Social Media (στην Ελλάδα): Τάσεις και συμπεριφορά


Ινστιτούτο Επικοινωνίας έκανε χτες διαθέσιμα τα βασικά ευρήματα της έρευνας για τη χρήση των social media στην Ελλάδα (περίληψη).* Η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, επίκαιρη και χρήσιμη και για non-marketers.

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή: ~72% των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ είναι ενεργοί χρήστες του facebook! Η ραγδαία διείσδυση του FB στα ελληνικά ιντερνέτς την τελευταία διετία είναι γνωστή, αλλά η έκταση της νομίζω ότι είναι αξιοσημείωτη παγκοσμίως. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για άλλα ευρήματα. Δυστυχώς — κάτι η θεματική της ευρύτητα, κάτι η ιδιαίτερη οργάνωση του δείγματος — δεν έχω καταφέρει να βρω ευθέως ανάλογες ξένες έρευνες.

Η έρευνα έχει πάντως και μια βασική αδυναμία. Είναι οργανωμένη γύρω από την ταξινόμηση των Ελλήνων χρηστών social media σε τρεις κατηγορίες: δημιουργούς, ενεργούς χρήστες και θεατές. Καθ’όλα λογική επιλογή, αλλά το δείγμα των ‘δημιουργών’ ήταν πολύ μικρό (Ν~65) για ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι, κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα — και σε μερικές περιπτώσεις αντιδιαισθητικά — ευρήματα που αφορούν αυτή την ομάδα χρηστών, π.χ. ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ‘δημιουργοί’, ότι οι ‘δημιουργοί’ έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης από τον μέσο των χρηστών social media**, ότι επιλέγουν εφημερίδες ανάλογα με το δώρο περισσότερο από τον μέσο του πληθυσμού, ότι είναι πολύ πιο κουλ με τις διαφημίσεις, είναι αμφίβολης αξιοπιστίας.

Εξίσου ενδιαφέρουσα με την έρευνα ήταν και η ημερίδα “Social Media και Επικοινωνία”, που έστησε γύρω της το ΙΕ την Τετάρτη. Την ημερίδα παρακολούθησα μόνο αποσπασματικά απ’ το blogchannel, οπότε δεν μπορώ να κάνω πολλά σχόλια (τα slides εδω***, τα βίντεο αναμένονται πιθανότατα αύριο). Το twitterdom μοιάζει πολύ ικανοποιημένo και όσοι βρέθηκαν εκεί έγραψαν διθυράμβους για την οργάνωση και την καλή δουλειά της Σώτως Μητρόγλου. Οι μόνες γκρίνιες που έπιασα αφορούσαν τις εμφανίσεις των πολιτικών (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιτ Βολουδάκης). Αφήνοντας στην άκρη την λίγο κλισεδιάρικη απόρριψη (“they just don’t get it” — who does?), οι εμφανίσεις αυτές είχαν και ενδιαφέρον και προφανή χρησιμότητα (μεταξύ άλλων, οι δύο βουλευτές άκουσαν για την δίκη του blogme.gr και την πρωτοβουλία 4Δ).

* Την έρευνα σχεδίασε το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το ΤΕΜΠ, το ΤΜΕ και τρεις εξαιρετικούς μπλόγκερ, και διεξήγαγε η MRB.
viagra sans ordonnance
** Αυτό είναι πάντως συμβατό με το εύρημα ότι η ηλικιακή πυραμίδα των δημιουργών ‘πατάει καλά’ (50% στις ηλικίες 15-24) — εύρημα, με τη σειρά του, μάλλον συμβατό με αυτά πρόσφατης σχετικής έρευνας του Pew.

*** Nit: πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κακοσχεδιασμένα ή αδιάφορα powerpoint — παιδιά, μην υποτιμάτε τη σημασία της αισθητικής και της οργάνωσης των slides.

[Σχετικά: Δρανδάκης, Μπόμπολας]
)



6 σχόλια


1

[…] πλήρες κείμενο σε αυτόν τον σύνδεσμο (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

22 February, 2009 στις 8:43 pm
2

Το «Αειφορεία, καινοτομία και καπιταλισμός» του Tassos γιατί κατέβηκε; Το πρόλαβε πάντως το google reader.

2 March, 2009 στις 6:00 am
3
Από: Novalis

Ναι, κι εγώ διαμαρτύρομαι – γιατί το κατεβάσατε;;

2 March, 2009 στις 7:28 pm
4
Από: Yorgos

Ήταν draft — θα επανέλθει σύντομα =)

2 March, 2009 στις 11:40 pm
5

@Yorgos
Αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε. Μπορούμε επίσης να πιστέψουμε πως επενέβη η αυτόματη leftist censorship engine του reality tape επειδή υπήρχαν οι λέξεις ‘αειφορία’ και ‘καπιταλισμός’ στην ίδια πρόταση! 🙂

3 March, 2009 στις 6:55 am
6
Από: Yorgos

Ανδρέα θα σε γελάσω, δεν ξέρω. Εγώ είμαι επί της μηχανής “συντηρητισμός και αντίδραση”. Θα ρωτήσω τη συνάδελφο =P

3 March, 2009 στις 11:23 am

Σχολιάστε