevlar!

14 February, 2005 στις 8:42 am
8
Από: talos

Καλά Σάκη, λες ότι στοιχειοθετείται έγκλημα ακόμα και αν δεν μπορεί να τελεστεί αξιόποινη πράξη; Είναι δυνατόν; Ο άνθρωπος έχει λινκ στην προσωπική του σελίδα, κάτι που δεν παραπέμπει σε απατεώνα. Το “θα μπορούσαν” μου φαίνεται εξαιρετικά ασθενές επιχείρημα για να διώξεις κάποιον. Ο σερβιτόρος που παίρνει την πιστωτική σου κάρτα στο εστιατόριο “θα μπορούσε” να την χρησιμοποιήσει παράνομα. Τι μ’ αυτό;

Άλλωστε και στο blog μου,κάποιος μπορεί να μπει στα σχόλια και να μαζέψει email για σπαμάρισμα. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα πρέπει να με πάνε δεμένο στο τμήμα;

Κι από πού ως πού η σάτιρα στο διαδίκτυο ποινικοποιείται από οποιοδήποτε κράτος με βάση τις γνώσεις και το μυαλό του πιο ηλίθιου χρήστη; Τι στο διάλο, τηλεόραση θα το κάνουμε;

Λες “Εάν ήταν ο γιος, ο μπαμπάς, η γιαγιά, η θεία του x γνώστη blogger…” αν ήταν ο γιος μου θα τον αποκλήρωνα. Αν ήταν η θεία μου θα γελούσαμε στην οικογένεια τρία χρόνια. Αν δεν έχεις *κοινό νου*, δεν σου φταίει κανένας.

Η φάρσα έχει σαν σκοπό να “την φέρει” σε κάποιους. Αυτό είχε σαν σκοπό να σατιρίσει κάτι πραγματικό, με “ψευδο-ρεαλιστικό” τρόπο. Το πέτυχε περισσότερο από ότι περίμενε ο δημιουργός του. Η τέχνη του είναι όλη αυτή η φασαρία που προκάλεσε.

14 February, 2005 στις 9:02 am
9
Από: Sofia

Sakis δε διάβασα όλο το σχόλιο γιατί βιάζομαι τώρα – θα επανέλθω διμήτρελη (sic) αργότερα. Παρόλα αυτά αν ο καλλιτέχνης το θεωρεί Τέχνη – είναι Τέχνη. Τώρα αν εσύ αγοράζεις ή δεν αγοράζεις αυτό δε το κάνει λιγότερο τέχνη.

14 February, 2005 στις 9:08 am
10
Από: Sakis

Τελικώς, μάλλον δεν θα μου φτάσει το ένα Kevlar! 🙂

14 February, 2005 στις 9:50 am
11
Από: Yorgos

ΘτΠ, talos:
Η υπόθεση μου ήταν ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στο server ως “ωμά” πακέτα HTTP (το άδειο action σημαίνει ότι δεν αξιοποιούνται σε επίπεδο εφαρμογής, όχι ότι δεν αποστέλλονται). Τώρα όμως διάβασα τα σχόλια στο Ιστολόγιο..

14 February, 2005 στις 11:28 am
12
Από: ΘτΠ

Βαριέμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια αλλά θα το κάνω:
Δεν έχει πουθενά Submit
Αν είναι πες μου πώς μπορώ να στείλω στοιχεία από φόρμα
α) χωρίς action
β) χωρίς submit
γ) χωρίς javascript
δ) χωρίς server side σελίδα
ε) ας αφήσουμε απ’ έξω οτι έχει διακόσιες φόρμες μέσα.
Ότι ντάτα και να βάλεις ούτε ξυστά δεν περνάνε από τον σέρβερ.
Και αν έχεις υπ’ όψιν σου ένα τρόπο να παρακαμφθούν όλα αυτά σε παρακαλώ δώσε λινκ. Όχι τίποτα άλλο αλλά να κάψω το chm php manual αν είναι.

14 February, 2005 στις 11:44 am
13
Από: Yorgos

Δίκιο έχεις. Δεν είχα προσέξει το submit. Θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτώ μια ΘτΠ πριν κάνω τέτοιες υποθέσεις =)

14 February, 2005 στις 11:56 am
14
Από: Oneiros

Σάκη, κι εγώ χοντροκομμένο μπορεί να το βρήκα το χιούμορ, και παρακινδυνευμένο το να μην υπάρχει εμφανής παραπομπή στην εξήγηση, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι δημοσιογραφία που παρακινεί σε απόδοση ποινικών ευθυνών χωρίς στοιχειοθέτηση, βασιζόμενη στην απόκρυψη τεχνικών λεπτομερειών (*) και που μάλιστα αντιγράφεται αγελαία, δε συνιστά απλή συκοφαντία αλλά λυντσάρισμα. Αυτά τα φαινόμενα είναι επικίνδυνα, και πρέπει να καταπολεμούνται εν τη γεννέσει τους. Κρίμα που στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν οργανώσεις όπως η EFF και η ACLU.

(* υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι κοντυλοκαβαλάρηδες που “κάλυψαν” το θέμα ήξεραν ότι η σελίδα δε στέλνει στοιχεία στο server και το απέκρυψαν’ για μία περίπτωση, μάλιστα, έχω συγκεκριμένη πληροφορία ότι το ήξερε)

14 February, 2005 στις 1:36 pm
15
Από: Yorgos

Σάκη, το αν είναι “τέχνη” ή όχι σηκώνει μεγάλη κουβέντα – γι’αυτό μ’αρέσει η απάντηση της Σοφίας. Το dirtyworks ήταν για μένα ένα έξυπνο και χιουμοριστικό σχόλιο για την παθολογία του πελατειακού κράτους και το όλο μπρουχαχά το δικαίωσε. Ακόμα και η σελίδα για τις online πληρωμές (που ήταν ίσως αχρείαστη και κακώς δεν εξηγούσε περί τίνος πρόκειται μετά το “submit”) και η τραγελαφική αντίδραση μας είπαν τελικά αρκετά – για τους λόγους για τους οποίους ευδοκιμούν low-tech απάτες της κατηγορίας social engineering, για το γεγονός ότι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια των δικτυακών συναλλαγών δεν είναι το software αλλά οι χρήστες και οι admins, και κυρίως για τα ΜΜΕ, το κράτος και τη σχέση τους με την τεχνολογία.

Περιμένω να δω τα πρώτα ρεπορτάζ ξένων δικτύων – και τη σχετική συζήτηση στο slashdot. Δύο χρόνια μετά τον περίφημο νόμο-μνημείο ασχετίλας, ο κόσμος θα θυμηθεί ότι η Πατρίς είναι η Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας =)

14 February, 2005 στις 1:50 pm
16
Από: Oneiros

Μου βάζεις φυτίλια Γιώργο, χαλαρά λέει το όλο μπάχαλο για θέμα στο yro του Slashdot (τι συνιστά δικτυακή τέχνη/φάρσα, πως η ημιμάθεια συμβάλλει στη λογοκρισία, η εκπορευόμενη από παραδοσιακά ΜΜΕ κινδυνολογία για τα νέα μέσα κλπ.), κι είμαι σίγουρος ότι θα μαζέψει μπόλικα σχόλια, αλλά δεν έχω χρόνο να γράψω το άρθρο τώρα. Any other takers?

14 February, 2005 στις 5:06 pm
17
Από: Sofia

Oneiros πες στη θεία Σοφία τί χρειάζεσαι τέκνον μου and i will come to the rescue 🙂

15 February, 2005 στις 3:25 am
18
Από: mpak

Γιατι ψαχνετε αν πηρε η οχι τα στοιχεια της καρτας ο σερβερ και δεν κοιτατε αν χρεωθηκε καποιος, απο ολους αυτους που την ειχαν στειλει, με καποιο ποσο αγνωστης αγορας?ΙΣΩΣ εγινε κατι τετοιο και αυτος ηταν ΙΣΩΣ ο λογος που εγινε “ερευνα” σε αυτο το σαιτ απο την διωξη Ηλ.Εγκλ.

17 February, 2005 στις 2:13 pm
19
Από: Yorgos

“Γιατι ψαχνετε αν πηρε η οχι τα στοιχεια της καρτας ο σερβερ και δεν κοιτατε αν χρεωθηκε καποιος, απο ολους αυτους που την ειχαν στειλει”

Γιατί δεν την είχαν στείλει! Βάσει του κώδικα της σελίδας έιναι αδύνατο να την είχαν στείλει. Η αστυνομία δέχτηκε κάποιες καταγγελίες τις οποίες όφειλε να διερευνήσει. Το λάθος της ήταν η ανακοίνωση – το περιεχόμενο της οποίας δεν πείθει για τη σοβαρότητα της έρευνας.

Αν η ΔΗΕ έχει λόγους να πιστεύει ότι ο κώδικας μπορεί να έχει αλλαχτεί, ας το πει να μην ξεφτιλίζεται. Πάντως χρέωση κάρτας πριν την ανακοίνωση της αστυνομίας δεν είχε γίνει (νομίζω είπαν κι οι ίδιοι ότι “περιμένουμε τα εκκαθαριστικά των τραπεζών”, ένω άλλοι μας εξηγούσαν ότι οι δράστες τέτοιων κόλπων συνήθως περιμένουν λίγο καιρό μέχρι να χρεώσουν τις κάρτες..). Όλα αυτά είναι θεωρητικά. Θα είχαν αξία μόνο αν δεν ήταν προφανές ότι το dirtyworks ήταν σατιρικό project ενός επώνυμου καλλιτέχνη. (Τα είπε πιο πιπεράτα ένα φεγγάρι και κάποιος ανώνυμος δειλός – no artistic merit όμως)

17 February, 2005 στις 3:40 pm
20
Από: Siberia

Τα θέματα που τίθενται στην προκειμένη περίπτωση έιναι τα εξής:
1. Αν ο server κρατούσε τα στοιχεία ή αν αυτά τα στοιχεία έχουν κρατηθεί σε κάποιο spam κτλ.
2. Μπορούν να σηκωθούν σελίδες που παραπέμπουν σε αξιόποινες πράξεις, βάσει νόμου; Δηλαδή να σηκώσει κάποιος σελίδα και π.χ να πουλάει ναρκωτικά ή να πουλάει δολοφόνους ακόμα και σαν φάρσα ή του αστείο;
και 3. Μπορεί η τέχνη να δικαιολογεί αξιόποινες πράξεις;
Μπορείτε να απαντήσε σε αυτά;

22 March, 2005 στις 2:20 pm
21
Από: Yorgos

1. Μη λέμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν υπάρχει θέμα, αφού ο server δε λάμβανε ποτέ τα στοιχεία.

