Η κλαγγή των όπλων…


από τις επικείμενες μάχες για τον έλεγχο του καταρχάς ψυχαγωγικού περιεχομένου έγινε κατά τι πιο εκκωφαντική χτες, όταν επισυνάφθηκε τουλάχιστο στα χαρτιά μια από τις πιο improbable συμμαχίες της δεκαετίας. Δεν ξέρω πόσο φταίει το θρόισμα των φοινικόδεντρων στην Κυανή Ακτή, αλλά η Microsoft και η Nokia ανακοίνωσαν την επικείμενη συνεργασία τους για κινητά που θα ντουμπλάρουν και σαν portable music players. Δεν ξέρω τι μορφή θα έχουν τα handhelds που θα προκύψουν από αυτόν τον ανίερο γάμο, αλλά ίσως η MSFT να έκανε σκόντο στο proliferation των Windows ως κυρίαρχης πλατφόρμας και στα smartphones με αντάλλαγμα να προσδέσει το μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών στο άρμα του WMA-cum-Janus. Έτσι, από τη μια οι Samsung, Moto, etc. θα βγάζουν κινητά με κάποιο incarnation των Windows CE (και θα είναι bundled με Janus-compatible software) και από την άλλη ο κυριότερος μέτοχος του Symbian θα προσφέρει συμβατότητα με Janus.

(Το μοντέλο είναι απλώς το βέλτιστο execution αυτού που επιχείρησε η Apple με την HP και το bundling των iTunes στους Η/Υ της τελευταίας).

Σχεδόν ταυτόχρονα η Moto επανέλαβε ότι το iTunes θα είναι η προτιμόμενη εφαρμογή JukeBox στα νέα κινητά της αν και άφησε μια τρύπα για την άλλη μορφή AAC-based περιεχομένου (από τη Real). Και αυτό αφήνει τη SonyEricsson να προσπαθεί να κρατηθεί από τα μαλλιά του walkman brand προσπαθώντας να ισορροπήσει όσο υπάρχει ακόμη χώρος για αμφισθένεια.

Κατά τη γνώμη μου, έχουν ήδη (τουλάχιστον εν μέρει) τοποθετηθεί οι δυο από τους τρεις παίχτες στο χοντρό πόκερ για world-domination-through-locked-content: οι πάροχοι DRM και οι κατασκευαστές κινητών. Οι πάροχοι περιεχομένου δεν κάθονται στο τραπέζι, αλλά τους ανήκει η λέσχη – they will make money no matter what. Ο τρίτος παίχτης, που έχει και το πάνω χέρι όσο δεν έχει σχηματιστεί μονοπώλιο σε επίπεδο OS/DRM/hardware, είναι οι πάροχοι τηλεφωνίας που περιμένουν την εποχή του ubiquitus connectivity για να ρεφάρουν από τους πληστηριασμούς στο καβατζάρισμα της δεκαετίας.

Νομίζω ότι με τις τελευταίες κινήσεις τα χαρτιά φαίνεται να είναι stacked against The Steve – τουλάχιστο σε βάθος χρόνου -, αλλά μηδένα προ του τέλους κακάριζε.