2. Ελπίζω πως ναι. Δε γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά στην Αμερική τέτοια sites θα προστατεύονταν από τo First Amendment (ελευθερία του λόγου). Εξαιρέσεις γίνονται για το λεγόμενο hate speech (αυτό που άμεσα ή έμμεσα προσκαλεί σε βία κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων).

3. Να δικαιολογεί για ποιόν; Η χρήση samples από μουσικούς χωρίς την άδεια του “ιδιοκτήτη” τους, ας πούμε, είναι παράνομη πράξη (ο όρος “αξιόποινη” είναι λίγο προβληματικός). Για τα αμερικανικά δικαστήρια, η επίκληση της τέχνης δεν την δικαιολογεί. Για μένα τη δικαιολογεί.
(Δεν αναφέρομαι σε θέματα ελευθερίας λόγου – π.χ. Rushdie – γιατί υποθέτω ότι δεν έχεις αυτά στο μυαλό σου όταν μιλάς για “αξιόποινες πράξεις”)

Η τέχνη μπορεί σαφέστατα να περιλαμβάνει παράνομες πράξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η δίωξη και η ποινή είναι συχνά μέρος του έργου. Φάρσες σαν το dirtyworks δεν ανήκουν σ’αυτό το είδος τέχνης.

23 March, 2005 στις 3:22 pm
22
Από: Siberia

Yorgos στην Ελλάδα, δεν μπορείς να σηκώσεις σελίδα και να πουλάς ναρκωτικά, δολοφόνους, όπλα και γενικά οτι είναι παρανομο βάσει νόμου.
Αξιόποινη πράξη είναι αυτή που αξίζει τιμωρία, ο όρος δεν είναι προβληματικός όπως λες, στην προκειμένη περίπτωση, ο τύπος εδώ ήθελε να χτυπήσει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να θεωρείται ή και να είναι εν μέρει προβληματικό. Όμως, αυτό πήγε να το κάνει “εξαπατώντας” τον κόσμο και ιδιαίτερα νέες ηλικίες.
Άρα ακόμα και ηθικά, ο τύπος χρήζει τιμωρίας.
Και να σου πω κάτι, αυτός δεν πρόκειται να πέσει στα μαλακά. Όσο και να κλάιει, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ. Είναι μία χοντροκομμένη φάρσα που βγάζει μάτι. (Είναι σαν πάει κάποιος σε μία τράπεζα με ψεύτικο πιστόλι και να πεί “Ληστεία, αλλά προσέξτε κάνω περφορμανς”, και να έχει την απαίτηση να μην τον συλλάβουν).
Τουλάχιστον ας εξαπατούσε στ΄αλήθεια να βγαζε και τίποτα απ’αυτή την ιστορία. Αλλά το πιο πιθανό είναι οτι ο τύπος είναι ανόητος.

24 March, 2005 στις 9:57 am
23
Από: Yorgos

Yorgos στην Ελλάδα, δεν μπορείς να σηκώσεις σελίδα και να πουλάς ναρκωτικά, δολοφόνους, όπλα και γενικά οτι είναι παρανομο βάσει νόμου.

Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι που το ακούω (αν και θα ήθελα να τον δω αυτό το νόμο). Δε θεωρείς όμως ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “πουλάς” και το “λες ότι πουλάς;” (Όπως υποθέτω ότι το να πεις “ο Χ. θέλει ένα χέρι ξύλο” είναι λίγο διαφορετικό απ’το να του δώσεις ένα χέρι ξύλο).

Δεν ξέρω αν είχες προλάβει να δεις το site. Αν είχες, θα καταλάβαινες ότι ήταν χιουμοριστικό κι ότι δεν είχε πρόθεση να εξαπατήσει. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπήρξαν άνθρωποι που το πήραν στα σοβαρά.

Το αν είναι τέχνη ή όχι είναι σίγουρα συζητήσιμο. Δε νομίζω όμως ότι ο κατάλληλος χώρος γι’ αυτή τη συζήτηση είναι το γραφείο του ανακριτή.

Btw ρίξε μια ματιά και σ’αυτό εδώ. Το θεωρείς τέχνη; Το θεωρείς αξιόποινο;

25 March, 2005 στις 4:49 pm
24
Από: vRs

Apisteutos o typos alla swstos….Keep like that…

21 May, 2005 στις 10:52 am
25

crazy moms old…

home | crazy moms old | contacts…

25 March, 2007 στις 5:16 am